Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Химия => CO2 => Темата е започната от: Sandro - 23.03.2012 15:21

Заглавие: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 23.03.2012 15:21
Здравейте колеги. Бихте ли споделили каква пропорция използвате за системата.
Правя я вече от 2 месеца и само един път ми беше сполучлив и то беше първият.
Не знам защо не се получава. Понеже се занимавам със хранителни магазини и имах изтекла мая.
Пробвах с нея не се получи , и мислех че не е годна.
Вчера след обяд сложих 2 чаени чаши захар и половин супена лъжица суха мая.
Все още не е започнало нищо да работи. Предишните пъти със изтеклата на кубчета тръгваше но на талази.
Нямаше хубаво налягане. Огледал съм и маркучите няма пропуск от никъде.
И се чудя вече какво да правя как да направя пропорция и да е успешна.
Правя го във бутилка от 2,5л Девин.
Ще съм благодарен ако споделите мнение и дадете препоръки.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: terier4o - 23.03.2012 15:37
Аз преди когато подавах с мая и захар СО2 то точно по същия начин правих сместа . Първо слагах захарта разклащах бутилката до като не се разтвори , после в една малка чашка с хладка вода разтварях маята  , след това я добавях към бутилката с вече разтворената захар , разклащах на ново за да се смеси сместа хубаво и до час имах реакция . Може да пробваш с малко по-топла вода  ( не гореща -леко топла ) по този начин може и да забързаш реакцията .
Но според мен .... някъде изпуска системата .... !  Пробвай на бутилката със сместа която не ''работи '' според  теб да  сложиш нова капачка , която не е продупчета ако до час бутилката стане твърда ... значи проблема не е в сместа  :-) .
Успех  *DRINK*
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 23.03.2012 15:42
Цитат на: terier4o - 23.03.2012 15:37
Аз преди когато подавах с мая и захар СО2 то точно по същия начин правих сместа . Първо слагах захарта разклащах бутилката до като не се разтвори , после в една малка чашка с хладка вода разтварях маята  , след това я добавях към бутилката с вече разтворената захар , разклащах на ново за да се смеси сместа хубаво и до час имах реакция . Може да пробваш с малко по-топла вода  ( не гореща -леко топла ) по този начин може и да забързаш реакцията .
Но според мен .... някъде изпуска системата .... !  Пробвай на бутилката със сместа която не ''работи '' според  теб да  сложиш нова капачка , която не е продупчета ако до час бутилката стане твърда ... значи проблема не е в сместа  :-) .
Успех  *DRINK*

Ок благодаря . Ще пробвам , аз разтварям захарта във топла вода , също и маята и ги смесвам.
Странното е , че когато искам да проверя дали работи запушвам със ръката тръбичката , разклащам бутилката и отпушвам и тогава тръгва да излиза.
Но това е принудително когато джуркам бутилката. А за изпускане мисля ще по маркучите. Защото го изваждам и надувам аз. като съм запушил изхода и няма пропуск.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: terier4o - 23.03.2012 15:44
При мен се е случвало да изпуска от капачката там където се свързва с маркуча . Запуших го с дъвка и стана  :-D .
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: _Kirilov - 23.03.2012 17:02
Аз слагах малко повече захар за да има повече време да се "храни" маята като слагах първоначално малко топла вода и реакцията ставаше за 15-20мин !!!
Горе-долу около седмица изкарваше , като на края местех бутилката до печката и така печелех още ден -два.
Не си спомням точно пропорциите щото бешепреди 3 години , но до колкото си спомням слагах половин пакетче мая на Йоткер суха и доста захар
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Buhoff - 23.03.2012 17:16
Колега същите пропорции слагам като теб суха мая на д-р Йоткер половинка. Захарта разтварям в малко вряла вода разреждам със студена или хладка но да остане топличка. Маята в хладка вода прибавям в бутилката, разбивам да се смесят добре и до 30 мин е тръгнала реакцията. Когато е по студено времето малко повече. Карам около месец с една бутилка  *THUMBS UP*
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: hajigeo - 23.03.2012 20:10

!!! Внимавайте каква захар купувате !!!

На пазара има захар (вносна или преопакована от някоя х фирма) в която има стабилизатори които й пречат да ферментира.
Най често се продава в големите хипермаркети на по-ниски цени.

