• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

МБУНА

Започната от веско, 12.09.2004 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

веско

Боби,възникнаха няколко въпроса.Как да разпозная мъжките :?: От Меланохромисите имам 6 по-тъмни на цвят и значително по-едри от другите,това ли са мъжките?Това са наи-бързо растящите риби които съм виждал,за един месец порастнаха три пъти,нормално ли е това?Пускам тази тема защото интереса към малавииците се повиши от известно време насам и вярвам че и на други ще е им интересно.И накрая имаш ли рибки за продан :lol:

Boby_

Нормално е да растат бързо - това е добър признак. Само гледай да не прекаляваш с храната, за да не затлъстеят.
Специално при тия меланохромиси, които гледаш, е много трудно да се определи с точност пола. Мъжкият е малко по-едър и по-агресивен, има малко по-ясни и повече петна по аналния плавник, но единствената гаранция, че дадена риба е женска, е тя да хвърли хайвер. Така че изчакай и не бързай с това, след време ще си сигурен.  :wink:

веско

Ами лабидохромисите?Едната рибка има черен кант на гръбната перка,това момчето ли е?

Boby_

Да, мъжките caerelus-и имат повече черно по гръбната перка и коремните плавници и са малко по-едри. Но и това е относително.  :wink:

веско

Все пак не каза дали имаш рибки за продан :lol:

Vlado

Цитат на: "Boby_"Да, мъжките caerelus-и имат повече черно по гръбната перка и коремните плавници и са малко по-едри. Но и това е относително.  :wink:
Яко относително е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

scroll_lock

незнам дали точно в този пост трябва да питам , но не видях друг по-подходящ. Едни приятели ми казаха да питам в тоя форум. Имам голям интерес от малавийци - по специално някои видове Мбуна. Досега съм се занимавал само с непретенциозни риби като данио, скаларии и първоначално с живораждащи естествено. Обаче вече са ми дооооста безинтересни. Намислил съм да сглобя още един 200 литров аквариум. Иска ми се да е повече, но няма място. Всъщност мога и да намеря ако кажете, че 200л. са малко , но според това което съм чел е нормално. Изчетох каква ли не литература за малавийските цихлиди , особено един сайт http://www.cichlid-forum.com  - доста добър. Има някои видове, които са добри за започващи с тях , искам да разбера в Събота на пазара дали мога да намеря нещо такова - разбрах за Краси  :lol: но не съм ходил на този пазар и незнам дали работи по това време на годината, въобще дали работи през есента и зимата ? Защото тепърва ще сглобявам аквариум, после трябва да го оборудвам , и може би след месец месец и нещо да взема и рибите. Та тези неща ме притесняват. Виждам че има хора занимаващи се с малавиийци, надявам се да помагат :) Обаче... ТОВА СА рибите с които искам да се занимавам... еййй направо са побъркващи.  :lol:

веско

На съботния пазар има един човек,казва се Ники ,които продава африкански цихлиди.Нямам представа дали е там в студената част на годината,но можеш в събота да го попиташ и да се разберете.Колкото до аквариума мисля че 200литра едостатъчно(естественно по-голям по-добре) :lol: Аз сравнително от скоро гледам малавиици и декларирам че са доста интересни риби :lol:

Anonymous

Пазарът определено работи по това време на годината. Всъщност работи без прекъсване цяла година.  :wink: И Ники обикновено си е там.
Колкото до това какви рибки имам, в момента нямам нищо за продан. Имам Labidochromis sp. Hongi във вид на яйца на два дни, но колко от тях ще порастнат и дали изобщо някое ще оцелее не мога да гарантирам.

scroll_lock

еиии мноого жалко е това. Няма ли НЯКАКЪВ начин да намеря някакви МБуна :(
както казах няма да ми трябват веднага. Предполагам след месец - месец и нещо. Някой друг запалянко от форума не може ли да ми продаде???

Boby_

Цитат на: "scroll_lock"еиии мноого жалко е това. Няма ли НЯКАКЪВ начин да намеря някакви МБуна :(
както казах няма да ми трябват веднага. Предполагам след месец - месец и нещо. Някой друг запалянко от форума не може ли да ми продаде???

Не ти трябват НЯКАКВИ Мбуна, а добре премислена комбинация, иначе си просиш усложненията.
Иначе аз развъждам редовно няколко вида, но трябва да си търпелив - като има рибки, ще го обявя тук. Ако пък си нетърпелив - Ники на пазара. Рибките му са хубави, макар и малко скъпи по мое скромно мнение. Иначе е спец и много добре се грижи за тях.

scroll_lock

Естествено. Съгласен съм, че ми трябва комбиняция, наистина не съм се спрял на нещо конкретно, надявам се някой да ми помогне и с този избор. Все пак не съм се занимавал с тях и не съм наясно как точно е най-добре да се комбинират. Всъщност не е вярно , че не съм мислил - мислил съм за 2-3 комбинации, но не смея да тая надежди за нещо конкретно за да не се разочаровам след това... Та я все пак кажете за нещо реално - за пределите на софия. Незнам какви точно видове има тук. Не че съм нетърпелив, даже обратното, но след 2 седмици излизам в отпуск /принципно нямам никакво свободно време/ и затова гледах тогава да направя  нещо по въпроса. Това са ми общо взето границите и притесненията....

Boby_

Много ми е трудно да ти препоръчам нещо ей така, по моя преценка. Мбуна е много голяма група, има стотици видове. В София се гледат десетки и много от тях могат да се намерят на пазара в един или друг момент. Кажи на какво си се спрял като видове, пък ще ти кажа кои съм виждал тук и кои могат да се комбинират - нека имаме нещо за основа все пак.  :wink:
Препоръчително е все пак да включиш в тоя подбор Labidochromis caerelus, Metraclima estherae (има различни цветни вариации, най-нова в България засега е OB, но още не е широко разпространена - различните цветни варианти не бива да се смесват) и да избягваш почти всички видове от рода Melanochromis, както и Metraclima lombardoi. Ти си на ход.  :wink:

Anonymous

хаха :Д ами първо си мислех за Maylandia estherae+ Labidochromis "Mbamba" - ама това е заради цветовете :Д а и защото са относително неагресивни Мислех и за   Pseudotropheus saulosi /щото няма да е много голям акварiuма/ + някакви други Псеудотрофеуси  . Лабидоxромис Цаерелус, също МНОГО  ме кефи но нямам идея с какво мога да го комбинирам  , а за Metraclima estherae   не съм чел нищо :( :oops:  Все пак мога да изредя кой точно видове Мбуна ми харесват най-много освен горните. Това са: ЛLabidochromis "Hongi" i  ; Pseudotropheus Demasoni , Elongatus , Kingsizei, Elongatus Chailosi. Наистина нямам чак такива "специални"  изисквания, отгоре на всичко искам да започна с нещо по-лесно... така че очаквам някакви предложения :)

scroll_lock

уфф горното съм пак аз. А и тези правописни грешки са направени несъзнателно защото първо пиша писмото на латиница и после го convert-vam в абв.бг хахаха и става мазало :P

Similar topics (2)

49773

Публикации: 32
Прегледи: 11293

56408

Публикации: 7
Прегледи: 3772