Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Цихлиди => Темата е започната от: шеки - 19.01.2005 00:40

Заглавие: Хайверът на Скалариите побелява. Каква е причината?
Публикувано от: шеки - 19.01.2005 00:40
:)  здравейте  :!:
За първи път влизам във форум и ако нещо сбъркам sorry!
Отглеждането на рибки ми доставя удоволствие и се грижа старателно за тях. Като се появи проблем, чета каквото намеря и се справям сам, но никъде не намерих нищо за проблеми с излюпването на хайвера.
Имам скаларии и няколко пъти се мъча да ги размножа - всеки път хайвера побелява на втория ден и плесенясва; излюпват се все пак десетина ларви, които даже и проплуват свободно накрая, но щом започна да ги храня 2-3 дена по-късно умират.
Ако някой има опит, моля, нека ми подскаже къде са ми грешките!
Заглавие: Re: хайвера п
Публикувано от: discus - 19.01.2005 09:10
Цитат на: "шеки":)  здравейте  :!:
За първи път влизам във форум и ако нещо сбъркам sorry!
Отглеждането на рибки ми доставя удоволствие и се грижа старателно за тях. Като се появи проблем, чета каквото намеря и се справям сам, но никъде не намерих нищо за проблеми с излюпването на хайвера.
Имам скаларии и няколко пъти се мъча да ги размножа - всеки път хайвера побелява на втория ден и плесенясва; излюпват се все пак десетина ларви, които даже и проплуват свободно накрая, но щом започна да ги храня 2-3 дена по-късно умират.
Ако някой има опит, моля, нека ми подскаже къде са ми грешките!

Здравей и добре дошъл, значи мога да кажа следното хайвера побелява по две причини, неоплоден хайвер и развитие на плесен
(фунгус). Незнам колко са възрастни рибите ти но обикновенно причината за неоплождането на хайвера е млади и неопитни родители, за фунгуса проблема е във водата обикновенно се слага някакъв слаб дезифектант например метиленово синьо. Проблема със захранването го има винаги , но кажи с какво ги захранваш все пак
Заглавие: хайвера побелява - защо?
Публикувано от: dido - 19.01.2005 10:41
Доколкото съм чувал има значение и твърдостта + киселинността на водата. При мека, леко подкиселена вода бактерии и гъби се развиват по-трудно.