• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.06.2024 03:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

корали в черно море

Започната от abv, 22.06.2010 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


petarvalchev

Солеността на водата в Черно море е много ниска, за да могат да се развиват корали нормално. Затова и са малко, ако има такива изобщо.

abv

Всъщност търсих други видове но намерих тези.
Аз днес гледах някакви на кея на морска гара покрай яхтите сиво-кафяво-черно и си играеха около тях някакви скариди ,попчета и един много голям рак приличаше на тарантула много готин беше.

MeTogu

Камос ми беше пратил преди време (такива актинии и няколко скариди който извадил от Черно море) и сега са си добре в едния ми аквариум.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

abv

Докато гледах във водата днес се замислих колко неща има в черно море които може да се гледат в аквариум....и то доста красиви обитатели.Ако някой има някакви снимки дайте да постнем и да направим нещо като каталог защото почти няма инфо....
тук намерих други интересни неща:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=69&t=2793&start=165

tishovsx

Ами пробвайте се, аз не бих сложил твар от нашто море по простата причина, че незнам какви болести може да донесе на целия аквариум. Но ако организмите са си изцяло само от морето, мисля няма да има проблем. Тук на този форум има хора които успешно отглеждат животинки от черно море.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

torsade

Цитатаз не бих сложил твар от нашто море по простата причина, че незнам какви болести може да донесе на целия аквариум
Какви болести... вероятно по-малко болести, отколкото ако гадинката е донесена от Индийския океан. Предполагам, аклиматизацията към по-солена вода убива част от болестотворните организми. И независимо от Северния ледовит океан ли са рибите или от тропиците, хората препоръчват карантина. Като купувате тропически морски риби, сигурни ли сте дали са минали скарантина?

...и благодаря на Невидимите за черноморските отшелници и скариди, които ми прати. Красиви и най-вече полезни създания.
Охлювът не ни е враг!

nevidimite

 ;-)
Така е в нищо няма гаранция и никога не се знае откьде може да ти дойде *dontknow*
Но все пак всеки сам си решава как да си предпазва аквариума. *THUMBS UP*

Coral Master

Цитат на: torsade - 01.07.2010 20:12
Какви болести... вероятно по-малко болести, отколкото ако гадинката е донесена от Индийския океан. Предполагам, аклиматизацията към по-солена вода убива част от болестотворните организми ...
Както вече многократно доказах от личен опит, всичко в Черно море се приспособява отлично към океанската соленост. Повечето неща в крайна сметка са си от там - Средиземно море и Атлантика, а вече и Червено море и Индо-пасифика.
От малкото черноморски обитатели, които не съм пробвал, са слънчевите риби, но те по принцип са си сладководни.

Аз се подчинявам на принципа, че природата сама установява равновесие. Относно болестите, не вярвам, че мога да си внеса в аквариума нещо повече от това, което вече съм внесъл с живите камъни от Индонезия. Досега зараза не съм успял да внеса, а нося всякакви твари и камънаци от Черно и Средиземно море. Не че няма болести ... просто като човек, който е с подходящо висше образование, добре знам, че всъщност болестите и сега са си в аквариума, но рибите се чувстват добре и не хващат заболявания. Внеса ли стрес или друга причина, която да им отслаби имунитета и може да пламне епидемия ... Така че в профилактиката на болестите най-важна е добрата грижа за рибите (и коралите!) и тяхното добро самочувствие.

P.S. Все се каня да напиша, някой твърдеше уверено в тема в този форум, че в Черно море няма коралин. Всъщност има и то много!

А това е една красива актиния с рядък цвят, която малката ми дъщеря откри в морето. Вече обикаля (буквално) из нашия рифов аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F2d2c7dd.jpg&hash=77c8ccf1bf1359c61c11eea61bc10703bf580e8a
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Стоян Михов

Цитат на: Coral Master - 27.10.2011 23:33От малкото черноморски обитатели, които не съм пробвал, са слънчевите риби, но те по принцип са си сладководни.
Слънчевите риби ако имаш предвид тези, които се срещат в България - Lepomis gibbosus,  са си сладководни обитатели, те не са български видове, а са интродуценти от Северна Америка, първото съобщение е от Свищовското блато 1921 година, ако не се лъжа. Те не са черноморски обитатели, аз лично нямам сведения някой да ги е намирал в черноморската вода. Но все пак ако имаш някаква информация от черно море ще ми бъде интересно да я споделиш.
За коралинови водорасли си прав, че има в черно море, в крайна сметка това са си просто червени водорасли, които натрупват калций в клетъчните стени, нямат нищо общо с коралите, както подвежда името им. Те са наречени така (разреда им) заради това, че приличат на корали, колкото да е странно повечето коралинови водорасли са разклонени, като корали (повечето видове не приличат на розовите покривала, на които сме свикнали), обикновено са червеникави с калцифициран талус, ето една снимка да илюстрирам колко много приличат на корали. Те са разпространени навсякъде в моретата и са много видове , някои от тях са разклонени като храстчета и са бели или жълти. Просто черноморските са други видове. https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2Fskyf86.jpg&hash=050018573ca58b54511382b1a83e807b8b607bbb
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Coral Master

Точно тези слънчеви риби имах предвид. Представи си изумлението ми, когато в началото на юли 2010 при гмуркане край южния плаж на Приморско, на дълбочина около 2 метра засякох цяло ято от тях. Бяха поне двайсетина риби. Вярно, че наблизо беше устието на реката, но бяха си навлезли много навътре в солената вода и нямаха вид като да са се объркали. Плуваха си спокойно и си търсеха храна. На това място имаше и цяло ято малки зарганчета.

