• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за Скаларии и хайвер

Започната от anity, 29.03.2011 00:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Малките вече плуват по малко и с големи паузи.  Направих и няколко снимки на мъниците все още придържащи се на групички.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F1r21qe.jpg&hash=3cbf202c7f7c918a4300cd034d72219bb015bd93
: 30-04-2011, 22:05:44
В момента доста от групичките са оформили една цяла  като са се събрали  под LED осветлението. Но има още много по ъглите и дъното.  Дадох им артемия но  нямам с какво да е прецедя и дръпвам с едно маркуче от бутилката където се джурка . Дадох и от прахообразната  на Сера-микрон  и видях, че е опитват. Артемията се вижда как плува редом с бебетата но те все още нямат интерес към нея. Може и да са хапвали но не съм видял.
: 30-04-2011, 22:29:32
Преди малко загасих осветлението на малките за минутка и те се пръснаха из аквариума като се насочига към друг източник(нощна лампа) на светлина. Въпроса ми е: Да оставя ли да свети лампата на аквариума или да е изгася? Благодаря предварително!

raiko

Не е задължително да им оставяш нощно осветление. Ако в аквариумчето има още жива артемия може да им оставиш дежурна лампа за да продължат да се хранят. Артемията остава жива в сладка вода в продължение на 4-6 часа.

borracho

според мен си поизбързал с артемията. така само цапаш водата. вчера им е било рано още да проядат, на втората снимка най-ясно се виждат жълтъчните торбички в коремчетата още не са усвоени. чак като им спаднат коремчетата тогава ще проядат. като проядат артемия, коремчетата пак им се надуват така, но не стоят така прозрачно-жълтеникави, а непрозрачно-оранжеви. днес може би вече ще почнат да се хранят, като проядат храни ги първите дни по 3-4 пъти на ден както е казал райко тя артемията живее няколко часа, не забравяй да чистиш остатъците примерно надвечер, умрялата артемия, остатъци от обвивките можеш да ги сифонираш внимателно с тънко маркуче. ами това е, пожелавам ти успех, тъй като сега е най-тънкия момент - захранването. проядат ли, ще видиш колко бързо ще почнат да наддават и колко е интересно когато започнатда се превръщат от прости рибки с опашки в сплескани скаларийки
бъди сеяч, а не разбирач!

Caxapa

Страх ме е да сифонирам все още, понеже има  още рибки по дъното .  Сутринта като им запалих осветлението  пак бяха всички скупчени на групички и все едно обвити с накаква слуз. Пуснал съм няколко охлювауж да обират остатъците. Но днес ако няма много мъници по дъното ще трябва да сифонирам.  Преди малко им пуснах пак малко артемия-2 супени лъжици от разтвора в който се джурка. Нападнаха веднага мамбото. Големи лакомници ще излязат.

borracho

честито! щом са прояли значи вече можеш да си спокоен - оттук нататък трябва да спазваш няколко неща - постоянно хранене, постоянна чистота, постоянна температура и параметри на водата и аерация. можеш да обереш боклуците с тънко маркуче от тия дето се ползват за аератор.
бъди сеяч, а не разбирач!

radostin21

За да не пускам нова тема  искам да попитам тук -Понеже и моите скаларии хвърлиха хаивер и то и двата ми чифта в един ден и  отделих листата ,та сега гледам има доста рибки излюпени в едно 2 литра аквариумче ,та какво мислите за захранване със СЕРА микрон,понеже не ми се люпи артемия ?

borracho

колега прочете ли цялата тема? има отговор на въпроса ти - не става със суха храна. с нея само ще изцапаш водата
бъди сеяч, а не разбирач!

