• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

niakoy da mi kaje

Започната от spayk, 11.07.2004 16:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spayk

izveniavayte,che pisha s latinski bukvi no ot skoro imam kompiutar i ne znam kak da pisha s balgarcki.kupix si 4 ribki,do kolkoto razbrah sa"pirrats".v akvariuma imam plasmasova imitacia na kamak s dupka.dvete ot tiah v prodaljenie na niakolko dni vadiha piasak ot dupkata.ot dva dni ne davat na drugite ribi da se doblijat do dupkata.vdignah kamaka i vidiah, che po stenite ima hayver.otdelih kamaka i ribkite v drug akvarium.no ot tuk na tatak ne znam kakvo da pravia.moje li niakoy da mi kaje neshto...............blagodaria

Boby_

Ако вземеш да кажеш и какви точно са рибките, може и да помогнем. Но така просто няма как...

etg

ЦитатАко вземеш да кажеш и какви точно са рибките, може и да помогнем. Но така просто няма как...



Мисля си , че има предвид "parrots".

Ако е така, макар и хибриди, когато малките заплуват се захранват с науплии на артемия. Родителите би трябвало да не ги закачат.

Boby_

По принцип американците рядко им казват само "parrots". По-често говорят за "blood red parrots". Но може и да са такива. Ако са, шансът нещо да се излюпи от хайвера е много малък, а дори и да се излюпи, най-добре е малките да бъдат ликвидирани веднага и да не им се дава шанс да оцелеят. Така мисля.

spayk

blagodaria za savetite,a ribkite naistina sa parrots.zamislil sam se za drug akvarium po goliam ot tozi -okolo 500-600 litra.misia za malavi,no do sega ne sam se zanimaval s tiah.molia za saveti,kolko i kakvi moga da pusna.po magazinite sa okolo 4-5 santimetrovi i ima okolo 10-15 vida........blagodaria

Boby_

Малавийците са чудесна идея според мен! По принцип искат малко повече опит, но и начинаещ може да се справи с тях, ако има желание да се учи, да чете и да трупа опит не само за сметка на собствените си грешки. Затова те съветвам да започнеш, като се информираш малко, за да не стават инциденти после. Интересни неща за много от видовете има на http://www.aquariumbg.com, но за да го ползваш, трябва да знаеш латинските имена на рибките. На http://www.cichlid-forum.com можеш да намериш ужасно много инфо за самите рибки, за отглеждането им - храна, параметри на водата и т. н., за размножаването и др.  
При малавийците има доста неща, за които трябва да се помисли предварително. Поради високата им степен на агресивност, която освен това значително се различава от вид до вид е добре да се мисли внимателно за това как да се комбинират. Освен това имат висока вътревидова агресивност и в много случаи дори в голям аквариум не може да се гледа повече от един мъжки от вид. Не на последно място диетата на някои видове се различава дотолкова, че не е добра идея да се гледат заедно. Тъй че за да даваме съвети за конкретни малавийци, ти си харесай 5-6 вида и ги изброй тук. После ще помислим могат ли да се комбинират и кой би бил оптималният вариант.

П. П. С удоволствие ще си говоря с теб за малавийци и за цихлиди изобщо, но маймуницата би ме спряла да чета по-дълги постинги, затов моля те, потърси вариант да използваш кирилица. В момента няма нито една широкоразпространена ОС, в която това да е проблем. С каква операционна система си, за да ти помогнем да я кирилизираш, ако не знаеш как?

Anonymous

kompiutara mi e"EMACHNES".moy posnat mi instalira windows xp profeshanal.s moia chovek po stechenie na obstoiatelstvata ne si govorim i ako pomognete da ia kiriliziram shte sam vi bezkrayno blagodaren.

Boby_

Значи XP. Отваряш контрол панела (Control Panel). Как ще го отвориш зависи от това дали целият ти виндовс е на класик вю (като 2000 да речем) или си изглежда като XP. Ако е първото, това става от Start->Settings->Control Panel. Ако е второто, май беше направо в Start менюто.
Та значи имаш пред себе си контрол панела. Той също има два възможни изгледа - Category View и Classic View. Ако си на Category View, от ляво ще има надпис "Switch to Classic View". Цъкни го, за да не обяснявам и двата варианта. Премаме, че вече си на Classic View. Намери "Regional and Language settings" и го цъкни. В отворилия се прозорец отгоре търсиш Language и го избираш. След това натискаш бутончето Details. Отваря се нов прозорец - този вече е за различните клавиатурни подредби за различни езици. Натискаш Add и си избираш език Bulgarian с подредба каквато искаш. Натискаш ОК и се връщаш на предишния прозорец. Чрез бутончето Key Settings можеш да си избереш клавишната комбинация, с която да ти се превключват езиците. Oт Language Bar пък дали и къде да ти се показва иконката с избрания в момента език.
Ако направиш всичко това, ще имаш възможност да пишеш на кирилица, но само на БДС подредба. За съжаление фонетичната не е включена в виндовс XP. Ако не можеш да се справиш на БДС, има вариант и за фонетична подредба, но инсталацията е по-сложна. Пробвай засега с БДС.

Anonymous

привет вече и с нашата прекрасна азбука`Боби сърдечни благодарности как мога да ти се отблагодаря

Boby_

Цитат на: "Anonymous"привет вече и с нашата прекрасна азбука`Боби сърдечни благодарности как мога да ти се отблагодаря
:lol: Пиши на кирилица и се навъртай из форума.  :wink:
И не забравяй, че африканските цихлиди са най-готините аквариумни същества, които могат да се гледат в сладка вода.  8)

Anonymous

а какво ще нажиш за алунокара бенши,кралицата на няса,циртокара хризонтус,циртокара борлей-могат ли да се гледат заедно

Boby_

Цитат на: "Anonymous"а какво ще нажиш за алунокара бенши,кралицата на няса,циртокара хризонтус,циртокара борлей-могат ли да се гледат заедно

Трите вида, които си харесал, не са от групата Мбуна, а от "Хап". По принцип са съвместими помежду си. Само едно уточнение - Cyrtocara chrysonotus и Cytrocara borleyi са стари имена на видовете, които вече не се използват. Актуалните са Copadichromis chrysonotus и Copadichromis borleyi.