Преди около месец, на два пъти правих разтвор на който му трябваше около  2 дни докато започне да отделя со2.
Тръгваше, но едвам едвам и нестабилно.

Миналата седмица се усетих, че мой познат сподели, че е прецакал 150л  материал за ракия с такава захар.
Купих българска захар, произведена в български завод, и разтвора започна да отделя стабилно со2 след по-малко от 24 часа. 


Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 23.03.2012 22:22
Захарта ми е добра стабилна. Аз лично я продавам , изхождам от извода , че малко мая слагам.
Четох из форума половин лъжичка една лъжичка , но не става. Сега се сещам , че първият път когато правих и то най успешният не тръгна и добавях още мая и захар. И тогава реакцията стана добре и изкара близо 2 седмици. Мисля си че това е проблема , ще пробвам и ще споделя. Защото една камара зареждания изхабих.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: колешански - 23.03.2012 22:26
Абе,тя захарта ще е стабилна,когато ти я пакетираш или произвеждаш.Рядко да попаднеш на хубава захар.Много пъти съм патил като теб и стигнах до извода да си направя истинска бутилка за въглерод ;-)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 23.03.2012 22:32
Цитат на: колешански - 23.03.2012 22:26
Абе,тя захарта ще е стабилна,когато ти я пакетираш или произвеждаш.Рядко да попаднеш на хубава захар.Много пъти съм патил като теб и стигнах до извода да си направя истинска бутилка за въглерод ;-)
И на това ще му дойде времето , даже е във проект.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: paolo6481 - 24.03.2012 00:00
Аз доколкото помня ти с филтърче разбиваше СО2-то?Ако е така за какви загуби от маркучи и капачки говорим?То налягане практически няма.Най-вероятно сместа не забъркваш както трябва.Аз бъркам 200гр захар с 1 кафена лъжичка мая от кубче за 2л. бутилка.И карам по 3 седмици при темп. в стаята 20-21гр.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 24.03.2012 01:52
Цитат на: paolo6481 - 24.03.2012 00:00
Аз доколкото помня ти с филтърче разбиваше СО2-то?Ако е така за какви загуби от маркучи и капачки говорим?То налягане практически няма.Най-вероятно сместа не забъркваш както трябва.Аз бъркам 200гр захар с 1 кафена лъжичка мая от кубче за 2л. бутилка.И карам по 3 седмици при темп. в стаята 20-21гр.
Точно. Камъчето е във филтъра и то помага за налягането дърпа. Аз го правя със 2 ч.ч Захар горе долу идва половин кг захар. И Слагам половин кубче мая или 1 ч.л суха мая. И никога не е вървяло както трябва. Само първият път когато го правих , то пак не вървеше но писах по горе. Тогава добавях още захар и мая и то си тръгна добре и не знам каква пропорция е била. Слагах и след това 2 пъти добавях пак. Бутилката ми е 2.5л. от мин. вода.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Norek1 - 24.03.2012 05:24
Хммм, да споделя моя скромен опит.На 2л бутилка слагам 2 чаени чаши захар, след което добавям топла(не гореща) вода около 3/4 от шишето разклащам, слагам в една чашка с хладка вода половин лъжица мая, разбърквам и добавям към бутилката.Реакцията започва до 30 мин. всеки път, карам по 2 седмици. Мая ползвам от тая на кубчетата, каквато има в магазина, а захарта е Клевер и става работата.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Luton - 24.03.2012 05:44
Описано е доста добре в сайта, ако не се лъжа от Коко. Аз си пускам редовно CO2 в единия от аквариумите и си има ефект! Внимавайте обаче да не върне в аквариума, че аз доста пострадах! Използвам суха мая 8gr, в двулитрови бутилки с пробити капачки и две чаши захар, отделянето, някой път започва с часове по късно! Така, че не бързайте, просто изчакайте!
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: _Kirilov - 26.03.2012 04:51
Смени маята - сложи на Йоткер(надявам се не е реклама) Половин пакетче и захар примерно една кафена чаша- не е пробле да е повече захарта - тъкмо реакцията ще е по-дълга !
А за да не връща в акравиума се слага 2-ра много по-малка бутилчица с вода (до 1/2 пълна) като маркуча който идва от рекатора се потапя 1-2 см във водата (по този начин дори можеш да броиш мехурчетата) и възможно най-близо до капачката слагаш 2-рия маркуч който влиза в акравиума или където го слагате. Така дори и "изкипи" в повече маята ще напълни 2-рият прикачен съд(който за това е направен) с мая и големия аквариум остава непокътнат.
part 1 how to make a co2 generator for growing plants (http://www.youtube.com/watch?v=SERsKOQXUzQ#)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: NO CARRIER - 26.03.2012 14:29
С половин пакетче системата ще изкара само няколко дни. 1 не пълна кафена лъжичка и 250-300 мл захар изкарва 2-3 седмици. Разбира се, реакцията ще е малко по-слаба.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Sandro - 26.03.2012 17:56
За сега я подкарах . Смених си камъчето със ново явно то е било основният проблем запушено. Но пак не е много силно налягането. Ще пробвам после тази система със захар и по малко мая.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: koifish - 27.03.2012 18:17
вместо захар може ли да се използва примерно мед???
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Асен Евгениев - 27.03.2012 18:33
Цитат на: koifish - 27.03.2012 18:17
вместо захар може ли да се използва примерно мед???