Caxapa

Бе да си призная и аз дадох от микрона на малките. Някои видях през лупата да пробват и от нея.  Но  дадох от нея понеже артемията е вече пораснала малко и за някои бебета им идва едра а новата която съм пуснал да се люпи ще е готова едва утре вечер най рано. А до тогава  може доста загуби да претърпя. Иначе 2 литра вана е малка според мен за едно люпило камли за две.

radostin21

Преди 15-на  години когато се занимавах активно с риби и аз си захранвах скаларииките с артемия,но попитах защото уж акваристиката напредна доста в БГ от тогава и сега има доста по-хубави и удачни храни изискващи по-малко усилия.А на Сера микрон пише че е за захранване а и все пак СЕРА -не някое от пакетчетата храна-но щом казвате чи не става и цапа-ОК дори няма да пробвам.Тъи като се счупват да хвърлят хаивер рибите ми(на 7-10дена),но с угасването на лампата хаивера изчезва ,този път реших да проверя дали наистина са чифтове  и съвсем непрофесионално преместих листата  в 2 литров аквариум ,едното дори остана извън водата за 2-3 сек,но се излюпиха и от двете двоики около 40-50 рибки(20 %от хаивера) и ако стане работата имам 4-5 аквариума в мазата от 20 до 80 литра за бъдещи опити като имам време -сега дори нямам надежди да оцелеят.

wwladoo

Цитат на: Caxapa - 01.05.2011 09:05
Страх ме е да сифонирам все още, понеже има  още рибки по дъното .  Сутринта като им запалих осветлението  пак бяха всички скупчени на групички и все едно обвити с накаква слуз. Пуснал съм няколко охлювауж да обират остатъците. Но днес ако няма много мъници по дъното ще трябва да сифонирам.  Преди малко им пуснах пак малко артемия-2 супени лъжици от разтвора в който се джурка. Нападнаха веднага мамбото. Големи лакомници ще излязат.
Сахара,само охлювите които си пуснал да обират остатъците да не са Ампуларии,че ще имаш проблеми,ще ти унищожат рибките--ако са такива ги махай веднага,ако са планорбис няма проблеми и аз пускам доста планорбисите по развъдните акви да обират остатъците от неизядена храна от мъниците!!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

Малко развитие по темата. След опитите ми с осветлението на принципа опит-грешка  стигнах до извода, че малките се нуждаят от продължително светене но да не е силна светлината.  Една от вечерите оставих осветлението-слаб LED да свети и посред нощите стреснат, че трябва да ги храня  станах и ги затърсих из аквариучето. ТЦ, колеги..всичко беше  или налягало по дъното или намушено из ричията.  Тези по дъното пак се бяха накупчили едно за друго сякаш слепени с някакво лепило. Мърдаха все едно агонизират и не можеха да се разделят от лепящата хватка. Загасих и го пуснах на сутринта преди да тръгна за работа.  Цял ден мислих дали не е причина котката-да се е метнала   горе и да е лочила вода с мезе-рибки. Успокоих се едва като се прибрах. Всичко пак бе строено под осветителната лента и аераторното камъче. Дадох им остатъка от артемия + Сера микрон. Виждам ,че проявяват интерес повече към микрона но се надявам да проявят такъв и към живата храна. Все още са малки и под лупа се вижда нещо като гърбица на главите им.  Плуват много активно и се вижда да отделят изпражнения. Щом отделителната им система работи то означава , че и храносмилателната също е в действие и то здраво.  Скоро ще се опитам да пусна и нови снимки на мъниците, само да успея да се справя с фотографията.  Родителите отново са заели позиция и не пускат никой да припари до тази част на аквариума но все още няма хайвер или са го положили някъде скрит от погледа ми в шубрака. Но мисля е още рано..Поне още няколко дена до седмица ще им трябва за нов.

