• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 13:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Kinizei пусна хайвер - помощ

Започната от jovani, 20.03.2006 10:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jovani

Момчеата искам пак малко помощ, кингсайзито роди> Сега е с пълна уста, претиснява ме факта че не се храни :( Какво да направя, или по точно някои да обясни как се процедира, днеска ще си купя едно аквариумче 20литра за малките. Искам да знам дали да я оставя при другите, и колко време трае цялата процедура???

Boby_

Ако говориш за млада женска, която за пръв път хвърля хайвер (това не е гупа, че да ражда - само уточнение), най-добрият подход според мен е да я оставиш в общия аквриум, без да я закачаш.
Иначе имаш няколко възможни подхода, всеки от които си има плюсове и минуси:
1. Оставяш рибката в общия аквариум. Така тя ще си "износи" сама яйцата, вероятно с големи загуби, ако не и 100%. Рибката няма да се храни около две седмици, което ще я отслаби. В това време мъжкият ще я гони наравно с другите женски, което може да доведе до неприятни последици. Поради отслабването на женската възстановяването и след това трае по-дълго и съответно следващото хвърляне на хайвер е по-отдалечено във времето. Това е най-натуралният начин, но аз не го предпочитам по принцип. Все пак е добре младите женски да се оствят първите един-два пъти.
2. Да отделиш женската с яйцата в отделен аквариум. Така се избягва преследването и от страна на мъжкия, но пък има голям риск когато след време я върнеш, тя да пострада от всички останали риби. Това е най-лошият подход за мен.
3. Да я "изтръскащ", т. е. да и вземеш яйцата и да ги инкубираш отделно. За целта трябва да си направиш инкубатор, в който яйцата да се "проветряват" достатъчно. Ако действаш внимателно, това ще е най-щадящият за рибката вариант.

jovani

Боби благодаря за съвета;) тъй като мисля да си взема едно аквариумче днес, може ли да и кажеш нещо за инкубатора ка да го направя?

Boby_

Бях правил схема за инкубатора преди време, но сега не мога да я открия, а ме мързи пак да я рисувам. Затова само с две думи.
Трябват ти няколко неща:
1. Празен чист буркан.
2. Кофичка от кисело мляко.
3. Прозрачен маркуч за въздух.
4. Помпа (power head).

Изрязваш кофичката от мляко на около 3-4 см. от дъното. Ще ти трябва долната част, така че внимавай с нея. Взимаш дъното и го надупчваш с шило, като внимавaш размерът на дупките да е по-малък от този на яйцата (т. е. 1-2 мм.). В средата на дъното пробий малко по-голяма дупка, в която да може плътно да влезе маркучето. Измисли как да закрепиш буркана под ъгъл за стъклото или на дъното на аквариума-инкубатор. Постави в буркана яйцата, затвори го с дъното от кофичка (преди това бурканът трябва да е пълен с аквариумна вода), след това промуши плътно маркучето през капачката, така че да се подаде от вътрешната страна на 3-4 см. Другият край на маркучето трябва да закрешиш на изходя на помпата, така че в него да постъпва вода. Ще измислиш някакво приспособление за уплътняване, така че да има достатъчно дебит, за да върти лекичко яйцата, без да ги удря в капачето. Общо взето това е идеята.  :wink:

jovani

много благодаря за бързия отговор,мисля че ще се справя с инкубатора:), ама май ще е проблем изваждането на яйцата :shock: утре ще пиша какво съм сътворил :wink:

Boby_

Цитат на: "jovani"много благодаря за бързия отговор,мисля че ще се справя с инкубатора:), ама май ще е проблем изваждането на яйцата :shock: утре ще пиша какво съм сътворил :wink:

Изваждането на яйцата е деликатна операция. В началото ми беше доста трудно и приключваше с много стрес както за рибката, така и за мен самия, но постепенно натрупах опит и сега се справям доста по-лесно.  :wink:
Трябва предварително да си приготвиш чиста кофичка или легенче, в което да сипеш малко вода от аквариума (примерно 15-20 см. воден стълб). След това хващаш женската (задължително с мокра ръка), като тялото и ляга в дясната ти длан (ако си десняк), а главата и попада между палеца и показалеца ти. Мнооого лекичко и нежно я притискаш с палеца и показалеца си в основата на хрилете. Има една точка, в която ако натиснеш много внимателно, рибката отваря широко уста, без да бъде наранена. След това натапяш главата и в приготвения съд, като започваш лекичко да я клатиш встрани и да "помпаш" хрилете и с палец и показалец. Яйцата започват да падат сами. Като няма повече, се уверяваш, че не е останало някое дълбоко  в гърлото и, ако има такова, повтаряш всичко, а ако не - пускаш рибката обратно в аквариума. Цялата процедура трябва да се направи много нежно и внимателно, но достатъчно бързо. Ако се справиш добре, рибката няма да стои в ръката ти повече от 1-2 минути и след връщането и в аквариума няма да има никакви поражения и няма да плува като замаяна или да легне на дъното.
Това е общо взето.

rookie_gyn

а няма ли да е добре да капне в инкубатора малко трипафлавин  или метиленово за да не плесеняса хайвера?

Boby_

Цитат на: "rookie_gyn"а няма ли да е добре да капне в инкубатора малко трипафлавин  или метиленово за да не плесеняса хайвера?

Понякога съм слагал метиленово синьо, друг път не. Ако хайверът е оплоден и аквариумът, в който се инкубира, е чист и с добре оформен азотен цикъл, няма да плесеняса хайвера.  :wink:

jovani

може ли да се използва общия аквариум за целта?

Boby_

Цитат на: "jovani"може ли да се използва общия аквариум за целта?

На теория може, но не ти го препоръчвам. По-добре отдели едно аквариумче, където после ще гледаш и малките.

jovani

Така, ами ако я оставя в общия докато излезат рибките какво трябва да предприема?

jovani

Междудругото мисля че пусна хайвер защто почнах да им давам витамини ведъж седмично с храната, от тогава всички станаха много жизнени:)

Boby_

Ако ще оставяш рибката в общия аквариум, няма какво да правиш, освен да я наблюдаваш. След 2-3 седмици (варира доста при различните М'буна, а не знам колко точно е за кингсайзито) майката ще започне да пуска малките на разходка. Тогава ще е моментът да ги извадиш, преди да са ги хапнали големите риби.
Имай предвид обаче, че шансът изобщо да стигнеш до тоя етап при първо хвърляне клони към нула.  :wink:

jovani

еее винаги има надежда :lol:

nixanbal

Честито за първия хайвер!:)

Цитат на: "jovani"Междудругото мисля че пусна хайвер защто почнах да им давам витамини ведъж седмично с храната, от тогава всички станаха много жизнени:)

Я, кажи кажи какви са тия витамини:))
Не, че ще пускат хайвер моите мъници, ама все пак ако е добре за тях..
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Similar topics (5)

21092

Публикации: 4
Прегледи: 2310

4991

Публикации: 12
Прегледи: 9174

51686

Публикации: 3
Прегледи: 2698

3686

Публикации: 4
Прегледи: 3344