• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 03:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за хайвер на скалария

Започната от kiril_m, 20.12.2012 18:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kiril_m

Здравейте,

Днес скалариите пак хвърлиха хайвер. Двата предишни пъти в общия аквариум не им се получи. Сега съм решил да отделя в друг аквариум камъка, върху който хвърлиха, имам един свободен 30 литра.

Въпросът ми е вместо метиленово сино, мога ли да ползвам друг препарат против плесенясване?  В момента имам само Сера Бактопур. Как би повлиял на хайвера?

Caxapa

Ако аерацията   е добра и водата е в перфектни параметри, може да не слагаш химия. И не е фатално от утре да започнеш да слагаш метиленово ако толкова много държиш.

kiril_m

Не съм сигурен в показателите на водата. Преди месец рестартирах аквариума и макар филтъра да работеше изваден през целото време, подмених целия грунд с нов. Промених и хардскейпа, боднах нови растения. Върнах обитателите и не е имало жертви.
Но предишния път, беше преди рестарта, хайверът плесеняса. Може би ще стане същото и сега, ако взема вода от общия. Нямам проблеми с водорасли или химия, гледам скаларии, клиновидни разбори и анциструси и никога не е имало жертви на натравяне поради дисбаланс на химията. И все пак плесенясва. Има пренебрежимо малки точки ксенококус на места по стъклата, но никога не са ме впечатлявали особено.

Та, май ще отделям, а утре ще капна метиленово синьо.

ПС: Темата ако не е за тук, може да се премести в "Проблеми и препоръки" или за където е.

Caxapa

А не си ли си задавал въпроса от какво точно плесенясва хайвера? Може и да не е оплоден и побелява а след това и плесенясва.

kiril_m

Задавал съм си го. Възможно е.

Caxapa

Ако плесенясва всичкия, може и да не е оплоден от мъжкаря. Тоест да  не върши работа. Имах такава двойка която всичко като по учебник правеше но хайвера си побеляваше. Местих отделно, сменявах води и прочие но все тази.

kiril_m

Надали това е проблемът при мен. Имаше единични неоплодени яйца, които побеляват преди останалите. Здравите имаха светло кафеникав кехлибарен цвят, до колкото си спомням. Нямах много време да ги гледам, бяха хвърлили в работен ден и ги оставих да се оправят сами. Първия път си изядоха хайвера, а втория път побеля.

Та въпросът ми в първия пост беше как Сера Бактопур ще повлияе върху развитието и дали ще има полезен ефект, но то се е видяло, че утре ще търся метиленово синьо.

Caxapa

Да, разводнихме малко темата но не познавам този илач. Ползвам един комбиниран   като метиленовото на цвят но в БГ го няма по магазините. Дано да кажат и колеги свое мнение.

Bolta

Използвал съм Трипафлавин, когато съм отделял хайвер в друг аквариум и хайвера се предпазва от плесенясване.

Nikiengi

Трипафлавина е перфектното решение за нашите условия!  *THUMBS UP*

SERA


Здравейте,
sera Bactopur ще унищожи много вредни за хайвера бактерии, но най-големия проблем за него не са бактериите,  а гъбичките.
Успешно с тях се бори sera mycopur. Този препарат може да се използва за профилактика на хайвера.

Слаб разтвор на трипафлавин също много успешно спира развитието на гъбичките. 

Поздрави
Тодор Христов

Similar topics (5)

8879

Започната от MORKOF


Публикации: 10
Прегледи: 5775

42993

Публикации: 1
Прегледи: 3144

10975

Публикации: 4
Прегледи: 3306

20832

Публикации: 318
Прегледи: 156373

45641

Започната от Emich


Публикации: 4
Прегледи: 2222