Caxapa

Почти 2 седмици изминаха от как бебетата скаларии се раздвижиха  а седмица и нещо от как почнаха да се хранят нормално. На много от тях ясно им личи оцветяването, по-скоро черни петна и линии. Пораснали са доста и за момента нагъват артемията с апетит и настървение.  Продължавам да давам и стрита много фино храна смесена със спирилина и някаква друга съшо толкова фина но  за жалост не знам иметои но е на JBL. Ето и малко снимки. Следващата седмица ще ги пробвам с тубифекс и ако го хапват ще ги местя в 120 литровия в който има само няколко Ред-Чери  приютени и се надявам да няма ексцесии и жертви от скалариите.



: 12-05-2011, 18:40:55
Да допълня само. Родителите пак чистят няколко листа на анубиаса на който положиха първия хайвер. Ако продължават с такова темпо, скоро ще остане без листа(нали ги режа и местя в родилния) Ще трябва да ги науча да полагат хайвера на изкуствени такива.  *YAHOO* Ако положат хайвер до няколко дена преместването на малките ще се ускори  а на тяхно място ще се  насели с новия хайвер като този път ще извсзема функциите на родителите и ще опитам да го отгледам без тяхна помощ. Много не ми се иска, че макар и за първи път да и бе , те родителите положиха завидни грижи по опазването и излюпването на хайвера.

Bolta

Супер са малките! Почти са връстници с моите. Разликата им е 12 дни.  :-)
Аз,тъй като не мога да направя сносна снимка, пускам едно клипче. Днес става точно 1 месец, от както се появиха като хайверчета на бял свят.  :-)


Caxapa

Много са ти хубави малките колега. Моите  са едни намацани с черно на петна като циганета с кюмур а на твоите виждам горната перка чак свети  по края.  Твоите са едни фини и стройни а моите сякаш валяк ги е мачкал и ги е обезформил като на борец ушите.
Абе шашава работа..Днес след работа  като се прибрах и какво да видя.. Родителите ме чакаха с ново посипано с хавер листо. Анубиаса  пак осиротя от към листа. Пак са на пост около листото в същия аквариум където излюпиха първото люпило.
Пробвах порасналите батковци със стрита храна само и пробват-плюят, пак пробват, пак плюят..Тук таме и гълтат ама общо взето не им допада. Дано да проядът от общата, че голям зор ще видя докато им набавя тубифекс. който пак не е гаранция че ще го хапват. А и трябва да минават на обща храна, че да освобождават  квартирата за новите си братя и сестри които са за момента новоснесен хайвер.

Bolta

И твоите са хубави, колега. Ще ги видиш след десетина дни, като започнат да им израстват плавниците, как се оформят като Скаларии. Само по цвета, ще се различават от моите, които би трябвало всички да са с еднакъв цвят, а именно с дива окраска.
Цитат на: Caxapa - 13.05.2011 20:19
Пробвах порасналите батковци със стрита храна само и пробват-плюят, пак пробват, пак плюят..Тук таме и гълтат ама общо взето не им допада. Дано да проядът от общата, че голям зор ще видя докато им набавя тубифекс. който пак не е гаранция че ще го хапват. А и трябва да минават на обща храна, че да освобождават  квартирата за новите си братя и сестри които са за момента новоснесен хайвер.
Ето тук идва цялата тънкост - приучаването към суха храна. И на мен ми се иска да ги привикна, защото като порастнат, после е много трудно да се научат. А, ще се озоват примерно след време у някой колега и ще се чуди, какво да ги прави, както аз сега все още не мога да привикна 3 от Манакапуруто да проядат суха храна. Даже съм пред дилема, дали да не се разделя с всичките, заради това.  :-(
Иначе на малките започнах да им давам по малко спирулина и си хапват от нея, добре пълнят коремчетата.  :-)
ПП: Успех с новия хайвер! И честито!  *DRINK*

Similar topics (5)

44887

Публикации: 2
Прегледи: 2181

36902

Публикации: 4
Прегледи: 3185

33673

Публикации: 0
Прегледи: 2311

1229

Публикации: 27
Прегледи: 18915

28220

Започната от nikimet2


Публикации: 1
Прегледи: 2872