• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 12:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ДИСКУСЪТ-не толкова сложен за отглеждане

Започната от Mirobg, 07.11.2012 19:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mirobg

  Малко принос от моя страна.
  Статия на С.Горушкин 

                          ДИСКУСЪТ-не толкова сложен за отглеждане


    Разбира се, че тези, които тепърва започват да се занимават с Дискуси имат много въпроси свързани с различни аспекти за отглеждане на новите си домашни любимци,а отговорите понякога са трудни за намиране, защото информацията е разкъсана,разпръсната в литературата, не винаги е надеждна и понякога е противоречива.  Това е особено вярно за теми като класификацията,болести и лечението на Дискусите.Въпреки това отглеждането на дискуси не е нещо необикновено.
Като представители на семейство Цихлиди (Cichlidae) те са всеизвестни   със своята красота, величие и трогателна грижа за своето потомството.
Надявам се, че тази статия ще спести на начинаещите,най-често срещаните грешки.
Нека започнем с класификацията, тъй като в този въпрос ще бъде винаги налице известно объркване, причинено от появата на огромен брой търговски имена.
За съжаление, няма в система която да е приета навсякъде по света..  Например,изложението "Akvarame-2001" в Сингапур.Дискусите са изложени в 7 групи –
The solid blue / green";
"The solid red / brown";
"The solid yellow";
"Broadband";
"Narrow";
"Point";
"Open Class".
В същото време,от Световното първенство за Дискуси, през 1996 г. насам в Германия, класификационни групи са, както следва:
"Heckel"
"Brown"
"Blue"
"Green";
- Selection forms:
"Turkis striped"
"Turkis solid"
"Turkis red"
"The solid red discus";
"Open Class";
"Pigeon blood"
"Snakeskin"  (последните две категории са извлечени от "Отворен клас" след края на шампионата през 1998 г., тъй като има огромен брой варианти на "гълъб кръв" и "змийска кожа").
Тази класификация до известна степен се споделя от мнозинството от авторите на публикации, посветени на обсъждането на местообитанието на Дискусите.

Съдържанието на дискусията.

С появата на висококачествено оборудване,Аквариумите с Дискуси  станаха достъпни за почти всеки акварист, дори и начинаещ в хобито.
Трудности най-често възникват основно при екземпляри заловени в природата.Те са главно свързани с подготовката на водата,аналогична с тази в природата,мека, ниско-минерализирана, богата на танин и хуминови киселини (най-често последният фактор лесно се постига чрез  поставяне в аквариума на  корени, желателно мангрово дърво).
Дискуси развъдени в аквариум са много по-малко взискателни към химическия състав на водата.Обикновено чешмяна вода няма големи разлики в твърдостта и рН.  Между другото,дивоуловените Дискуси са с относително дълъга адаптация към нормална вода, растежа и развитието им са забавени.Техните изисквания към  качество на водата са по-високи спрямо тези родени в плен.
Един от основните параметри - температура на водата. Оптимална - 29-30 ° C.  Когато се държат Дискуси в аквариум с живи растения, обикновено се -поддържат температура 28 ° C, но трябва да се помни, че тази стойност е  долната граница която се препоръчва за отглеждане на Дискуси. Изискванията за качеството на водата,също е от съществено значение .
Със  засилена аерация Дискусите  лесно понасят затопляне на водата до 34 ° C.
Тази процедура често се използва като превантивна мярка,при първите признаци на нетипично поведение на рибите.
Най-важният фактор в поддържането на аквариум с Дискуси - Хигиена аквариум.
Жизнено важно е да поддържа високо качество на водата.

Необходимо е да се оптимизира гъстота на отглеждане на риба, честата на смяна на водата и качеството на филтрацията.
Ето един съвет как можете да определите броя на рибите в аквариума:
За един възрастен трябва да има около 50 литра вода,
  малките и тийнейджъри - 20-30 литра.
Като цяло е желателно капацитета на аквариума да бъде минимум 250 литра.
Cобствениците на по-малки аквариуми трябва да бъдат особено внимателни, но все пак поддържането на стабилна среда в по-малки съдове не е невъзможно,но е много трудно.
Като цяло,мога да препоръчам смяна на водата за възрастни Дискуси да бъде 15-25% ,три пъти седмично, както и най-добре би било ежедневно. При младите риби-около 20% от обема.
Въпреки това смяната на такъв обем вода е препоръчителна при условие че аквариума има работеща безотказно филтърна система, която осигурява висококачествено и ефективно отстраняване на токсичните елементи.
Външните филтри осигуряват по-качествена филтрация спрямо вътрешните. Основните им предимства са :
-лесни за почистване.
-големият обем на филтриращи материали.

