• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да определим пола на цихлидите

Започната от torsade, 19.01.2007 18:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Как да определим пола на цихлидите

от Марк Елисън

Въпросът за определянето на пола на рибите изглежда е доста популярен. Това обаче не винаги е толкова лесно и надеждно, колкото може би се надявате. Въпреки трудностите, съществуват няколко метода за определяне пола на рибите.

Ако вашите риби са диморфни (тоест мъжките и женските имат различно оцветяване), задачата е много лесна. Просто трябва да намерите картинка на мъжка и женска риба от вашия вид и да ги сравните. Понякога диморфните риби имат трудно доловими отлики  и различаването им може да е трудно и не винаги да е очевидно. В този случай разкриването на тайната на техния пол трябва да стане така, все едно че са мономорфни (мъжките и женските изглеждат сходно).

Определянето на пола при мономорфните риби изисква да се направи така наречения "venting" (оглед на папилата?). Това включва хващане на рибата (с мокри ръце) и изследване на коремната (dorsal???) й страна, за да се види гениталната пора между ануса и аналната перка. Както показват тези две снимки, по-предната пора е анусът, а втората пора е гениталната папила (цепка). Гениталната папила (наричана при женските още и яйцеполагало) е пората, през която рибата отделя хайвера или спермата.

Общо казано, женските имат по-големи генитални папили от мъжките си двойници. По-големият размер е необходим за преминаването на хайвера (яйцата). Тази разлика е по-недоловима при видовете, които хвърлят хайвер върху различен субстрат (например род неолампрологус), защото техните яйца са по-малки от тези на женските устомътещи цихлиди.   

Има случаи, в които някои видове демонстрират разлика в цвета на папилата при мъжките и женските индивиди. При други видове пък (напр. юлидохромис регани) папилата при мъжките е по-издължена и изтънена. При тези мъжки ако прекарате пръст наляво и надясно в областта на папилата, тя също мърда.

Когато изследвате папилите на вашите риби винаги трябва да ги държите с мокри ръце. Открил съм, че хващането им с мрежичката ми дава възможност за по-добър захват, защото не могат да се изплъзнат от ръцете ми. Не трябва да държите рибката извън водата за повече от 30 секунди. Убеден съм, че искате процедурата да е съпроводена с минимален стрес, затова не я повтаряйте повече от три пъти. След като веднъж определите пола на цихлидата, отделете я от другите неизследвани още риби.  Добре е да помислите за отделянето предварително, още преди да сте я хванали.

Има и други методи, по които акваристите се опитват да определят пола на цихлидите, но те са по-малко надеждни. Някои от тях включват откриването на разлики в поведението, в размера, във формата на тялото и  перките, както и наличието на яйцевидни петна. Повечето мъжки устомътещи цихлиди имат поне едно яйцевидно петно на аналния плавник, а обикновено са повече. За нещастие малко са видовете, при които яйцевидни петна имат само мъжките.  Много женски също обикновено имат поне едно яйцевидно петно. Затова да се разчита на наличието или липсата на тези петна не е надежден метод, но той може да е полезен, защото петната при мъжките обикновено са повече от тези на женските от същия вид. Това обобщение обаче е доста широко.

Друг метод за отгатване е по размера на тялото, доколкото мъжките често са по-големи от женските. При някои видове, особено от езерото Малави, може да се разчита на определяне на пола по формата на перките. По-долу съм показал снимки на двойка диви Auloncara hansbaenschi. Можем да видим разликата като се вгледаме в най-задната част на гръбните им перки. При мъжката перката завършва с удължена връхна част, докато при женската е с объл край.

Единствения сигурен начин да определите пола на вашите африкански цихлиди е да изследвате областта на гениталните им папили. Полово зрелите възрастни, разбира се, са по-лесни за определяне, но като натрупате опит скоро ще можете да установявате пола на повечето видове с висока точност още на четири месечна възраст. Акваристите, добре запознати с даден вид, често разчитат на някои от разликите, които току що разяснихме, дори и те да не са непогрешими. Да подчертая отново,  изследването на папилите е единственият сигурен начин да определите пола на вашите риби.
Охлювът не ни е враг!

Boby_

Хайде, готова е и тази - пипнах едно-две места в текста, пооправих снимките и ето резултата:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6080.0

Similar topics (5)

31750

Започната от nikimet2


Публикации: 0
Прегледи: 2205

6264

Публикации: 4
Прегледи: 3459

39097

Публикации: 17
Прегледи: 9776

3583

Публикации: 22
Прегледи: 11063

30431

Публикации: 2
Прегледи: 3635