• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Търся съвет за Крибензиси

Започната от easternalien, 02.07.2011 17:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

easternalien

Здравейте :)
Имам аквариум 160 лтр. и жители 7 Крибензиса, 8 неонки и 5-6 млади гупички. Доминиращият мъжкар и най-голямата женска направиха двойка и гонят всички останали Крибензиси, което си е нормално. С другите риби не се занимават, но останалите крибензиси ми се виждат малко стресирани, цветовете им са малко по-бледи и общо взето най вече се крият. Въпроса ми е, трябва ли да ги отделя в отделен аквариум или да отделя двойката, за да се чувстват всички комфортно? Или мога да ги оставя и така?

Bolta

Здравей!
Нормално е да се крият и да са бледи останалите Крибензиси. При мен също имаше подобна ситуация с доминиращ мъжки и по-голяма женска. След като ги отделих в отделен аквариум, нещата се нормализираха и останалите риби се оцветиха и станаха по-активни... даже започнаха да разпределят територии веднага.

easternalien

Bolta, Благодаря за съвета :)
Мислиш ли, че 30 лтр. аквариум ще им е достатъчен на двойката?
Иначе, чел съм ти темите, имаш страхотни аквариуми! Поздравления  *DRINK*


Bolta

При мен успешно се развъждаха и в 24 литров, така че ако нямаш нещо по-голямо под ръка - би трябвало да свърши работа 30 литровия. Щом се стигна до размножаване в него, значи не би трябвало да се чувстват зле.
Иначе ги държах малко време в него, защото нямаше къде да ги сложа, но след това им приготвих 67 литров и определено там се чувстваха по-добре.
Изводите оставям на теб. ;-)
Цитат на: easternalien - 02.07.2011 18:55
Иначе, чел съм ти темите, имаш страхотни аквариуми! Поздравления  *DRINK*
Благодаря!

easternalien

Здравейте :)
Отложих преместването на двойката за известно време докато 30 лтр-вото аквариумче придобие вид и цикъл. Сега обаче не знам дали вече женската не е хвърлила хайвер в черупката и дали трябва да местя същата черупка или да сложа нова. Преди време женската беше затрупала входа, като изчистваше грунда от вътрешността на черупката, а преди няколко дена, цял ден си игра да разчиства входа от грунда. И сега дилемата ми е, дали да местя същата черупка, без да знам дали вътре има хайвер, или да сложа нова? И въобще някой има ли идея, защо първо затрупаха входа а после го разчистиха?
Благодаря предварително :)

Bolta

Доколкото разбирам, това се е случило в общия аквариум, нали така?
Виж дали има хайвер в черупката, като я повдигнеш лекичко. За да запушват входа, би трябвало да е хвърлен хайвера.
Затрупването и разчистването на входа е напълно нормално поведение при Крибензисите, когато се размножават.
Между другото, може да хвърлиш поглед на следната тема и ако има още нещо неясно, питай!
http://aquariumbg.com/forum/cihlidi/kribenzisi-1282/

easternalien

Да, всичко това е в общия аквариум. Точно за това не смеех да пипам черупка, за да не навредя на хайвер, ако има. Затрупването беше ясно, четох я цялата тема, само не видях никой да е споделял за разчистването, като предположих, че е възможно ако е излюпен хайвера и затова е разчистването. Иначе преди малко проверих и няма хайвер. Той иначе как изглежда? Ако е подобен на грунда(светъл 3-4мм), може и да не съм го забелязал. както и да е, така или иначе днес ги местя, пък да видим какво ще стане :)
Благодаря ти отново *privet*

Bolta

Да си призная, не съм виждал хайвера на Крибензисите как изглежда. Не знам и къде точно го хвърлят... по вътрешните стени на "пещерата" или върху грунда. До сега винаги съм виждал направо проплувалите малки, изведени на разходка от родителите.
Премести ги заедно с черупката и не ги пипай повече...те когато станат готови, ще хвърлят. *THUMBS UP*

easternalien

Така, явно няма да успея да ги преместя! Просто няма такава гад! Много са бързи, крият се м/у растенията, естествено успях да изкореня половината от тях. Успях и да бутна един от камъните в/у едно от анциструсчетата, как оцеля само то си знае. На всичкото от горе бутнах много качествено едната час от стъклените капаци, който стана на парчета в краката ми, не успях да се порежа. След 30 мин. гонене, аквариума стана "тотал" След това и повече от час го пренареждах, но се отказах да ги гоня повече. Толкова ме изнервиха, че си помислих, как ли ще са на вкус пържени в масло и студена бира, мислих си дали имат и естествен враг, независимо колко струва за всеки ще взема по 2 броя от враговете. Разбира се това на майтап, но наистина много ме изнервиха.
Bolta, брат ти как успя да измъкнеш тая гад от аквата?

Bolta

Ама ти направо си се пуснал в голямо приключение. Че са бързи - бързи са, но пак се улавят... не е чак толкова трудно.
Аз, когато започна да псувам вкъщи :ranting:, всички знаят че гоня риби в някой аквариум. :-D Тааа... мисълта ми е, че и мен ме изнервят. От известно време прилагам тактика с 2 кепчета, за някои по-бързи риби и се оказва доста успешна. *THUMBS UP*
Жалко, че си счупил капака, но защо не го махна преди да ги гониш? Добре, че поне не си се нарязал.

easternalien

Така и не ги преместих и след 2 неуспешни опита, явно бяха обучителни, вече имам бебета крибензисчета в общия. Таткото обаче, след като се излюпиха, съвсем се промени. Вече не гони натрапниците като преди, беше като "Бик 500" и хвърчеше като ракета. Сега един отпуснат, флегматичен....бе гони там, ама все едно все едно баба Пенка с бастуна да подгони Юсеин Болт. А и устата му седи една така полу-разтворена и леко изкривена на една страна. Какво е правил, не го знам. Добре че е майката да спасява положението, фърчи като оса. Мисля да изчакам известно време малките да почнат да излизат и тогава да ги преместя. Само се чудя дали трябва и родителите да местя с тях?

Similar topics (5)

32243

Публикации: 6
Прегледи: 5028

27601

Публикации: 5
Прегледи: 3258

16818

Публикации: 2
Прегледи: 2962

2714

Публикации: 23
Прегледи: 15416

56130

Публикации: 14
Прегледи: 4847