• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 09:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Странно поведение на скалари

Започната от Sandro, 06.02.2012 15:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sandro

Забелязвам от една седмица странно поведение на скаларите.
Не знам кои какъв пол е и дали се бият или ухажват.
Гонят  се един друг и застават един срещу друг клатят перките.
Изведнъж се засилват със устните напред и се блъскат сякаш се целуват или хапят.
Как да го тълкувам това като ухажване или като бой.

teodorcho

Според мен са две мъжки и определят кой ще е доминиращия, би трябвало да е така като съдя по това, което си писал за начина и на поведение. Само 2 ли са или определени две се държат така.

nikolay0876

Като бой го приеми. И двете са мъжки най вероятно.

Sandro

Само 2 са :) . Иначе благодаря ви за отговора.
Ще мисля нещо женска да им търся но как ще я разпозная като е малак нз по пипетките като на дискусите може ли да се познават?

Mirobg

Все пак са Цихлиди. Не трябва да се стряскаш на постоянните им боричкания.
Напълно нормално поведение.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

nikolay0876

На кое му викаш пипетки. Нито дискусите нито скалариите могат да се познаят докато са малки, като достигнат полова зрялост те сами си се харесват. Като почнат да полагат хайвер тогава ясно им се различават половите органи.

easternalien

От личен опит споделям.
За мен това е поведение на двама мъжкари.
Имах 5 скаларии, от тях една оформена двойка. Разпознах коя от рибите е женска, след като я видях как полага хайвер. Мъжката от двойката редовно се захапваше за "устата" с друга скалария, докато женската само гонеше останалите, без пряко съревнование.
Иначе май-сигурен начин за оформяне на двойка, е да се вземат 4-5 броя скаларии, от които да се оформи двойка. Иначе определянето на пола е доста трудно :)

rakim

Женските също се бият .Повечето случаи се познават като пораснат скалариите коя е мъжка коя женска,много често мъжките имат ,,чело,, Също така са по едри,абе познава се.
540л Южна Америка

Peza

Също така при полово зрелите женски коремчето е много различно от това на мъжкия, от хайвера в него. Но тогава вече сигурно няма да му трябва да разпознае коя женска и коя мъжка. Иначе и сподер мен става въпрос за двама мъжки които определено не се целуват, мачо са, не минали на отсрещният бряг засега.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Saint

Саше , независими какъв пол са , дали мъжки или женски  е възможно да се бият , аквариумът ти е стартиран скоро и след промените, които правиш в него за рибите също има голяма разлика в момента според мен , твоите риби си определят територия , след време ще видиш , че всяка си има нейно любимо място и ако другата се опита да го заеме в аквариума става страшна гонка.
Според мен е това  *YAHOO* *bg*
НАЙ-ЛОШО Е КОГАТО БЯГАШ САМ  И СТИГНЕШ ВТОРИ !
http://www.funinlife.net/web%20p

Similar topics (5)

43556

Публикации: 0
Прегледи: 2354

41703

Публикации: 6
Прегледи: 5133

24588

Публикации: 8
Прегледи: 10147

5581