В материала за ракия съм слагал стари компоти и мармалади и ферментацията си върви с пълна
сила. Може и мед, ама не съм слагал, щото ракията ще ми стъпи на цената на уиски. :-)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: danielm - 27.03.2012 18:38
а ако го нахакаме с целулоза в една 5-10л. туба дали ще стане.
целулозата ферментира доста по-бавно, та отделянето на цо2 ще е по-плавно и продължително.
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: anasarka - 27.03.2012 18:48
Цитат на: danielm - 27.03.2012 18:38
а ако го нахакаме с целулоза в една 5-10л. туба дали ще стане.
целулозата ферментира доста по-бавно, та отделянето на цо2 ще е по-плавно и продължително.
За целулозата ще ти трябва търбух и около двайсетина семейства инфузории вместо мая.
Тая фаза със захарта и маята и аз я минах, накрая винаги се стига до бутилка под налягане. :-)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: Nikiengi - 27.03.2012 19:22
Цитат на: anasarka - 27.03.2012 18:48
За целулозата ще ти трябва търбух и около двайсетина семейства инфузории вместо мая.
Тая фаза със захарта и маята и аз я минах, накрая винаги се стига до бутилка под налягане. :-)

Това е истината!  8-)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: danielm - 27.03.2012 19:41
 е като с осветлението, канистрите, керамиката ...
ама да не забравяме и трилитровите буркани с дозина гупи!
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: anasarka - 27.03.2012 19:56
Това е може би до намеренията на човек докаде иска да стигне в хобито. Вярно има и такива които си гледат две риби в буркан 20 год. и са доволни. Но голямата част от акваристите тук се вманиачават като мен. Искат все по-големи аквариуми и всичкото необходимо оборудване към него. Щом съм стигнал до там да си прося от хирургията крива дълга ножица  :-D
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: danielm - 27.03.2012 20:02
Е всяко нещо с чара си.
Всеки може в голям аквариум със скъпа техника.
Не всеки в изолация за акумулатор без помпа, филтър и осветление може да сътвори джунгла!
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: anasarka - 27.03.2012 20:08
Цитат на: danielm - 27.03.2012 20:02
Всеки може в голям аквариум със скъпа техника.
Точно това е хубавото че тя само помага, но незначи че ще ти е хубав аквариума ако всичко е от най-скъпото.
Цитат на: danielm - 27.03.2012 20:02
Не всеки в изолация за акумулатор без помпа, филтър и осветление може да сътвори джунгла!
Това искам да го видя :-)
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: terier4o - 27.03.2012 20:11
Развитието на хобито върви ръка за ръка с развитието и на техниката ,която присъства в аквариума ..... няма как .  *DRINK*
Заглавие: Re: CO2 Пропорция Мая и Захар
Публикувано от: FHM - 10.04.2012 20:59
Да споделя и аз първя ми опит с самоделната система за CO2  и да задам 1 въпрос.Разтворих около 300гр. захар в шише 2 литра с хладка вода  разтворих една чаена лъжица мая в хладка вода и след това ги смесих допълних бутилката . Свързах маркуча от капачката към едно контенйнерче от системата на тетра . След 2 часа контейнерчето беше почти пълно явно че газа се произвежда по бързо от колкото се разтваря . Та въпроса ми е да го оставя ли така контейнера да си е пълен нонстоп и от време на време  излзиа един голям балон или да нарпава нещо друго и какво ?