• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 07:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

помощ за грунд

Започната от zeoldsa, 10.09.2013 21:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zeoldsa

Здр. искам да попитам дали ако сменя грунда мога да сложа пак рибите ведгана защотото сегашния е доста едар за афро цихлиди маи  

http://s0.uploads.im/9vQ2H.jpg


(на снимката още не съм сложил африканците но грунда е този )

kamos

Източваш първо водата в бидон. След това махаш този грунд. Слагаш подложка - например от ХПС/фибран/, след това слагаш новия грунд и накрая връщаш водата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

zeoldsa

благодаря само искам да попитам само фибан ли става и какво по точно е  :-[ и каква е цената и дали нещо друго става

andreydemon

Ами с Фибран става най-лесно и евтино.Цената му е около 5-6 лв за лист *DRINK*
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена!!!

Caxapa

Това е като стиропора но по-плътно. Използва се за изолации на сгради. А целта   е да се предпази дъното от  спукване вследствие на  камъните които ще подкопаят цихлидите ти. Като  подложката под аквариума върши също работа. Цихлидите които искаш да гледаш, имат един навик да подкопават под камъните и евентуалното падане ще пукне дъното а ако са близко до някое странично и него и тогава си  *fish в стаята с аквариума.

hunter

Аз ползвах това казва се депрон https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BD&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=fh0wUurZI-nx4QSpzICYAw и цената му е 4-5лв. на лист фино е и много добро. Всъщност аз го ползвах за подложка под аквариума. А до колкото чета май вие имате предвид да се сложи между долното стъкло и грунда.

zariio

И аз се питам защо ви е тази подложка вътре :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Caxapa

Камос има предвид, че като сложи новия грунд+ като добави скали/камъни/ ще има опсаност од подкопаване и за да се предпази  от евентуално спукване на дъното като се срутят.

getsata73

Сложи по-големи камъни, тези и струята на филтъра ще ги събори  :-D Най-важно е първо да наредиш камъните ,а после да слагаш грунда, за да няма'' кули близнаци''.
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

zeoldsa

a този е голям нали

kamos

Подложката се слага за да не се спука дъното на аквариума от подкопан камък. Сегашния ти грунд е много едър. За африкански цихлиди използвай ситна фракция. Примерно 0,8-1 мм. Африканските цихлиди много цапат и затова се ползва ситния грунда за да може мръсотията да стои отгоре и по лесно да се чисти. Камъните показани на снимка не ми изглеждат подходящи. Използвай или варовикови или от онези облите речни камъни и гледай да са по големи. Закрепваш ги стабилно на дъното върху подложката и досипваш с грунда. Депрона е добър вариант за подложка.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

hunter

Ами не мисля, че има нужда от вътрешна подложка. Колегата ако реши да се застрахова все пак. Във моя аквариум от 4мм стъкло понеже е 31литра. Имам 3кг камъни при което са ръбати за да има фасон на скали. Подложка вътре не съм слагал само под аквариума от депрона. Първо си изсипах грунд към 4-5см. После наредих камъните и после добавих още грунд за да закрия фуги и да предам наклон и по разчупено дъно. Подкопаване не виждам как ще се получи все пак не е суха земя и да тече вода да направи вади и да подяжда отдолу. Колегата да си реши но според мен ако реши да слага вътре да си вземе депрон плътен е и корав като фибрана просто има по малки размери от 0.3мм до към 1см. Няма смисъл да слага 2смфибран и да се чуди как да го крие.

Rage

Цитат на: hunter - 11.09.2013 12:38
Подкопаване не виждам как ще се получи все пак не е суха земя и да тече вода да направи вади и да подяжда отдолу.
извинявай африканци гледал ли си !?!?

аз за подложка на 600 литров аквариум използвах подложка за под паркет 5мм ..5-6 лв струваше един пакет ...към 6-7листа може и повече да бяха .на колегата като гледам ще му трябва 1-2листа ..
и както са те посъветвали другите колего камъните трябва да са стабилно поставени без строежите от снимката :)

zeoldsa

а морски пясак става ли ?

Caxapa

Ако отговаря като фракция/големина на зрънцата/ за рибите които ще гледаш+ добро промиване ще стане.Инак..бих препоръчал ситната фракция като  от пясък за стъкларски завод/в околностите на Белослав-Варненско/ има достатъчно такъв.

Similar topics (5)

39411

Започната от stanislav89


Публикации: 3
Прегледи: 2849

32079

Започната от СГолеманов


Публикации: 3
Прегледи: 1734

6632

Публикации: 3
Прегледи: 2930

18468

Публикации: 1
Прегледи: 2330

52194

Публикации: 3
Прегледи: 2552