• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за Скаларии и хайвер

Започната от anity, 29.03.2011 00:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Есента ако е живот и здраве ще си идвам в отпуска и ако имаш или поне колега който има Манкапурковци(малки)  бих взел няколко бройки да ги развъдя, че и да красят аквариумите ми.  Та казваш за това твоите ми се струват така фини и красиви, понеже са расови. Еехх, завиждам ти благородно  и се надявам да се сдобия с няколко от тях и аз.

Caxapa

Втория хайвер който положиха родителите започна да побелява тук таме. Първия път се бях видял в чудо и от страх да не се развали всичко, чистех всяко едно зрънце което побелееше. Родителите се спускаха настървено да ме хапят и да си бранят бъдещото поколение. Сега се получава същото. Има пак побелял хайвер  но единствено някое малко охлювче ако се е покатерило по листото с хайвера отстранявам. Побелелия хайвер си стои като забелязвам, че има някаква намеса от страна на родителите но не изцяло. Вече има приготвен аквариум-10 литров в който да преместя хайвера без родителите когато го почистят от разваления и почти пред излюпването на рибоците. Първия път когато се опитвах да местя малките като ги засмуквах с маркуче  имах много жертви и загуби из аквариума. После родителите сбраха мъниците но  *dontknow* до колко и каква част от тях аз успях да добавя към общата група. Ето защо сега ще процедирам по този начин като се отказах и от начина да им извзема функциите на родителите изцяло. Та  нали това си е от природата и нека не им отнемам това удоволствие да се почустват родители макар и за кратко. Големите от първото люпило нагъват накълцан тубифекс като за световно. Само  *DRINK* не съм им сервирал но с радост и удоволствие в момента виртуално а се надявам някой ден и реално   да почерпя  тези колеги които бяха  плътно до мен със съветите си  през целия процес на излюпването  и порастяването на малките.  *DRINK* *DRINK*  *bg*

Caxapa

Втория хайвер се излюпи много бързо и неочаквано.  Вече са отделени от родителите и са минали на захранване със спирулина и артемия. По-дребни са от първите но са също така жизнени. НЕ ГАСЕТЕ ОСВЕТЛЕНИЕТО НА МАЛКИТЕ ПОНЕ В ПЪРВИТЕ 2 СЕДМИЦИ!!!! Накупчват се на групички и сякаш се самозалепят и като светна  не могат да се отделят едно от друго. За целта ползвам  малка лед лента за нощно осветяване и  за сега всичко е ОК. Ето и видео на първите скаларии които са на 3 седмици от излюпването. За съжаление не са толкова гладни понеже преди няколко часа получиха същата доза накълцан тубифекс и тогава ядоха като канибали. Но сега отново ядат здраво макар и не толкова настървено

Caxapa

Скалариите вече са на 40 дена от излюпването. приучиха се макар и с много зор на суха храна но все още продължавам да ги угоявам с тубифекс който отдавна го нагъват като спагети. Ще рече, че не го кълцам. Ето и видео! Бих искал да чуя мнения на  колеги като Болта, Методи, Райко и други такива за развитието на рибите ми.  Като ме интересува  нарастването  нормално ли е или са надскочили ръста си за тази  крехка възраст от 40 ден?


Bolta

Ооо, колега, Caxapa... къде ме слагаш и мен до имена като Райко и Методи? :-D
Много съм "млад в занаята" все още и...  :-D
Само мога да кажа, че изглеждат страхотно и определено доста по-големи от моите.
Все ме е страх, да не ги прехранвам - даже имам няколко (2-3), които още не са започнали да се оформят като Скаларии.
Явно при теб нещата си вървят нормално ...иии аз трябва да търся съвети от теб, относно храненето.
Пуснал съм едно клипче в моя профил, но ще го пусна и тук за сравнение (доколкото е възможно, защото при мен не е с добро качество)
На клипчето са ~ на 50 дни, откакто са излюпени.

ПП: Колко литров е аквариума, в който ги гледаш?
http://www.youtube.com/watch?v=SZd7EmjKECw&feature=player_embedded#at=13

Caxapa

Здравей! Мен ме принуди нуждата  от място за новоизлюпените да ги местя в големия - 112 литров  като   от 10л. минаха на 25 за седмица време и като проядоха накълцания тубифекс ги сложих в големия. Сменям директно от чешмата по 50-60 литра всеки ден. Имам и аз такива които изостават с растежа  но и твоите са едрички ако съдя от видеото. Когато съм си у дома ги храня често и  усърдно но по цял ден на работа  няма начин. Храня сутрин рано с тубифекс и докато взема душ, едно друго и са го изяли. Оправям  котки, животни и себе си и преди да тракна ключа им наръсвам суха храна. като се върна след обяд пак ги почвам с тубифекса, като вечерта следва още една порция(в паузата  им сменям водата. Преди да легна към 10 вечерта отново тубифекс или суха храна.
Това е цялата процедура  и занимание с тях. Имам в момента  трето люпило което  вече е активно на артемия и спирулина като го храня и посред нощите. На него не гася лампичката(малка лед лента)  докато не проядат кълцан тубифекс.

