• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Искам да г&#

Започната от Динко Сл., 19.10.2004 14:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Динко Сл.

Здравейте! Очарован съм от цихлидите, имам няколко. Аквариума ми е 120 л. Колко и какви двойки да си взема?  :?:

martinis

:lol:
А ти какви имаш в моммента???

Динко Сл.

Псевдотрофеус знам я като зебра, пелвикахромис или папагал, рамиреза, храбро не му знам лат. име и две лилиупи.

Longanlon

Е, първото, което е необходимо да направиш, след като си очарован от тези твърде красиви, но и много трудни за гледане риби е да прочетеш нещо по въпроса - интернет е пълен с информация за тях, като особено бих ти препоръчал сайта www.cichlid-forum.com .

Основният момент при гледането на каквито и да е риби е предварителната информация - след като про4етеш за различните видове ще можеш да избереш какви точно ще можеш да гледаш и съответно да си избереш.

В този форум има един безспорен специалист по африканските цихлиди - Боби, но се съмнявам, че би ти давал съвети "на сляпо" - без самият ти да си достатъчно първоначално информиран.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Anonymous

Благодаря! Ще питам пак когато ми се избистри нещо в главата. До сега четях в книгите, но тук е различно. Човек може по-лесно да се учи от опита който всеки споделя в този форум.

Boby_

Така на първо четене мога да ти кажа, че ще си имаш проблеми с подбора. Това, което са ти продали за Pseudotropheus zebra, всъщност е Metraclima estherae. "Зебрата" и краброто (Metraclima crabro) са обитатели на езерото Малави в Западна Африка. Като такива, изискванията им за водата са висока обща твърдост и високо pH. Освен това са много агресивни, а краброто става и доста голямо - към 25 см, като това го прави една от най-едрите Мбуна.
Papiliochromis ramirezi е южноамериканска цихлида-джудже. Изисква мека и леко кисела вода (точно противоположно на двете Мбуна от Малави) и ще бъде първата жертва на агресията - просто няма никакви шансове, щом другите риби започнат да израстват.
Pelvicachromis pulchcer  (или постарому крибензис) е източноафриканска цихлида, която е със сравнително спокоен характер и също ще бъде буквално унищожена от малавийците - можеш да не се съмняваш в това.
Преди да започнеш сериозно с цихлидите, трябва да знаеш, че не можеш да гледаш всички на едно място - нито условията, нито степента на агресивност ще ти го позволят. Можем условно да разделим цихлидите на няколко групи, които са що-годе съвместими помежду си:
1. Малавийски цихлиди от група Мбуна (високо pH и твъдост, аквариум над 300 л. и без растения)
2. Малавийски цихлиди от група Утака (високо pH и твъдост, аквариум над 500 л. и без растения)
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
4. Южноамерикански цихлиди-джуджета (ниско pH и мека вида, аквариум над 50 л.). Към тази група можеш да сложиш и крибензисите - те могат да съжителстват с апистограми и папилиохромиси, независимо, че имат друг произход.
Не знам в какъв аквариум
5. Централно- и южноамерикански цихлиди (ниско pH и сравнително мека вода, аквариум над 200 л.)

Това е в най-най-общи линии - във всеки един регион с изключение на африканските езера има видове, които не могат да влязат в тази схема (дискуси да речем). Има и други региони и места (ез. Виктория, цихлиди от о-в Мадагаскар примерно), но не съм ги споменавал, защото вероятността да се сблъскаш с рибки от там клони към нула.

За да не се изненадаш лошо от това, което ти готвят цихлидите ти, първо малко прочети. После пак ще говорим.  :wink:

NikolaV

Цитат на: "Boby_"
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
Не споменаваш нищо за растения. И тук ли не може?

Boby_

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "Boby_"
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
Не споменаваш нищо за растения. И тук ли не може?

