• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

пак за цих&#

Започната от Bobo, 05.11.2004 10:09

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Bobo

Здравейте! Повече от две седмици планирам оборудването на 200 литров аквариум. Гледал съм рибки преди години но като цяло съм бос в тая област. Както и да е, голямо четене падна в нета, но вместо нещата да се проясняват изникват все повече въпроси. Решил съм обаче да хващам бика за рогата. Смятам в аквариума да отглеждам малавийски цихлиди от един вид, плановете ми са за 5-6 броя, плюс 3-4 анциструса. Проблема е кой вид да бъдат цихлидите, изхождайки от това че съм начинаещ и това какво може да се намери на нашият пазар. Аквариума ще е изцяло аранжиран с камънак, 3-4 растения за цвят, аерация за сега се колебая дали да слагам, външен филтър. Ами това е, ще бъда благодарен за всеки съвет.

Boby_

Здрасти! Нямам време за много подробен отговор, но ще се опитам да те насоча.
В общи линии добре си се ориентирал към нуждите на малавийците - ако ги вземеш от малки и ги отгледаш с по-корави растения и анциструси, последните може и да оцелеят.
Сега за самите рибки. В 200 л. можеш да гледаш спокойно 15-тина и повече малавийци. Да кажем 15 + 5-те анциструса. Това при добра филтрация (външен филтър+вътрешен за движение на повърхността).
За начало при подбора на видове е добре да се ръководиш от 2 основни фактора - нивото на агресивност и устойчивостта на видовете.
В това отношение най-добрият вариант за начало е Metraclima estherae (продавана у нас най-често в red-blue вариацията си и наричана "синя зебра"). Можеш да я комбинираш с Labidochromis caereleus, Labidochromis sp. Hongi, ако искаш - все пак един вид е скучновато. Някой Pseudotropheus също не би бил лоша компания, макар някои представители на рода (елонгатусите примерно) да са доста агресивни.
В момента аз лично не мога да ти предложа нищо. Ако си от София, иди утре (т. е. в събота) на подуенския пазар и питай за Ники с цихлдиите - при него има кажи-речи всичко, което може да се намери в България. Е, с малки изключения и при положение, че улучиш момента, в който да има бебета, разбира се.
Ако имаш още въпроси за малавийците, давай - с удоволствие ще отговарям.  :wink:

Bobo

Мерси за отговора! Първоначално мислех да взема Pseudotropheus lombardoi, и все още не съм се отказал от идеята. Видовете, които ми препоръчваш ми харесват много и сигурно ще се спра на тях. От Варна съм, тепърва ще тръгвам да обикалям магазините и според това какво има ще бъде и крайната селекция, но ще гледам да намеря Metraclima estherae и Labidochromis caereleus. Въпроси в последствие несъмнено ще имам, за сега тази информация ми е достатъчна :wink:

Boby_

Lombardoi отдавна не се числи към рода Pseudotropheus. Сега е Metraclima (или Maylandia - варира според източника).
Но не те съветвам да си взимаш такива рибки засега - едни от най-агресвините Мбуна са.

Mercedes`SLK

Цитат на: "Bobo"От Варна съм, тепърва ще тръгвам да обикалям магазините и според това какво има ще бъде и крайната селекция, но ще гледам да намеря Metraclima estherae и Labidochromis caereleus. :wink:
ами то и аз съм от Варна, айде ако намериш къде има цихлиди, кажи магазина, за да знам откаде да си купя, ако реша пак да гледам, че сега оствам с 60л празен аквариум

samo cska

момчета ако варненците се оплачем от хубави магазини не ние срам а ти кои магазини знаеш на пазара ходил ли си там има едно момче много е в час а е и отзивчив друг много добър магазин е на бул. сливница зад нептун

dido

Абе аз този тип на пазара го знам. Преди 3 седмици ходих да си пазарувам от него хим. тестове. Тогава приказката се завъртя около подхранване на растенията и той се помъчи да ми продаде система на Сера за подхранване с :?: 'карбохидрати' :?: . Впоследствие стана ясно, че говори за СО2 система  :lol:

В този магазин имаше доста аквариуми и разнообразни по видове риби. Продавача обаче е малко гола вода...

Bobo

Цитат на: "Mercedes`SLK"ами то и аз съм от Варна, айде ако намериш къде има цихлиди, кажи магазина, за да знам откаде да си купя

На сливница, зад Нептун имат един аквариум с цихлиди, 3-4 вида, имаха и много хубави ASTRONOTUS OCELLATUS RED TIGER. Бях изненадан от магазинчето, отвън хич не личи какво е вътре :D  А пък морският аквариум в първото помещение, къса нерви направо!

Mercedes`SLK

абе тоз на пазара е много добър, ама цихлиди май няма там. А има един морски аквариум. Този на Нептун го знам, ама не сам влизал там. Собственичката ми предаваше по биология в 6-ти клас :D

Similar topics (5)

1983

Започната от bogo


Публикации: 24
Прегледи: 16180

6632

Публикации: 3
Прегледи: 2920

41246

Публикации: 17
Прегледи: 9466

48030

Публикации: 6
Прегледи: 6407

15781

Публикации: 1
Прегледи: 2311