• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 14:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо рамирезитата си изядоха малките рибки?

Започната от rookie_gyn, 07.01.2008 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rookie_gyn

Значи от 4 четири чифта рамирезита /рибите са на около 5 месеца/ за една вечер всички си изядоха новоизлюпените рибки? Да кажа че, всеки чифт си е в отделен съд. Малките бяха на няколко часа. Интересуваме някой който да е разрешил този проблем, а не просто да го е имал същия.

Boby_

Решенията са две според мен:
1. Да се отделят малките.
2. Да имаш търпение.

Вторият начин е под съмнение - доколкото знам, рамирезитата са сред по-калпавите родители в сем. Цихлиди и понякога "забравят", че това са техни деца и ги изяждат или зарязват. Не знам дали с възрастта и натрупването на опит ще станат по-добри, затова аз лично бих отделил още камъка с положения хайвер дори преди да има свободно плуващи рибета.

rookie_gyn

И аз се надявам като поотраснат да станат по-добри родители. Дано некадърността им да се дължи на младостта. Не искам да им вадя камъните още от първия път защото колкото са калпави, съвсем ще тръгнат през просото. Ще ги изтрая още няколко пъти и тогава може да тръгна по изкуствения метод, колкото и неприятен да е той. Чакам още предложения и идеи.

Ilianidis

А за какво ти е да си ги гледат?!На тях бързо им намръзва грижовността и даже да поотраснат отгледани от тях,пак има опасност след това да ги изядат.

rookie_gyn

Донякъде малко ме мързи да ги вадя всеки път - рибки или хайвер, и другото чифтовете ги гледам в малки съдове - 25 л и няма как да отделя толкова вода за да напълня нови съдове - трябва да слагам в инкубатори и всеки ден да подменям вода. По изкуствения начин вече имам малки рибки и най вероятно ще мина на него. Просто ми се искаше цялата пипкания да бъде отбегната. Интересуваме идея за захранване? Значи артемия, нематоди отпадат, мого са едри за ларвите? Сера микрон също. Чакам предложения?

NO CARRIER

Дали ако има някоя по-мирна рибка заедно с рамирезите няма да активира родителските им инстинкти?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Цитат на: NO CARRIER - 07.01.2008 15:58
Дали ако има някоя по-мирна рибка заедно с рамирезите няма да активира родителските им инстинкти?

Едва ли. На мен ми го правеха тоя номер навремето в общия аквариум.

ata_nas

Вади веднага камъка щом хвърлят хайвера-сигурният начин е това. Аз също исках те да си гледат-до сутринта хайвера беше изяден. Ти поне си го докарал до излюпване!

rookie_gyn

Аз с вадене на камъка съм го правил много пъти. Идеята е друга - да ги гледат сами.
А относно мирна риби при тях - аквариумите им са един до друг и спокойно могат да се гледат и дразнят. На първо време ще ги изчакам малко и после по изкуствения метод, който за жалост не е толкова сладък. А за храня някаква да дадете идея? С инфузория става от опит го знам, трябва ми нещо по-малко трудоемко.

maro

много цихлиди ако не са на тихо и спокойно място си изяждат малките  незнам защо го правят от страх или заради нещо друго, имал съм много такива случай.закрий им стаклата при мен е помагало колкото по малко дразнители има толкова по добре

Stas

Проблемът в случая е, че родителите ти са твърде млади.
Като пораснат стават по-добри родители. Но, едва ли ще бъдат толкова перфектни, колкото останалите цихлиди.
Обикновено се вади камъка с хайвера. Понякога не е камък, а листо. Виж, сложно става като хвърлят върху грунда.

Иначе може да ги изчакаш да пораснат и като започнат да се люпят рибки, да вадиш направо малките.
При тях сложното е не да се излюпят, а да се захранят след това. Захраниш ли ги - всичко е ОК.
Отгледаните от малки рамирези стават значително по-здрави и устойчиви при твоите си условия, отколкото купените от магазина.

Успех!

Krasi*

  Споделям ти личен опит.Сложи между аквариумите парчета от някакъв непрозрачен материал-например картон.Когато не се виждат рибките са по-спокойни,което е важна предпоставка за запазване на потомството.Вариантът да сложиш някаква друга рибка при тях,ако аквариума е 25 литра е гаранция за почти 100% неуспех.Относно храната-преди години на пазара имаше американска артемия,която беше видимо по-дребна от българската и с нея съм захранвал без проблем.Успех!

rookie_gyn

Явно на първо време ще ги оставя така. Изкарам ли няколко пъти камъка с хайвера или малките - никога няма да се сработят. По-често се случва да изядат хайвера преди да се излюпи, а не малките. А тези си гледат хайвера и чак няколко часа след излюпването мятат ларвите. Ще ги държа поне още 1 месец да видя какво ще стане, пък после по стария начин. През тоя месец ще хвърлят поне 4 пъти и ще си проличи дали ще ги бъде. Явно си трябва и късмет за да стане и по естествения начин. Благодаря на всички отзивите. След месец ще ви кажа резултатите. А дотогава всяка идея е добре дошла.

Similar topics (5)

4967

Публикации: 2
Прегледи: 5969

803

Публикации: 2
Прегледи: 3125

14064

Започната от sony


Публикации: 5
Прегледи: 3678

43602

Публикации: 3
Прегледи: 2811

28542

Публикации: 1
Прегледи: 2697