• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 05:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

какво става

Започната от веско, 06.07.2004 11:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

веско

06.07.2004 11:56 Last Edit: 21.03.2009 17:43 by discus
Здравей те.Една седмица бях в командировка и бях оставил жена ми да се грижи за рибите.Вчера се прибрах и забелязах че папагалите са окупирали тази част от аквариума където има най-много растения .Мъжкия е станал много агресивен и не допуска нито една риба до растенията,а женската постоянно се крие в тях и извършва някъкви странни трептения.Данеби да се готвят да хвърлят хаивер,и ако е така трябва ли да ги отделя.

Boby_

"Папагалите" са гнусни хибриди и като такива, огромната част от тях са стерилни. Случва се доста често да хвърлят хайвер в аквариума, но е изключителна рядкост от него да се излюпи нещо, а и да се излюпи, то резултатът е мутанти, още по-ужасни и гадни дори от самите "папагали", доколкото това изобщо е възможно. Няма какво да им се притесняваш - изгледи за поколения няма.

Anonymous

Цитат на: "Boby_""Папагалите" са гнусни хибриди и като такива, огромната част от тях са стерилни. Случва се доста често да хвърлят хайвер в аквариума, но е изключителна рядкост от него да се излюпи нещо, а и да се излюпи, то резултатът е мутанти, още по-ужасни и гадни дори от самите "папагали", доколкото това изобщо е възможно. Няма какво да им се притесняваш - изгледи за поколения няма.[/quoteЗначи дори и да хвърлят хайвер по добре да го оставя за храна на другите риби.]

Boby_

Чакай да обясня малко по-подробно, за да не си помислиш, че имам нещо лично против теб.  :lol:
Гледам цихлиди от доста време. В природата има огромно разнообразие на видове, цветове и форми, от които акваристите могат да избират. В България се намират доста от тези видове.
Папагалите са хибрид между два вида южноамерикански цихлиди. Като гледаш такива, ти отнемаш възможността да наблюдаваш истински видове и да се радваш на естественото им поведение. Освен това ако позволиш на поколението на такива хибриди да излезе от аквариума ти, е възможно да подведеш и други хора, които не са наясно с това, че си взимат хибриди.
Моята лична позиция спрямо всички видове хибриди в акваристиката, спрямо размножаването и разпространяването им е крайно отрицателна. Така че според мен не трябва да допускаш поколението на папагалите да порастне. Ти си този, който решава, но имай предвид и моралната страна на въпроса все пак.

веско

Нямам никакво намерение да развъждам папагали,просто ги бях купил преди да прочета нещо за тях.Но след като съм ги взел съм длъжен да ги гледам.Междо другото на 17юли имам път до София,ще може ли да се срещнем.Ако си съгласен звънни на 0887291754

Boby_

Цитат на: "веско"Нямам никакво намерение да развъждам папагали,просто ги бях купил преди да прочета нещо за тях.Но след като съм ги взел съм длъжен да ги гледам.Междо другото на 17юли имам път до София,ще може ли да се срещнем.Ако си съгласен звънни на 0887291754
Ако календарът ми е верен, то 17-ти е събота. Щом ще си в София и се интересуваш от акваристика, може би ще ти е интересно да видиш съботния "рибен" пазар на Подуене. Иначе отсега ми е твърде рано да кажа дали ще съм свободен на седемнайсти.

веско

Със най голямо удоволствие ще го посетя,но проблема е че нямам представа как да го намеря.Ще ти бъда безкраино задължен ако можеш да ми отделиш малко от времето си.По принцип имам доста въпроси но се срамувам да ги излагам писменно.

Boby_

Няма от какво да те е срам - всички сме започнали от някъде и сме се учили постепенно. С удоволствие ще те заведа на пазара, но наистина все още не знам дали ще имам възможност и дали изобщо ще съм в България на 17-ти. Когато знам повече, ще ти се обадя.  Поживем, увидем, както казват руснаците.  :wink:

веско

Сега със сигурност по спокойно ще задавам въпроси.Ако пък вие имате някакви въпроси относно млечни продукти с радост ще ви отговоря.По професия съм технолог по мляко и млечни продукти.

Raven

за съжаление от млечни продукти получавам стомашно-чревен дискомфорт.иначе аз съм социолог ,ако случайно нещо.......питайте. :D  :D  :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

веско

Това е така защото хигиената в болшинството млекопреработвателни предприятия е под всякъква критика.Но аз съм оптимист и съм сигурен че нещата ще се оправят.Когато влезем в ЕС просто ще ни принудят.

Raven

имам ? за дискуси .имам един чифт ,не ми се гледат но станаха големи и ми е жал даги разкарам.досега съм ги хранил с замразен хирономус и артемия.казаха ми да им давам суров клъцан черен дроб (телешки и ситно кълцани промити дъждовни червеи.има ли смисъл в това?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Цитат на: "raven"имам ? за дискуси .имам един чифт ,не ми се гледат но станаха големи и ми е жал даги разкарам.досега съм ги хранил с замразен хирономус и артемия.казаха ми да им давам суров клъцан черен дроб (телешки и ситно кълцани промити дъждовни червеи.има ли смисъл в това?
:? В никой случай не давай продукти от топлокръвни животни на риби! Телешко сърце, телешки черен дроб - това са разпространени, но много вредни храни. Мазнините на топлокръвните животни поради метаболизма им имат нужда от по-висока температура от тези на студенокръвните, за да бъдат стопени и използвани за енергия. Поради това рибките не могат да ги оползотворят пълноценно и само ги натрупват като мастни отлагания, които не могат никога повече да бъдат стопени. Затова рибките, хранени с такива храни, дават вид, че нарастват. Но всъщност това съкращава значително живота им.
За дъждовните червеи не знам - за пръв път чувам да се ползват за храна за рибки. Лично аз не бих рискувал най-вече заради бактериите - дискусите са особено податливи на инфекции.

etg

Дъждовните червеи са изключително питателна храна и по тази причина не бива да се прекалява. Много е подходяща за едрите американски цихлиди като Астронотуса, но най вероятно и за дискуси става.
Трябва само да ги държиш във вода или на влажна марля 2 дни да се причистят.

Raven

ок. мерси за съветите.това за животинските продукти не го знаех.иначе аз им давам само замразена храна ,за по сигурно-така са ми казали.тия на пазара за всичко казват -нямаш проблеми ,обаче от 8 дискуса 5  умряха за 5 дни,а от вносните растения рядко нещо оцелява.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

5019

Публикации: 2
Прегледи: 5992

52840

Публикации: 0
Прегледи: 1830

24589

Публикации: 13
Прегледи: 6414

10478

Публикации: 32
Прегледи: 14025