• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

mbuna

Започната от neyko, 01.02.2005 13:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

neyko

от няколко месеца имам около 25-30 мбуна,взех ги по на 2 сантиметра,сега някои са по 10 други по 8,но имам един не малак проблем  започнаха да умират,проверих водата мисля,че е добра,pH7,4,nitriti0,50,amonia0,25,за една седмица умряха 10 дота добри екземпляра,може ли някой да даде савет как да прекратя това умиране,тук в САЩ има всичко за рибите,но английския ми е доста зле
javascript:emoticon(':oops:')
Embarassed

niky

А аквариума колко е голям?
С какъв филтър е?

neyko

аквариума е 300 литра,а филтара канистар за 150галона,300 литра са около 100 галона

niky

А чистил ли си филтъра скоро?
Дали пък не са просто болни, някакви точки, хранят ли се нормално?

neyko

филтара се чисти на 2 седмсци,точки няма нормално хранене,разнообразна храна-скариди,живи гупи,суха,хирономус,артемия-майки-просто не мога да си обиясня защо мрат,не виждам и сериозни битки

Гарван

Цитат на: "neyko"скариди,живи гупи,суха,хирономус,артемия-майки-просто не мога да си обиясня защо мрат,не виждам и сериозни битки

Тия риби са вегетарианци и храносмилателната система е устроена за растителна храна, ти им даваш животинска и жива...  :?  Но нали са лакомии лапат всичкои по много.

Подуха ли се преди да измрат? Ако да, най-вероятно Malawi Bloat.

Храни с расителна с високо съдържание на Спирулина.

etg

Мбуна е много издържлива група от риби. Масова смърт при възрастни риби може да настъпи по две причини отравяне с амонии и нитрити и възпаления( всъщност 3 но предполагам че с температурата нямаш проблем).
От това което си написал, предполагам че е втората . Тези рибки са растителноядни  и системно прехранване(че дори и еднократно) с животинска такава може  да доведе до гибел.
Колкото до филтъра не знам какъв  точно е , дали се окачва на аквариума или е кофа отдолу и какво точно имаш предвид под чистене на две седмици . Дали миеш часта за механична филтрация или всичко наред , ако е така то и нормален азоптен цикъл нямаш. Така че и при няколкодневно активно замърсяване  може много да се повишат амония и нитритите.
Напиши как изглеждаха рибките, но според мен това са единствените две възможни причини е и температурата , но там ти си знаеш. :)

Similar topics (2)

41584

Започната от JayCutler


Публикации: 0
Прегледи: 17399

41850

Започната от няоБ


Публикации: 5
Прегледи: 4808