• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 01:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Война между мъжки рамирези

Започната от irka_s, 19.12.2010 23:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

irka_s

След седмици неуспешни опити да се справя с положението дойде време да се обърна към по- опитните от мен за помощ.
Имам аквариум 100л с голямо количество растения, 9 разбори, 4 неонки, 2 анцистуса, 2 кули. Преди 2-3 месеца си взех 4 рамирезита- 2 мъжки и 2 женски. И двете двойки се изредиха да хвърлят хайвер, дори на първата двойка го отделих, излюпи се и го захраних успешно. След няколко седмици (при едно наше пътуване в провинцията) изчезна женската от първата двойка. Тогава мъжкият от двойката сякаш полудя. Буквално уби мъжкия от втората двойка и погна  и другата женската.
Преди седмица си купих още 2 рамирезита- пак мъжка и женска и както се очакваше, като ги пуснах в аквариума моя бесен мъжкар нападна и тях. За няколко часа сериозно нарани новия мъжки, а аз съм мека душица- не мога да търпя такива боеве, та си отделих "стария" мъжкар в малък аквариум- както казват децата ми- наказан е. Тази вечер след поредната смяна на вода реших да го върна- раните на новака зараснаха, пък и вече свикна с обстановката. Та като ги събрах първоначално имаше перчене. Хапаха се по устите, ежиха се и накрая "стария" буквално сви перките и избяга. Сега е безцветен и преследван. А аз не знам какво да ги правя... Дали ще се преследват докато оцелее само единия от двамата или може да сключат примирие и да си поделят територията? А как се надявах на спокойна идилия в аквариума...

ancitrusa

Вземи още женски рамирези. И аз имах подобен проблем, при мен на 1 мъжки има 3 женски. И при мен се биеха мъжките ,но когато пуснах още 4 женски се поукротиха ,и само се подгонваха от време на време.Но аквариума в който бяха 120л се счупи и сега са в 50л , наложи се да се разделя с 1 четворка, защото вече са в по-малък аквариум.Поне при мен проработи  :-) :-)

irka_s

Вече сме в нова фаза- доминантният мъжки гони всички други рамирези- и мъжката и женските. Като извадя доминантния от аквариума другият мъжки добива наситена окраска и погва той женските. Общо взето все момичетата го отнасят. А едната е доста наедряла- май има хайвер, но в тази обстановка не виждам как ще хвърли.

abaro

Здравей,
Аквариума ти е само 100л и ако е относително висок, т.е. с малка площ на дъното, според мен идва малък за 2 разгонени чифта. Това което можеш да направиш е да го декорираш така че някъде посредата да има визуална преграда. Това може да е корен, голям камък или едро растение. Така двете двойки би трябвало да си останат в двата края и като не се виждат непрекъснато, ще намалее агресията. Колкото до добавянето на още женски - мисля че не е много добро решение в твоя случай. Ако сложиш само 1-2, в периодите когато някоя двойка хвърля хайвер, ще гони в другия край на аквариума всичко друго. Ако и от там започнат да атакуват излишните женски, в крайна сметка те ще бъдат постоянно под стрес и най-вероятно някоя ще си замине. Ако добавиш повече, за да се разпредели агресията, ще пренаселиш аквариума и резултата пак няма да е добър.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

ancitrusa

100л за една двойка рамирези  =-O =-O =-O =-O

irka_s

Дъното на аквариума е 75х35. Не ми се струва малко за две двойки, или поне преди успешно съжителстваха 2 двойки, та и хвърляха хайвер. Сега се заформи една двойка. Но другите двама не се харесват и се бият помежду си. Благодаря ви за помощта. Ако не се подобри положението ще подаря двете рибки на някой...

niki97

мъжките се бият за доминация и харем.аз имам хелери и понякога ще се изтрепат а на един мой приятел един хелер му убил друг.

Similar topics (5)

27398

Публикации: 1
Прегледи: 2250

57387

Публикации: 1
Прегледи: 1806

53659

Публикации: 4
Прегледи: 3003

21557

Започната от karyna


Публикации: 0
Прегледи: 3543

8658

Публикации: 23
Прегледи: 9883