• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.06.2024 00:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Хвърляне на хайвер от Apistogramma cacatuoides

Започната от stefan_doc, 28.12.2008 13:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan_doc

Взех си една двойка /подбрана от мен/ от тези апистограми и ги бутнах в един 13 литров карантинен аквариум, с показатели на водата: t 27, ph 7.5, kH 3, NO2 0.5, NO3 25, те обаче на 6-тия ден хвърлиха хайвер на и до единствения камък вътре и сега ревностно го пазят /предимно женската, макар че няма от кого.../. То укрития няма, сложил съм и едно огледалце, на което мъжкият се перчи, а женската щом се види в него бързо се връща при хайвера.
Та не знам защо пиша тази тема, не мисля да ги развъждам, просто ако някой се интересува от тези риби ще му е от полза да знае колко лесно хвърлят хайвер. Между другото, поведението на двойката е МНОГО по-приятно от агасизито което имам и които се държат, меко казано, доста недружелюбно помежду си, при това в общ аквариум с много растения и укрития и отлични показатели на водата.

spetsa

Я кажи как подготви аквариума?Води,температура преди и след това.Може би евентуална снимка на аквариума и хайвера.Евентуално с какво ще го захраниш :)

raiko

Да,наистина размножаването на тези апистограми е сравнително лесно, но все пак ще е по коректно ако заглавието на темата е:"Хвърляне на хайвер на Арisto.......". Размножаването е малко по-дълъг процес,който включва излюпването на хайвера и изхранването на личинките от дадения вид.
Успех! *THUMBS UP*

stefan_doc

Аквариумът го напълних с аквариумна вода една седмица преди да купя рибите, сложих му аераторен филтър с вата /от тези, дето ватата е в контейнерче/, като във ватата сложих малко концентрат от работещия филтър на аквариума ми - изстисках го, плюс Sera Nitrivec. Сложих и един камък, едно изкуствено растение, което е било в аквариум, затиснато с по-малък камък, жива Синема, която оставих да хлува на повърхността и елодея. Има 50 W нагревател, термометър, няма осветително тяло, сифонирам на 3-4 дни /демек досега веднъж/ и смених 2 литра от водата. pH е сравнително високо и щото аерирам активно, предполагам.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=323540
Снимките са лоши, хайверът е на задната стена на камъка и по дъното, но се вижда смътно като оранжеви топченца. На едната снимка женската го "пощи".
За захранване мисля да купя Сера микрон, но по принцип не държа да отгледам малките.

stefan_doc


stefan_doc

Да ви информирам какво се случи по-нататък. И без това нямах намерение да отглеждам малки апистограми и един ден хайверът беше изчезнал, женската беше с разпердушинени перки, а мъжкият се облизваше доволно... Когато свърши карантината и ги преместих в общия аквариум, обаче, отношенията се промениха. Женската се скри в кокосовата хралупа и не смееше да излиза навън. Въобще спря да яде. /не беше хвърлила хайвер/. Мъжкият промени цвета си, стана агресивен и към останалите риби и надебеля като прасе. Тогава аз вкарах две нови женски. Разпределиха си местата в аквариума и се конкурираха една друга, а мъжкият само гледаше. Започнах една по една да извеждам по една женска, като накрая оставих в аквариума най-малко доминиращата. /не беше първата, а една от новодомките/. И тогава, изненадващо се разбраха с мъжкия, тя се премести в най-доброто скривалище и сега нямам проблеми с двойката.

Peti_cihlid

Малко се отклонявам от темата но кога се разбира, че се е формирала двойка ( Афркански цихлиди ) ПЛС кажете

Similar topics (5)

33417

Публикации: 3
Прегледи: 3707

10938

Публикации: 18
Прегледи: 8232

57071

Публикации: 5
Прегледи: 2513

8879

Започната от MORKOF


Публикации: 10
Прегледи: 5774

48852

Публикации: 32
Прегледи: 10820