Умишлено съм ги пропуснал тук. Лично аз съм гледал танганийци заедно с растения (ехинодоруси и криптокорини, които станаха невероятно огромни). Танганийците практически не ровят грунда, а повечето от тях предпочитат диета с повече животински протеини, т. е. не "пасат" така активно "треволяците" в аквариума.
Тук обаче възниква друг дребен въпрос - танганийците имат нужда от още по-високо pH и твърдост от малавийците. Ако можеш да си намериш подходящи растения, които да издържат на това, мисля, че няма да имаш проблем с гледането им при танганийци.

Динко Сл.

Меланохромис ауратус, метраклима естерае и метраклима храбро мога ли да ги гледам заедно? Ауратуса е сам, естерае са три мисля че са две мъжки и една женска ако могат да се познаят, пет сантиметрови са, храброто са две и незнам какъв пол са. По какво да различавам половете? Може ли да оставя вътре и две лилеупии? За сега ми е малко объркано. Може ли малко помощ?

Динко Сл.

Прочетох да се избягват всички Меланохромис, каква е причината?

веско

По това време Боби го няма и затова ще се опитам аз да ти отговоря.Не можеш да гледаш други меланохромиси защото ще се кръстосат помежду си и ще развалиш рибките :lol:

Boby_

Така, ето ме и мен.
Можеш спокойно да гледаш меланохромиси - по принцип е добре да се избягват от новобранци поради проклетия си характер, но краброто също не е света вода ненапита, а "зебрата" може да се погрижи за себе си дори и в такава компания. Всички тези рибки са малавийски цихлиди и могат да се комбинират заедно, поне на пръв поглед. Лелеупитата (Neolamprologus leleupi) са от ез. Танганайка - изискванията им за водата са много сходни с тези на малавийците. По принцип не би трябвало да има проблем, само имай предвид, че ауратусите са доста агресивни и може да създават проблеми на по-теликатните лелеупи. Но това не е причина да ги разделяш за момента.
Тук обаче виждам други дребни проблеми - има два вида агресивност, вътревидова и извънвидова. Да речем, че така ще решиш до известна степен проблема с извънвидовата агресия. Но при малавийците вътревидовата също е много силна. Двама мъжки в един аквариум е доста лоша идея, особено ако няма достатъчно обем. По принцип препоръчваното съотношение е 1 мъжки на 3-4 женски - така агресията се разпределя равномерно и почти няма пострадали. Пробвай с този вариант, с който си в момента и виж как ще потръгнат нещата. Само се погрижи в аквариума да има ужасно много укрития - това е задължително за малавийците.
Полът се различава доста трудно, особено при краброто. Нека порастнат малко - като станат 10-тина см., сам ще започнеш да ги различаваш.

Динко Сл.

Въпрос към Boby. В какво съотношение слагаш сода бикарбонат, магнезиев сулфат и калциев хлорид за литри? Колко струва в София комбиниран тест за водата?

Boby_

Цитат на: "Динко Сл."Въпрос към Boby. В какво съотношение слагаш сода бикарбонат, магнезиев сулфат и калциев хлорид за литри? Колко струва в София комбиниран тест за водата?

Ами няма да ти кажа колко слагам, защото ще те подведа - това зависи от началните параметри на водата. Със содата регулираш най-вече pH-то и карбонатната твърдост, а с магнезиевия сулфат и калциевия дихлорид - общата твърдост. Съотношението между магнезиев сулфат и калциев дихлорид според дебелите книги трябва да е 1/3 в полза на калция. Но аз правя точно обратното - слагам повече магнезиев сулфат. Причината е, че при разтваряне на калциевия дихлорид се отделя много хлор и водата побелява, затова някак не ме кефи да го слагам.  :lol:
Комбинирани тестове не съм виждал тук. Иначе поотделно тестовете за pH, обща и карбонатна твърдост са в рамките на 6-10 лв. според марката. Но не съм сигурен, честно казано - отдавна не съм купувал.

Динко Сл.

Благодаря! Запазвам си правото за същия въпрос когато ти напиша за параметрите на водата. Един вид като съвет.