   Много важно е начина на подреждане на филтриращата медия.
  Първо трябва да бъде груб материал, който механично пречиства водата.
Второ, биологично стъпало (възможно по-голям обем) трябва да бъде фино порест субстрат с максимална площ, подходяща за колонизация на бактериите, по това ще се определя ефективността на филтриране. 
-Като трета стъпка, фин филтър, използвайте абсорбиращ материал, като вата, тъй като населеността на бактериите става достатъчно пълна и ефективна.
Изплакването на първия слой трябва да се прави редовно за да се предотварти  замърсяване на филтриращия матерял.  Почистването на другите филтърни медии не е необходимо да се прави често/ с цел максимално запазване на полезните бактерии - основният капитал на филтъра/.  Това трябва да се прави с хладка вода,най-добре да се взема директно от аквариума.

С какво да храним Дискусите?
Здрави риби охотно приемат почти всяка предлагана храна -
  дали са живи,
  замразени,
  сухи
  гранулирани
  люспи
(Макар че,е необходимо да знаете, че Дискуса трудно приема нова храна, трябва да свикне с нея  и този период може да продължи няколко дни).
Разбира се, разнообразие от живи храни ще гарантира на вашите домашни любимци пълна гама от хранителни вещества, витамини и минерали.  Но тя винаги е риск за внасяне в аквариума на паразити и патогени.
Изкуствени храни произведени от уважавани фирми изглеждат за предпочитане - всички съставки в тях са оптимално балансирани, както и не съдържат в себе си вредни вещества и паразити.
Често акваристите  често се използват хранителни смеси които произвеждат самостоятелно.
Значителна роля в това отношение е не е само въпрос на икономия(такива смеси, винаги са много по-евтини, отколкото тези които се продават в търговската мрежа), но също така и възможността да се добавят различни хранителни добавки, включително  лекарства.
Ние трябва само да помним, че домашно приготвена храна не трябва да бъдат единствената в диетата на Дискусите. 

Рецепта за кайма:
   500 гр говеждо сърце (или равни части от говеждо сърце и калмари)
  100 гр говеждо месо, черен дроб,
  200 гр моркови,
  200 грама магданоз или спанак и др.
  20 грама бирена мая и
  80 г яйчен жълтък.
Внимателно настържете морковите и магданоза, (те обогатяват сместа с  фибри)смесват се със сърцето и черния дроб.
В сместа се добавя мая, яйчения  жълтък, и ако е необходимо, други компоненти, таблетки калций глицерофосфат (една таблетка на 200 грама храна).
След това сместа се разточва във формата на тънки плочи,опаковат се в найлонов плик и се замразяват в камерата на хладилник или фризер.  Като такъв, продуктът може да се съхранява дълго време и храненето може да се прилага след леко размразяване. 
Компоненти, като говеждо месо, черен дроб, мая, яйчен жълтък и др, са в микса под формата на много фини частици, след като бъдат смлени възможно най-дребно.
За да се предотврати замърсяване на вода се желират с агар-агар или желатин.
Желираната храната се съхранява във фризер до 3 месеца. В хладилника до 3 дни.


