• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

ЗА малавийските цихлиди ...

Започната от STIKS, 14.03.2005 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

STIKS

В някакъв сайт (мисля че руски) бях чел, че малавийските цихлиди и по-конкретно Melanochromis auratus имат способността да сменят пола си :shock: . Това се наблюдавало даже при възрастни екземпляри.
Нека някой от отглеждащите малавийци да коментира това твърдение.

Boby_

Цитат на: "STIKS"В някакъв сайт (мисля че руски) бях чел, че малавийските цихлиди и по-конкретно Melanochromis auratus имат способността да сменят пола си :shock: . Това се наблюдавало даже при възрастни екземпляри.
Нека някой от отглеждащите малавийци да коментира това твърдение.

Това категорично не е вярно.
:lol:
Има една малка подробност, разбира се. Когато в една група малавийски цихлиди (Мбуна) има повече от един мъжки, обикновено само един е доминантен и има категорично мъжко оцветяване, останалите мъжки са подчинени и не развиват толкова ярка окраска, като по това малко напомнят женски. Когато този доминантен мъжки умре или бъде отстранен от групата, следващият в йерархията заема мястото му и се оцветява. Но един достатъчно опитен с малавийците акварист ще различи без проблем подчинен мъжки от женска, особено при вид като ауратусите.

STIKS

Boby очаквах твоя отговор.
Това обаче е мнение http://vitawater.ru/fish/spec/cichlida/mel-aur.htm  не на отделен акварист, а мнение на сайта, ако мога така да се изразя. Не, че не могат да се пишат и говорят глупости от най-високи форуми но ... :shock:  :shock:  :shock:

Boby_

Цитат на: "STIKS"Boby очаквах твоя отговор.
Това обаче е мнение http://vitawater.ru/fish/spec/cichlida/mel-aur.htm  не на отделен акварист, а мнение на сайта, ако мога така да се изразя. Не, че не могат да се пишат и говорят глупости от най-високи форуми но ... :shock:  :shock:  :shock:

Честно казано, за пръв път чувам за тоя сайт и не мога да кажа колко му е високо нивото. Руснаците опреденелно са много назад с материала по отношение на цихлидите от американци, германци, дори чехи. Но това е друга тема.
Прочетох внимателно профила, но не видях къде точно пише за смяна на пола. Да не би да бъркаш нещо при превода?

STIKS

Цитат:
ЦитатСинонимы: Ауратус, Pseudotropheus auratus.
Ареал: оз. Малави - прибрежные скалы.
Размеры: самцы до 11, самки до 9-10 см.
Различия полов: молодь и самки - желто-оранжевые с 2-3 черными продольными полосами. Самцы же после 7-9 мес. начинают темнеть, пока не окрасятся в черный цвет, по телу проходят две желтоватые полосы, причем полоса проходящая от глаза к хвосту имеет голубоватый оттенок.
Содержание:
Кормление:
Разведение: созревают в 9-12 мес. Температура 24-28°С. Продуктивность 15-100 икринок. Инкубационный период 17-26 сут. Интересной особенностью, является то, что рыбы могут изменять пол даже во взрослом состоянии (это же свойственно и другим малавийским цихлидам). Совместимость: территориальный вид. При парном содержании самец часто забивает самку до смерти. Содержание в обществе с другими цихлидами снижает агрессивность самцов.
Дополнительные сведения: см. в описании рода Melanochromis.
С руския съм много добре. Може би проблема е в този, който е писам почернения текст.

Boby_

:D Това съм го пропуснал незнайно как при първото четене. Извинявай!

Но да се върна на темата. Тъкмо когато пишех категоричен отрицателен отговор, реших все пак да потърся повече инфо по темата. Е, наложи се да изтрия отговора.   :lol:
Има данни за такива смени. Като науча повече, ще споделя.

Boby_

Известният специалист по малавийските цихлиди Кен МакКай (цитиран като известен на сайта на WWF и лично за мен - напълно непознат)  твърди, че при смърт на алфа-мъжкия и при липса на друг мъжки в групата, алфа-женската променя пола си: http://www.panda.org/about_wwf/where_we_work/africa/where/southern_africa/malawi/on_the_ground/area/wildlife/cichlids/sex_change.cfm

Аз лично силно се съмнявам в това - имам идеалните условия да го изпробвам. От доста време имам три женски Metraclima estherae OB, които живеят без мъжки. Доминантната от трите риби не само не стана мъжки, а и  редовно хвърля хайвер (неоплоден, разбира се, защото мъжки няма).

