• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Kакви цихлиди да избера моля помогнете ? :)

Започната от Lubomirnnc, 17.07.2013 23:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lubomirnnc

Моля помогнете какви цихлиди  да избера за моя аквариум . Аквариумът ми е 200 литра и не знам какви точно видове и колко  бройки цихлиди да избера за моя аквариум . Скоро ще имам втори които ще е към 150 литра и за него не знам какви да избера . Моля ви помогнете ми и кажете вашите мнения и какви точно да избера . Благодаря ви предварително .  :-) :-)

Ivan_S

Първо си изясни дали ще са африкански или американски цихлиди и тогава вече по-конкретно ще се разсъждава. Африканските са над 1000 вида, избор има :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Здравков

Обема на аквариумите ти е малък за американски цихлиди. ;-) По-скоро се ориентирай към африканските, аз лично съм почитател на африканските цихлиди от езерото Малави. Малавийците са красиви и атрактивни рибки, повечето непретенциозни и лесни за отглеждане.  :-)
Успех!

Lubomirnnc

Аз се ориентирам към африканските . Ако може да дадете идеи за видовете как да ги смеся ще се радвам благодаря предварително .  :-) :-)

Ivan_S

Цитат на: Lubomirnnc - 17.07.2013 23:57
Аз се ориентирам към африканските . Ако може да дадете идеи за видовете как да ги смеся ще се радвам благодаря предварително .  :-) :-)

При мен аквариумът е 100 л. и в него отглеждам 8 бр. Pseudotropheus Saulosi. За тези литри, тези риби и този брой. При теб съответно количеството може да е двойно. Като класика се приема комбинация от Pseudotropheus Saulosi + Pseudotropheus Demasoni (по 7-8 бр. от всеки вид). С други думи в твоя обем можеш да сложиш към 15-18 риби общо от тези 2 вида предвид техните размери. Посочените водиве са сред най-малките Мбуна. Аз лично в обем като твоя не бих слагал повече от 2 вида. Разбира се може да си сложиш 10-12 от някой от по-едрите видове (Labidochromis sp. Hongi например). Тогава, обаче аквариумът ще стане видов. Другата класика в аквариума са Pseudotropheus cyaneorhabdos (Maingano), Labidochromis caeruleus, Metraclima Lombardoi, Melanochromis interruptus hona, Pseudotropheus estherae, Cynotilapia afra, Melanochromis auratus и още какви ли не, не могат да се изброят всички. Разгледай африканските цихлиди като цяло, прецени дали ще правиш аквариума видов или не, какви цветове предпочиташ да гледаш, защото немалко от цихлидите са еднакъм цвят и двата пола. При някои видове мъжките са по-оцветени, а женските по-безлични. Харесай си риби, пък тогава ще се търсят комбинации, ако са възможни. Все пак макар и сходни като изисквания към средата, рибите са с различен темперамент и не всяка се понася с всяка ;). Тук във форума има колеги с доста опит и съм сигурен, че ще помогнат. Аз лично мога да коментирам засега само Pseudotropheus Saulosi, защото само това отглеждам :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Lubomirnnc

Мисля аквариума да е видов с повече видове в него . Ще направя много укрития и ще мога да гледам и по-агресивни видове ако мое някой от колегите да ми предложи кой точно видове и да ги закупя . Аз лично харесвам по-цветните риби . Благодаря предварително много .  :-) :-)

Similar topics (5)

1016

Публикации: 18
Прегледи: 8246

51435

Публикации: 23
Прегледи: 10887

35016

Публикации: 18
Прегледи: 9139