А тази година на север от Приморско видях малки рибки, около 3-4 см, които по форма приличаха на малки ципури. Срещаха се рядко и поединично, като плуваха на повърхността. Не знам какъв вид бяха и не можах да хвана нито една, бяха бързи и хитри. Вече имам подводен фотоапарат и другото лято ще ги гоня с него, вместо с мрежата. После по-лесно ще ги определим.

Скоро ще пусна едни снимки на едни много интересни яйца, които намерих в морето край о.Тасос на дълбочина 5-6 метра. Бяха като навити на руло, откъснах едно малко парченце и в него имаше десетки клетки с по много яйца вътре. Даже после при мен се излюпиха някакви мърдащи животинки, но не успях да ги захраня с нищо. Разрових се в интернет и установих, че не са от октопод, нито сепия или калмар, нито някаква риба, звезда или таралеж. Рулото беше към 30 см широко и 30-40 см дълго. Само нещо едро може да снесе такъв размер. Медуза в района не видях нито една, така че не знам, дали може да са медузи. Рулото се търкаляше свободно по пясъчното дъно между морска трева.
Надявам се да успеем с обща помощ да разберем от какво са тези яйца. 
Вторник вечер ще сме в Несебър заедно с kamos и Коле99, ще си кажат и те мнението и ще пуснем снимките на яйцата тук на форума.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Стоян Михов

Много ти благодаря за информацията, досега няма докладвани случаи от България за солена вода, поразрових в дебелите книги и се оказа че във Флорида из бракичните им езера има отбелязани случаи, но и те като нас го смятат за плевелна риба и затова много проучвания няма. При всички положения не е добра новина, дано не може да се размножава в черноморска соленост, че тогава жална ни майка. Преди година правих проучвания на малките черноморски реки и го установих почти навсякъде, а го нямаше 2000 година, тогава обвиних рибарите, че ги вкарват с стръвта или при зарибяванията, ама явно истината може да е другаде. Щом имаш подводен фотоапарат, вече задължително снимаш като видиш нещо такова :) за да може да се докаже.
: 08.11.2011г 10:10ч
Така както ги описваш тези яйца единственото на което ми идва в главата са яйца на голохрили охлюви (nudibranch egg), те са спирални, но обикновено са закрепени някъде и не знам какви са им размерите, обикновено голохрилите охлюви са дребни, но някои достигат 60-70 см, не знам дали има такива в Средиземно море. А това с обсъждането на яйцата  с Коле и Антон ми звучи много напоително  *DRINK* наздраве и поздрави.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Все не ми остава да напиша за коралите в Черно море, та чак сега когато ме застигнаха някои пенсионерски болежки имам тази възможност.
Значи баш коралите в Черно море са 4 вида:

Actinia equina - Конската актиния. Известна на всички - вижте я тук  в темата на jikanik http://aquariumbg.com/forum/chernomorski-biotop/opit-za-chornomorski-biotop/

Actinothoe clavata - малката актиния - също може да я видите на горния линк на една от снимките залепена на стъклото

Pachycerianthus solitarius- пясъчна анемония - знам че много ще и се зарадвате, но е доста рядка и живее по тинесто или песъчливо дъно където си заравя крака.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F346p11y.jpg&hash=7f67bc6798ba74b95900f460b3aff70ec1df182f

Virgularia mirabilis - морско перо - колониална актиния, засега е установена само по турското крайбрежие близо до Босфора
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fqs2q9y.jpg&hash=9cf6a5c429c2d0e44d6b7151efd6359316958ffe
: 18.05.2012г 21:09ч
Тъй като имам време сега, мога да понашпиша малко за конската актиния със снимки, не са мои разбира се.

Конската актиния се размножава като изплюва едно малко което се развива в коремната й кухина, ето тук на снимката в момента на "изплюването".
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F34e6zxs.jpg&hash=e8ef8e1016f290d38385474d42ef4b89eaaac263


ето го и малкото анемонче:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F15yiw50.jpg&hash=b3822bfeb6fe0c7e3c29bb9eb01e1264b3298537

анемонията се храни със всичко, което може да улови - рибка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.tinypic.com%2F2ij7ky.jpg&hash=e1a1d53596806001acd457ac235e015e09f484a1

или скарида:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fvfxl77.jpg&hash=cb7d0644c96a7548f7fdc93146ba7c6456fac68b

и съответно трябва да се изака след такова едене (така изглежда скаридата веднъж вече ядена):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2lwu17d.jpg&hash=d747a86e10812a18caf17600ef53b4235caf2b67

ако няма достатъчно ядене или не я кефи светлината актинията просто се премества - ето я в процес на придвижване:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F3134x1e.jpg&hash=42f35d2de8ccdb3f685f31790a6e4f86346550c0

ако има някой който да й пречи ето какво му се случва подготвя се да го ужили:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F33ago5h.jpg&hash=59a4d2688ee7c8597338afbd302b012bdb85fa66

И това е самото жилене:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Fap8a4l.jpg&hash=421c7c7933febe0463f74b41548684e00231ea2f

по детайлно:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2z7lis3.jpg&hash=e7435d719879458505134d014c5493c2cf98c52e

и така минава живота на конската актиния раждане, едене, пиене, малко акане, разходка и бой в кръчмата. Класика...
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Octopus, невероятно интересна история в  снимки. Благодаря ти  *THUMBS UP*
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

jikanik

добавям една снимка на Actinothoe clavata
Similar topics (5)

57152

Започната от IcyLand


Публикации: 18
Прегледи: 46302

18028

Публикации: 2
Прегледи: 5111

37960

Публикации: 1
Прегледи: 7549

37947

Публикации: 35
Прегледи: 32868

33362

Публикации: 10
Прегледи: 11076