Попаднах на няколко мнения за това, че се случва малавийски цихлиди да си сменят пола, но нито едно от тях не беше обосновано. Попаднах и на научни аргументи, отхвърлящи тази възможност. Ето най-убедителното мнение, макар авторът му да не ми е познат: http://biodiversity.uno.edu/~cichlid/0370.html

Много прилично обяснение за възможната причина за подобно заблуждение дава следният пасаж:
There's a paper by Naish & Ribbink in Env Biol Fish where they looked at this question in Ps. lombardoi. I dont have it to hand, but I seem to recall they found that some females adopted the yellow colour normally shown only by males. they were still functional females! Ad Konings has a nice pic. in one of his books of a female M. auratus in full male colour, but brooding eggs. I think its this kind of observation on colour change that lead people to suspect sex change.

Докато не прочета за описан и потвърден случай на смяна на пола, последвана от реална мъжка функционалност (по-точно промяна на половите органи и способност за оплождане) на бившата женска, ще смятам, че смяна на пола при малавийски цихлиди не е възможна. Стигнах до това заключение, което се базира на прочетеното и на личния ми опит.
:wink:

Сега вече съм по-спокоен с малко аргументи зад гърба си.  8)

tishovsx

Така си е, аз не съм специалист по цихлиди, но те не са Жаби.... :shock:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

STIKS

Дали пък не е по-добре да запитам във форума на сайта, който споменах. Може пък там да има нещо по-конкретно.
Лично аз също се съмнявам в смяната на пола.

Boby_

Цитат на: "STIKS"Дали пък не е по-добре да запитам във форума на сайта, който споменах. Може пък там да има нещо по-конкретно.
Лично аз също се съмнявам в смяната на пола.

Запитай, пък нека братушките си кажат мнението. Аз пък ще запитам във форума наедин голям американски сайт за цихлиди, където влизат разни спецове и после ще сравним отговорите. Ще е интересно.  :wink:

STIKS

Boby вече го направих. Ако отговорят ще напиша непременно.

Boby_

Цитат на: "STIKS"Boby вече го направих. Ако отговорят ще напиша непременно.

Ами всъщност и аз го направих и на двете места, така че може и да са ни дублирани темите.  :lol:
Сега чакаме развитие.
Ако някой иска да следи дискусиите, ето ги (три на брой от мен):
http://vitawater.ru/forum/topic.php?topic_id=6346&page_no=1&page_to=final&v=1
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?p=452218#452218
http://www.tanganyika.ru/mcforum/viewthread.php?tid=1249

STIKS

ЦитатЗдравствуйте  Станчо!

Такие случаи неоднократно наблюдали многие аквариумисты. У меня самого самцы Меланохромиса ауратуса на четвертом-пятом году жизни меняли пол. Вот, правда, нет данных о том, способны ли такие самки к размножению. Скорее всего нет.
Това е дословният отговор на г-н Андрей Громов - вебмастер сайта "Живая вода" във връзка със запитването направено от мен.
Мисля,че става ясно, че поне той няма данни за поколение получено след т. н. смяна на пола. Най-вероятно става въпрос за мъжки екземпляри, заели рецесивна роля в аквариума. 8)

etg

В базата на Ники съм виждал подтиснат мъжки ауратус да инкубира в устата си малки. Разбира се може да  е лапнал хайвер на женска след оплождането, но не виждам как ще направи и двете сам. :?:

Boby_

Цитат на: "etg"В базата на Ники съм виждал подтиснат мъжки ауратус да инкубира в устата си малки. Разбира се може да  е лапнал хайвер на женска след оплождането, но не виждам как ще направи и двете сам. :?:

Това е интересно. А откъде разбрахте, че това е подтиснат мъжки, а не женска с мъжко оцветяване?
Всъщност целият проблем се състои именно в това - ако рибата не се е размножавала и като мъжка, и като женска, няма достоверен начин да се определи дали някога е била от съответния пол.

Similar topics (5)

30200

Започната от victor565


Публикации: 10
Прегледи: 6628

4904

Публикации: 32
Прегледи: 14011

52152

Публикации: 5
Прегледи: 3550

3106

Започната от mariobg


Публикации: 10
Прегледи: 6834

23110

Публикации: 5
Прегледи: 4037