• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Парадокс

Започната от dido 1, 04.11.2004 13:46

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

dido 1

Незнам дали на някой му се е случвало но на мен ми се случи и дали е нормално, за това се обръщам към ваз за някакъв логичен отговор. Случката е следната: Астронотус оцелатус 15см и Еквиденс ривулатос - 6см(извинявам се ако съм направил грешка в изписването) си живееха в аквариума ми съвсем нормално без никакви кавги до миналата седмица, когато незнам какво я прихвана Еквиденсията, но започна да гони Астронотуса който е 2 пъти по голям от нея и стана "СТРАШНО". Аквариума ми заприлича на бойно  поле вътре стана мазало и интересното е че Астронотуса се чудеше къде да се завре само и само да се отърве от ударите на 2 пъти по малката Еквиденсия :!:  :!:  :!: . Според мен би трябвало да стане обратното като изхождам от това, че едната е доста по голяма от другата. В крайна сметка реших проблема като подарих Еквиденсията на една моя позната.

Питането ми е това нещо което ми се случи нормално ли е и има ли логично обяснение. :?:

Boby_

:lol: Така става, когато човек си взима риби, за които не знае нищо.
Неслучайно американците наричан еквиденса "Green Terror" или зелен терор. Случилото се е напълно нормално - рибката е израстнала и постепенно е развила поведение на възрастен еквиденс.
И един съвет - друг път преди да си вземеш риба от даден вид, прочети колкото можеш за нея. Предварително трябва да си наясно с нейните изисквания към параметри на водата, храната, осветлението, с нейната агресивност и възможността да съжителства с други видове. В противен случай със сигурност ще се окажеш поредният разочарован от акваристиката.

dido 1

Boby мерси за отговора, аз си мислех че стават странни неща, а то се оказало съвсем нормално.

dido 1

Boby изкам да те питам, каква храна ще ми препоръчаш за Астронотуси, поне 4-5 вида. Аз им давам херономус (не сам сигурен дали се пише така) и една на гранули, която е някаква комбинирана. Пробвах и със скариди, обаче не я ядът.

Boby_

Астронатусите са хищници и най-вече от това трябва да се изхожда, като се преценява какво да им се дава. Първо започваме от марковите сухи храни - за толкова едри риби тези на люспи не са добра идея. Трябват им гранулирани с една уговорка - добре е предварително да се накисват във вода за 15-тина минути, защото някои от тях набъбват и това може да е лошо за рибата. Два вида гранули ще са добре. След това хирономусите (които са ларви от комар всъщност) са добра храна. Също артемия и др. ракообразни. Скаридите не са зле, но щом не ги яде, не я насилвай. В менюто трябва да има и риба - филе от някоя немазна риба с бяло месо ще е добре - накълцано на ситно и почистено от кожа и кости. Някои казват, че телешкото сърце е добра храна. Аз не съм на това мнение, но ти можеш да пробваш.
И наистина прочети нещо за рибите, които гледаш, за да няма повече неприятни изненади. Мрежата е пълна с инфо.

dido 1

Мерси, много ми помогна ще пробвам. :D