Широко е разпространено схващането ,че развъждането на Дискуси е сложен процес.
В действителност, това е много по-лесно, отколкото изглежда на мнозина.  Основното нещо е изборът на родители и пречистване на водата.
Ако се създадат оптимални условия за отглеждане на бъдещите родители,можем да очакваме поколение съвсем скоро.
  За да се сформира чифт е необходимо група млади Дискуси да се отглеждат заедно. При добри грижи те достигнат полова зрялост на 12-16 месеца/женските съзряват по-рано/. Обикновено сформираната двойка плува заедно и прогонва другите риби в аквариума.
Сигнал на бъдещите родители,че са готови да хвърлят хайвер обикновено е почистването на избраната повърхност/вертикално изправени предмети,дори някое от страничните стъкла/.
Двойката трябва да бъде поставена в аквариум с обем от 80 литра, за предпочитане не по-малко от 45 см височина, оборудван с филтър (поне в най-простата форма),който не трябва да прави силно течение.
Поддържа се температура 30 ° C.
Трябва също предмет - пластмасова или глинена тръба, саксия или специален конус.  Строго погледнато,предмета няма специално значение за рибата:Дискусите могат да хвърлят хайвера си и на страничното стъкло.  Водата трябва да е мека (2-4 ° DGH), леко кисела (рН 6-6.5), богата на танини.
Когато двойката е готова за хвърляне на хайвера,няма как да се заблудите.
Дискусите най-често хвърлят  през нощта.  30-40 минути женската снася до 400 яйца едно след друго,след което мъжкия ги опложда веднага. От този момент до излюпването/най-често женската/вее над гнездото с перки или уста за да осигури течение на вода около яйцата.
При температура на водата 30 ° C до края на втория ден или след 54-56 часа се излюпват първите ларви.
Родителите  ги прехвърлите на ново чисто място.
На 6-ия ден след хвърлянето най-накрая идва време, когато ларвите самостоятелно проплуват и се движат около родителите си е се хранят с кожен секрет (Дискусово мляко).
Основен белег на родителите,че са готови да захранят своите малки е светлата главата и по-тъмното тяло.
Ако чифта е здрав и спокоен, ние не трябва да бързаме да добавяме допълнително храна, достатъчно за младите са кожните  секрети  от родителите.
Но една седмица по-късно, трябва да захраним с новоизлюпена Артемия-идеалната стартова храна за младите Дискуси.
От този момент трябва да започнем смяна на вода, едновременно с премахването на остатъци от храна.
Един добър чифт може да храни тяхното потомство около 1,5 месеца.  Но като правило, това не е необходимо в рамките на 2-3 седмици родители и непълнолетни могат да бъдат разделени.

ДИСКУС-здрава риба.
  Ако създадете отлични условия може никога да не ви се наложи да разберете,какво е да са болни вашите любимци.
Но винаги е по-добре да бъдете предварително подготвени за неочакваното, защото скоростта и точността на интервенцията ще помогне да се постигне успех в лечението.

Най-често проблеми възникват при  риби с понижен имунитет,нападат ги хрилни и кожни паразити, камшичести, бактерии и гъбички.
Вътрешените органни  биват нападнати от  чревни камшичести паразити, бактерии и нематоди.
Най-често това се получава при  риби с отслабен имунитет от различни стресови фактори, които намаляват съпротивителните сили на организма.
Почти винаги навременното диагнозостициране ,увеличава шанса за положителен изход от ситуацията. Поради това е необходимо бърза намеса при първия признак на стрес в по-тъмен цвят,отказ на храна и т.н.).
Основният фактор стрес - лошите условия, следователно изисква първата превантивна мярка.  Това, както вече споменахме,
  ограничаване на източника на стрес,
  допълнително почистване на аквариума
  изплакване на  филтъра
  и извънредни смени на водата.
Ако симптомите не изчезват и рибите продължават да са унили, трябва да се установи точна диагноза (в много случаи, особено в поражения на вътрешните органи, изисква микроскоп) и да се започне лечение.
Собствения опит и комуникация със собственици на Дискуси показва, че най-честата причина за неразположение е нападение на Камшичести. - Едноклетъчни организми, които имат, в зависимост от вида, различни по размер, форма и брой на камшичета,предназначени за движение.
Следва да се отбележи, че малки количества на паразитни камшичести не носят материални вреди.
Ако рибата е отслабена поради лоша диетична храна влакна или е под стрес. Например поради влошаване на качеството на водата, камшичестите се размножават бързо.
Те изяждат  необходими хранителни вещества от храната на рибите, дразнят лигавицата на червата и по този начин още повече отслабва Дискуса.
В съчетание с други фактори в рибата, могат да се образуват дупки в главата.



      ....   следва продължение
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

diskusi233

Доста добра информация.Само да попитам когато кожния секрет(дискусово мляко) не е достатъчен за да изхрани потомството тогава до какви мерки се стига.И трябва ли нещо да се дава на дискуса(храна и витамини) за да не отслабне от поколението.
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

Similar topics (5)

41856

Публикации: 10
Прегледи: 6549

13853

Публикации: 2
Прегледи: 16490

47212

Публикации: 0
Прегледи: 2146

30368

Публикации: 4
Прегледи: 5991

5019

Публикации: 2
Прегледи: 6004