• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как се определя пола на Апистограма какаду?

Започната от Ashaman, 23.02.2008 23:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ashaman

Здравейте всички,
Аз съм поредния новобранец във форума (и не само). Купих на дъщеря ми малък аквариум пред месец и половина и се запалих и аз. Искам да натрупам малко опит и ще купя нещо по-голямо. Обикаляйки по магазините видях, харесах и купих от Aquadesign 2 Апистограми какаду. Според продавача трябва да са мъжка и женска. Разрових се из нет-а обаче и разбрах, че е приятно трудно да се определи пола на тези създания. Някой има ли идея кои са сигурните белези за полова принадлежност при какаду?

mp450


theater

Аз също имам отскоро такива рибки, но при мен е напълно очевиден пола на женксите и мъжките. Аз ги различавам по дължината на плавниците и по шипа на гръбния плавник.
Виж в тази тема се виждат разликите (4-ти постинг на AQUASAUR):
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,7108.15.html
140л - харацини
http://starividri.org

Ashaman

Благодаря ви. Явно един от сигурните признаци е черното оцветяване в началото на гръбната и гръдните перки. Това го срещнах някъде в нет-а. В крайна сметка излиза, че съм се сдобил с 2 мъжкара. Ще ходя до магазина отново.
Theater, кажи моля за дължината на плавниците и шипа на гръбната перка - каква и разликата при мъжки и женски? Кои лъчи се гледат?

theater

Здрасти. Аз не съм специалист по апистограмите или по цихлидите въобще. Отскоро си купих тройка - мъжкар с две женски. Според мен достатъчен индикатор са 2-3 шип. При мен поне на мъжкаря е много по-дълъг. Ако искаш ги снимай и ги пусни тук. Има достатъчно хора, които имат опит с апистограмите и ще могат да ти кажат дали са двама мъжки.
140л - харацини
http://starividri.org

abaro

Най сигурния признак за мен (особено при по-млади риби) е чисто черния цвят на първите няколко лъчи на гръдните перки. При мъжките първия лъч сивее или синее. По този признак при мен се различаваха рибите още на 2 месеца. Ако са по-големи риби обикновено мъжките имат удължени първи лъчи на гръбния плавник и удължени краища на гръбния, опашния и аналния плавник. При женските черната линия по средата на тялото е по-контрастна и коремната област е по-светла, едноцветна. При развитите мъжки ясно се забелязват тъмните ивички по коремната област.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

steel

Дай малко снимки на рибките и ще ти кажем коя какъв пол е.

Ashaman

благодаря ви за идеите. Или не съм огледал достатъчно добре рибките или цветовете им се засилиха защото вече имат ясно оцветяване на първите лъчи на гръдните перки и са различими.

abaro

Ами честито! Сега направи някакво укритие като пещера с много малък входен отвор и ако видиш някой ден женската оцветена контрастно жълто/черно да разгонва всичко живо - да знаеш че вътре има хайвер.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

27616

Публикации: 9
Прегледи: 6939

4891

Публикации: 0
Прегледи: 2422

32496

Публикации: 4
Прегледи: 3155

8010

Публикации: 9
Прегледи: 4501

15344

Започната от lilis


Публикации: 2
Прегледи: 2182