• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да накараме цихлидите да се въдят

Започната от torsade, 06.02.2007 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Как да накараме цихлидите да се въдят
от Марк Елисън

Като цяло цихлидите са плодовити, но не винаги ни сътрудничат. По-долу съм приготвил няколко коментара за развъждането на цихлидите, като съм включил няколко трика как да ги стимулирате да хвърлят хайвер. Това са методи, които съм използвал и ми се струва, че работят доста добре. Надявам се да помогнат!

Съвети за размножаване
Може би най-добрият съвет, който мога да ви дам, за да накарате цихлидите да се размножат, е да ги поддържате здрави. Добрата филтрираща система и редовните смени на водата, осигуряването на вода с необходимите химически показатели, ще ги поддържат в добра форма. Само здравите риби се интересуват от размножаване. Понеже от женските се изисква да инкубират хайвера в устата си за срок до четири седмици, те трябва да са здрави и силни, преди да започнат гладуването за този период.
Добра идея е да имате няколко женски за един мъжки от всеки вид, който отглеждате. По този начин агресията на мъжкия не се поема само от една женска. Ако имате поне 2 женски, те си поделят повредите от агресивния мъжки. А ако той не скубе перките им твърде често, те ще бъдат по-здрави и силни и съответно по-склонни да се чифтосват.
Храненето също е важно. Отлеждам моите цихлиди от Виктория и Малави с люспи от спирулина с добавка от артемия, хирономус, крил и планктон. Важно е да не се прекалява с последните, за да се предпазите от Малави блоут. Но изглежда храненето им със замразени храни веднъж седмично (и само толкова, колкото могат да изядат за 30 секунди) изглежда ги поддържа в добро разположение. Забалязал съм, че повечето от моите цихлиди хвърлят хайвер няколко часа, след като ги нахраня с някоя от тези замразени храни. Най-приемливото обяснение за това е, че когато рибата се кани да се размножава, тя притежава определено количество от енергия и градивни материали (напр. протеини, мазнини и т.н.), които може да задели от ресурсите, които са и нужни за живот и растеж. Тези материали се влагат в яйцата. Така че, като храним цихлидите с диета, богата на протеини, те ще имат повече ресурси, за да произвеждат яйца. Колкото повече са наличните ресурси, толкова повече яйца ще се получат.
Последното нещо, което знам, че е помогнало на мен и на много други, за да накарат рибите си да се размножават, са пещерите. Аз използвам дупчести варовикови камъни (holey rock) с техните множество тунели и пещери. Знам, че някои хора използват глинени гърнета. Важно е рибите да имат място, където да се крият и то да е само тяхно. Това е особено важно за устомътещите, защото те имат нужда от допълнителна защита от врагове, докато носят хайвера, понеже през това време доста отслабват и губят сили.
И  с две думи да окуража тези, на които им е за пръв път: Първото чифтосване за женската е най-трудното. Веднъж, след като е достигнала зрелост и се е научила да се чифтосва, тя ще продължи да хвърля хайвер с изненадваща редовност. Отбележете също, че според мен първото мътене на женската често е неуспешно. Склонни са към капризничене и не изнасят яйцата за пълният срок (или ги поглъщат, или ги изплюват след седмица). Всяка от моите женски е имала някакъв проблем при първото си мътене. Но от втория път обичайно те намират правилния начин.
Още ли не можете да ги развъдите, а?
Един често срещан проблем при много хора е, че рибите им са прехранени. Това, което можете да направите, ако рибите ви са полово зрели, е да разделите партньорите (можете да го направите с разделители в аквариума или с отделни съдове) и да ги оставите гладни за седмица.  Разделянето е важно, защото гладните цихлиди стават по-агресивни. Може да забележите, че мъжките почват да копаят повече, да правят гнезда и да се подготвят за чифтосване. След един – два дни при такова поведение върнете обратно женските и вуа ла – би трябвало да хвърлят хайвер.
Някои видове, за които се приема, че са лесни за развъждане, често могат да са капризни. Уверете се, че имат лични укрития, мъжките имат достатъчен избор на женски (съотношение от поне 2 женски на един мъжки) и поддържайте температурата на водата 24,5 – 25,5 градуса по Целзий, а самата вода – твърда и алкална.
Ще ви насърча да бъдете търпеливи. Някои видове, като Auloncara и nyererei твърде бавно достигат способност за размножаване.
Охлювът не ни е враг!

puhcho


Boby_

Ей, torsade, не мога да ти смогна със снимките и оформлението! :-)
Браво, голяма работа вършиш!

Boby_

Готова е, ето я:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6305.0

torsade, аз си позволявам да ти редактирам лекичко текста и да вмъквам бележки, но забравих да те питам дали нямаш нещо против.
Тъкмо сега е времето да го направя. :-)

torsade

Редактирай, няма проблеми. Самият аз реших да се придържам просто към превода, но определено твоите коментари са нужни.
Охлювът не ни е враг!

Similar topics (5)

18399

Публикации: 2
Прегледи: 6472

36965

Публикации: 0
Прегледи: 2095

136

Започната от веско


Публикации: 20
Прегледи: 12363

30197

Публикации: 2
Прегледи: 4264

37816

Публикации: 15
Прегледи: 9266