Bolta

Наистина доста грижи полагаш за тях! Поздравления, за което! *privet*
Оказва се, че аз храня много по-пестеливо от теб. А пък, все ми изглеждат пълни коремчетата им.
Правя 3 хранения с Артемия, а понякога им пускам и суха храна, за да свикнат и с нея.
Тубифекс най-много по 2-3 хранения на седмица, даже в момента нямам и използвам замразен хирономус.
Освен да засиля порциите, друго не виждам. *THUMBS UP*
ПП: А, сега отивам да им накълцам пържолки от Хирономус. :-D

Caxapa

Стъклена паничка за чаени свещи ползвам за мярка и след 5 минути няма нищо.  размерите са 4,2 диаметър и 2 см. дълбочина
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F14ty6ns.jpg&hash=40b3707aebfe81defcfd51138993bb46c46251f7
: 07-06-2011, 20:41:40
А ето и следващите родители! Преди седмица ги взех от един магазин като ги избирахме с един колега  дошъл на посещение и на гости във Виена. Все още хвърлят  хайвер  *BRAVO* но за съжаление на един вътрешен филтър който ще го жертвам. Аквариума в който хвърлят е с външен  канистър и този вътрешния съм го пуснал за по-добра филтрация. Пак няма да се спи и като приключат ще ги местя.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F25q7qky.jpg&hash=f1b3f3d659a0d002ebb9c6dcd54d7447d1a07284

Bolta

Ааа, тези май са като моите, с дивата окраска - и двете ли са такива?
Много бързо са се адаптирали, за да хвърлят хайвер. *BRAVO*
При мен, от второто хвърляне не се получи нищо. Хайвера изчезна на втората нощ, въпреки дежурното осветление от 6 диода. :-(
Следващия път, ще знам да го местя веднага, щом го видя.

Доста солидна купичка, но вероятно при теб броя ще е много повече, защото когато аз реших, че ще местя моите - личинките вече бяха останали едва 1/3 (по моя преценка). Явно течението от един вътрешен филтър ги беше отвяло и са се разпиляли в аквариума. Около 40-50 рибки са. Тааа... затова моята дозировка на храната е по-малка.

Caxapa

И двете са такива ДА.  Ще дежуря до сред нощите и ще местя само тялото на което са хвърлили. От трицветните последното люпило го изкарах без родителите и са доста повече от първите две. Тоест избегнах разпиляването за което помагат и родителите като се спускат стремглаво да защитават поколението си. Гледам още се редуват  на филтъра  и си "търкат" коремите там. Но доближа ли се и спират веднага и се подреждат за храна.Абе спрат ли да се редуват и местя пък кавото оцелее.  *DRINK*

MeTogu

Мисля че за 40 дена си постигнал завидни резултати.Рибите изглеждат едри и здрави.Само ме притеснява яркия цвят на хрилете им.Може и да е от породата,но при мои риби или такива който съм наблюдавал не съм виждал толкова червени хриле.
Всичко е от размера на аквариума и от живата храна разбира се.Хубаво е вече да намалиш темповете на живата храна и да привикнат към суха.Справяш се отлично.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Благодаря за похвалите Методи!  *DRINK* Опитвам се да се справям и похвалите са показател а и рибите го показват с размер и поведение на гладници. Ако има място за притеснение те моля да го споделиш (за хрилете) Но по принцип са едни прозрачни почти като родителите си и вероятно от това така контрастират и се виждат хрилете наситено червени. Другите им подрастващи събратя са също с такива хриле (от другите излюпвания)

MeTogu

Значи самите риби са по-безцветни.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

raiko

Добре се развиват рибките.  Нормално е това оцветяване на хрилете им. При трицветните скаларии голяма част от люспите са прозрачни. При някои от тях има и прозрачни хрилни капаци и през тях могат да се видят червените им хриле.
Трябва да започнеш да им даваш храна съдържаща каротин, за да се изяви по-бързо червеният им цвят!

deadline78

Райко кво стана с Алтумите ?Има ли напредък там?
: 08.06.2011г 00:12ч
Да питам Манакапуруту като хвърлят дали се иска осмоза като дискусите?

Similar topics (5)

15346

Публикации: 0
Прегледи: 1696

41933

Започната от Dakata85


Публикации: 6
Прегледи: 2685

7302

Публикации: 7
Прегледи: 5634

33637

Публикации: 0
Прегледи: 2293

15018

Публикации: 4
Прегледи: 3464