• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 11:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Йохани ...

Започната от петко, 25.01.2005 02:18

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

петко

Интересувам се с какви други риби могат да съжителстват Йоханите ??? Колко голям да бъде аквариума ???

Boby_

Предполагам, че имаш предвид Melanochromis johannii. Този вид е представител на сем. Цихлиди и живее в езерото Малави. Поради някои особености на групата Мбуна, към която той се числи, е добре да съжителства само с такива рибки. Представителите на рода меланохромис  са сред по-агресивните Мбуна и за техни "съквартиранти" са подходящи други корави и агресивни рибки от групата. Можеш да сложиш например Labidochromis sp. Hongi, Metraclima Lombardoi, Pseudotropheus elongatus, Metraclima crabro - все здрави рибоци.
Имай предвид само, че не е добре да ги съчетаваш с други меланохромиси - рискът е най-вече от кръстосване и от повишена агресия . В никой случай не слагай cyaneorhabdos (казват му още мангано), auratus, lepidiadaptes (или по старому лепидофаг) - май в общи линии това са меланохромисите, достъпни в България.
Колкото до размера на аквариума, тук важи златното правило "Колкото повече, толкова по-добре". Все пак минималният обем за една група от 4-5 йохани без други рибки е 80-100 литра.
Трябва да имаш предвид и друга специфична особеност на групата Мбуна и на малавийците като цяло - съотношението мъжки/женски трябва да е от порядъка на 1/3-1/4, за да се поеме агресията. Също така не е добра идея да има двама мъжки в един аквариум, освен ако рибите не са много - 10-тина от вид примерно и аквариумът не е достатъчно голям.
Трябва да имаш предвид и особените изисквания на малавийците - леко алкална вода (pH около 8 ), много укрития, липса на растения или използване само на много устойчиви такива и др.
Не знам колко опит имаш с цихлидите и в частност с малавийците, но май тук засегнах повечето проблеми, макар и без подробности. Всъщност има още доста - филтрация, грунд, подходящи камъни, диета (предимно растителна), но няма как да ти кажа всичко наведнъж.
:wink: Само ще добавя, че малавийците са страхотни рибки - никога не е скучно с тях.  :wink: