• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за скалария?

Започната от Myzrael, 08.02.2012 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Myzrael

Здравейте искам да попитам кога се образува двойката? В смисъл може ли да се образува докато са малки да речем 4,5-6см както се продават или когато пораснат горе доло след 1 година когато могат да хвърлят хайвер и чак тогава да се харесат двете риби?

Чакъров

Колега лично при мен - имах 5 трицветни скаларии  около 5/6 см размер и имах хайвер от едната двойка.- за размера говорим без опашката

tolbuhinskiq

Може и да хвърлят на този размер,но едва ли ще изкарат поколение.

Peza

Сегашната двойка (то други нямам), без да съм ги избирал да са от различен пол се случиха да сформират двойка още на няма и първия месец при мен. Хвърлиха хайвер още като бяха на по 4 см. (без опашката). Просто явно са били по-възрастни от колкото изглеждаха. В предните случаи са ми хвърляли хайвер "сефте" на размера който ти е казал колегата (5-6см без опашка).
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Myzrael

Благодаря за отговорите значи ако правилно съм разбрал по въпроса който ме интересуваше кога се сформира двойката да го разбирам ,че си зависи най вече от самите риби ,а не от това дали са малки или са на 1 година примерно ? :)

Caxapa

Все пак трябва да са полово зрели рибите  което те сами осъзнават  и при наличие на благоприятни условия  и среда образуват двойки-чифт  който отбранява своя  ъгъл или местенце-територия в аквариума. Обикновено там някъде по листата или потопяем филтър или нещо друго полагат своя хайвер.

Peza

Само да уточня по втората част от въпросът ти. Образуват двойка първо, после идва хайвера, при подходящи условия за тях. Все пак трябва да достигнат и полова зрялост (както каза вече Сахара), аз лично не знам на каква възраст я достигат. Може би между 7-8 месечна възраст, но ... гадая.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Myzrael

До тук добре :) Сега към следващия въпрос аквариума ми е 100х40х50 височина колко малки може да сложа и евентуално след сформират двойка само една ли мога да гледам в този аквариум?Предполагам другите да ги махна след това да не се пречкат или ?

Peza

Моето лично мнение е, че на 200 литра могат да се гледат две двойки. С 3 двойки (или 2 двойки + ерген) нещата ще приличат повече на арена. Вече е въпрос на избор дали да вземеш 5 или 6 малки и после да отделиш "излишните". Така ще си спестиш и известно кумене при покупката на рибките, дали си взел точно 2 мъжки и 2 женски (да речем).
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

ivotri

Дядо ми имаше една двойка в 40-50л и пускаха редовно хайвер. Можеби в по-голям аквариум става и за повече двойки.

beta61

Скалариите дстигат полова зрялост на възраст 8-12песеца.В 100 литров аквариум могат редовно да хвърлят хайвер 3-4 двойки те ще го разделят на теретории,но ако искаш да отгледат потомство двойката трябва да е само една.

protel111

те, че ще хвърлят ще хвърлят хайвер, но представи си в 100л осем скаларии по двойки. И две двойки са много за 100л според мен.

Similar topics (5)

33647

Започната от raiko


Публикации: 89
Прегледи: 52394

17681

Започната от petarik


Публикации: 5
Прегледи: 3461

27759

Публикации: 2
Прегледи: 2566

45153

Публикации: 2
Прегледи: 2197

44619

Публикации: 6
Прегледи: 3246