• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Определяне на съвместимостта при африканските цихлиди

Започната от torsade, 18.01.2007 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Определяне на съвместимостта при африканските цихлиди
от Марк Елисън

Нека започнем с това, че има буквално хиляди видове африкански цихлиди и няма начин да ви разясня поотделно всяка възможна комбинация. Вместо това мога да ви обясня няколко общи положения. Това не само ще ви поддържа интереса, но и ще ви е от по-голяма полза. Тези общи положения се основават на моите опит и проучвания. Има четири основни области за обсъждане, към които е важно да се обърнем, ако искаме да постигнем общо разбиране на съвместимостта на цихлидите. Това са тяхната диета, изискванията към качествата на водата, агресивността им и склонността към  хибридизация.

Диета

Най-просто казано, има три основни класа цихлиди: вегетарианци, месоядни и такива, които използват комбинацията от двата вида храни. Месоядните (хищниците) имат високи  нужди от животински белтък. Това типично са хеп или рибите от откритата вода, които стават доста по-големи. Вегетарианците са мбуна, които преживяват основно с алги. Има обаче много риби, които балансират диетата си между тези две крайности. Това са peacocks, утака и обитаващите охлюви цихлиди от Танганика. Те ядат алги, но основно разчитат на безгръбначни и насекоми.

След като казах всичко това, смесването на двете групи може да стане, ако храним с качествена, добре балансирана храна. Има много качествени фирмени храни, които отговарят на хранителните изисквания на всички тези групи. Ако планирате да смесите риби от различни диетични групи, най-важно е да се уверите, че не смесвате хищници с дребни цихлиди, които да им служат за закуска. 

Някои цихлиди предпочитат да събират храната си от дъното на аквариума, други се хранят на повърхността на водата. Отчитайки това, много производители сега предлагат пелети които потъват и други, които плават на повърхността. Като смесвате потъващи и плаващи пелети можете да поддържате доволни и хранещите се на дъното риби (peacocks, фронтоза) и тези на повърхността (утака, мбуна, Protomelas spp.). Допълнително, смесването на пелети с различен размер също осигурява щастието на рибите с различна големина. Някои производители дори предлагат пелети с различни размери, смесени в една опаковка.

Изисквания към водата

Друга важна разлика между някои африкански цихлиди са техните изисквания към параметрите на водата. Тази разлика е най-лесна за категоризиране от другите. Цихлидите от разломните езера не бива да се смесват с рибите, идващи от реките и делтите, заобикалящи тези езера, като Pelvicachromis pulcher (крибензис). Тези цихлиди са речни. Те обитават сладководни потоци с неутрално рН 7, докато водата в езерата Малави и Виктория има рН между 7,4 и 8,6. Също така цихлидите от Танганика не бива да се смесват с тези от Малави или Виктория или с риби от реките, заобикалящи тези езера, защото рН в това езеро е между 7,8 и 9. Танганийците ще преживеят и ще се чувстват сравнително добре, но ще трябва да поддържате рН на долната граница на тяхната поносимост.

Това, което трябва да се запомни е, че не е добре да се смесват цихлиди от различните езера, с изключение на Малави и Виктория.

Агресивност

Един от най-проблемните въпроси, свързан със съвместимостта на цихлидите, е този за агресията. Цихлидите са най-агресивни към представителите на същия вид и към другите близки видове (conspecifics?) (или риби с подобна морфология). Това е така поради факта, че риби с подобен външен вид вероятно са близки помежду си и съответно вероятно имат същите хранителни изисквания и са заплаха за харема на полигамният мъжки, понеже цихлиди от различни видове могат да се кръстосват (повече за това по-долу). Така че, ако рибите са близки на външен вид, те се възприемат като заплаха.

За да намалите агресията и смъртността в аквариума, избягвайте да съчетавате риби от един и същ род или цвят. Например не слагайте заедно два вида хеп от езерото Виктория, защото всички те имат много сходни оцветяване, ивици и форма. Електриково синьото е обичаен цвят за много малавийски цихлиди. Sciaenochromis fryrei, например, не са добри съквартиранти на видовете Aulonocara, при много от които преобладава същото икрящо синьо.

Смъртността и болестността не са единствените причини, поради които не трябва държите заедно цихлиди с подобен цвят е форма. Имал съм видове от различни родове, но с подобно оцветяване, които също не съжителстват безпроблемно. Нека обясня. Имам силно доминиращ хеп sp. 44 "Red Tail", който пречеше на моите Pundamilia nyererei да се размножават успешно. Всеки път, когато те опитваха, той се стрелваше през аквариума и заставаше между тях! Това продължи цяла година и накрая преместих nyererei  в самостоятелен аквариум, където те са много по-щастливи.

Така че, урокът оттук, е да не се смесват цихлиди с подобен цвят и форма.

Хибридизация

Друга причина, поради която не бива да държите в един аквариум риби от един род, е кръстосването. Като основно правило, рибите от един род могат да се кръстосват. Ето ви за пример снимките на двете женски риби по-долу:  Aulonocara saulosi в ляво и Aulonocara hansbaenschi в дясно. Те са типични представители на женски от рода Aulonocara, които са почти напълно неразличими. Женските на рода аулонокара наистина са крайност, но подобен проблем съществува при всички родове цихлиди. 

Това може истински да се превърне в проблем ако отглеждате само един мъжки от един вид с женска от друг. Но хибридизация може да настъпи и ако отглеждате мъжки и женски и от двата вида. Това е така, понеже мъжкият от единия вид може да стане супердоминантен и да превземе женските на субдоминантния мъжки.

Може би ще попитате защо хибридизацията е вредна. Като начало хибридите могат да причинят проблеми в аквариума, защото може да имат непредсказуемо поведение по отношение на тяхната съвместимост. Освен това хибридизацията (дори между географски раси от един вид) ,,разрежда" генетичния фонди и води до създаване на потомство, което може да е стерилно и/или да няма оригиналния цвят на единия или двамата родители. Ако случайно кръстосате Haplochromis sp. "Ruby Green" с Haplochromis sp. "Flameback", които изглеждат много сходно, тяхното потомство няма да има брилянтно червените ивици на Flameback или изумруденозелените на "Ruby Green". Така ще измамите закупчика, в случай че сте решили да ги продавате. Няма значение дали вашият закупчик знае какво получава – представете си какво става, след като те напуснат неговите ръце или тези на човека, на когото той ги е дал (или тяхното потомство). Много от тези риби, особено хеп от езерото Виктория, сега изчезват в естествените си местообитания и от нас акваристите зависи да запазим видовете живи и да ги съхраним в оригиналната им форма.

Така че, не отглеждайте заедно цихлиди от един и същи род и особено – мъжки от един вид със самотна женска от друг.

Други съквартиранти в аквариума

Обичаен въпрос е ,,Какви други видове риби мога да сложа при цихлидите?". Отговорът му СИЛНО зависи от това какви точно африканци имате предвид. Като цяло риби, които живеят добре с африканските цихлиди, са сомовете Synodontis, повечето виюни боция, повечето лабео (вкл. подобни риби като ,,Летяща лисица"), по-големи дъгови рибки и данио, повечето сомчета – лепки и по-големите тетри ("African Redy-Eye Tetra," "Diamond" Tetras, "Black Tail" Tetras, and "Congo" Tetras). Трябва да знаете, че някои от тях изискват неутрално рН, но могат да понесат и по-високо, като изискваното от африканските цихлиди. Това трябва да се има предвид, когато смесваме цихлиди с други сладководни риби.
Охлювът не ни е враг!

Boby_

Браво, torsade, много добър превод!
Направих съвсем дребни редакции и пооформих малко нещата.
Ето резултата:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6027.0

Similar topics (5)

56476

Публикации: 7
Прегледи: 3783

38890

Започната от cihlidibsl


Публикации: 4
Прегледи: 3762

10990

Започната от jimbeam0706


Публикации: 4
Прегледи: 4218

6126

Публикации: 8
Прегледи: 4762

54755

Публикации: 63
Прегледи: 20672