• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зов за помощ!!!

Започната от LusilSorel, 05.01.2009 16:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LusilSorel

След като почти цяла седмица лекувах рибите от притеснения и симтоми за Малави Блоут, на две от трите рибки, които бяха видимо издути, започнаха да се появяват някакви външни язви.  Интересното е, че преди да ги лекувам с Флажил състоянието им беше направо трагично и трите рибки се бяха поиздули и лежаха само на дъното, сега поживнаха малко и вече дори се перчат на другите, но не са в цветущо здраве.

Първата е най-зле като при нея очите и са леко изпъкнали, но от едната страна на тялото има огромна язва, която е около 2-3 мм. Направо си е дупка в самата риба, като язвата се намира някъде на окло 0.5 см. зад хрилете на рибата близо до стомашната област.
Втората беше най-много издута от другите, но понамаля стомашният уток, но започна да се зачервява на същото място от същата страна като предната и се забелязват леки ранички.
Трета си е направо шен в сравнение с предните две, при нея утокът на стомаха спадна, имаше зачестено дишане, което се нормализира и си е най-добре от трите риби.

Проблемът ми е, че вече незнам от какво са се разболели и дали правило съм ги лекувал. Като чета за болестите по-рибите ми прилича на две от тези болести: Пролетна Вироза и Еритродерматит.

Проблемът е наистина сериозен и ако някой има повече информация по-някоя от болестите или симтомите му приличат на някоя болест нека да напише два реда и евентуално някакъв тип лечение с определени медикаменти.

Предварително Ви благодаря за съдействието, което ще ми укажите. *HELP*

Деян

Попълни.

Обем на аквариума:...........

Височина:...........

Грунд
Дебелина на дъното:...........
Размер на камъчетата:...........

Осветление:...........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума:...........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...........

Вода
Сменям по ....литра (процента) на всеки....дни.
При смяната: Водата е (престояла)/(от чешмата направо). Водата е с температура ....градуса.
Температурата на водата в аквариума е ....градуса.

Храна
Видове храна:...........
Колко често храните рибките си:...........
За колко време рибките изяждат порциите си:...........

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........

LusilSorel



Обем на аквариума: 350 л.

Височина: 45 см

Грунд
Дебелина на дъното:.4-5 см.
Размер на камъчетата:0.1 см.

Осветление:2*36W АКВАСТАР

Филтрация


ПалулърХед 1000 л/ч с 20 см./h/гъба
Външен филтър- TetraTec EX 1200
Система за СО2: нямам

Филтрите работят- непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума:18.03.2007 г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: нямам

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:Бактопур Директ и Флажил

Вода
Сменям по 100литра всяка седмица.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 23-25 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 26-27 градуса

Храна
Видове храна:Спиролина и NLS-New Life Spectrum
Колко често храните рибките си:сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:около 4-5 минути

Растения:Гиганска Валиснерия
Колко % от дъното е засадено с растения:10-15%
Колко % от дъното са бързо растящи:10-15%
Колко плуващи: нямам

Риби:
Полово зрели(видове, брой):Cyprichromis sp. "Leptosoma Jumbo" (Tricolor)-Yellowhead - 9 бр.
Млади риби(видове, брой):Tropheus moorii (Kasanga) Red Rainbow - 19 бр.
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):нямам

Деян

Не разбрах кои риби боледуват, забелязвал ли си преди това да са били омърлушени или наранени.

NO CARRIER

LusilSorel, пиши лично съобщение или на raiko или на rookie_gyn и ги попитай тях дали не могат да дадат съвет. Работата явно е дебела.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

LusilSorel

Боледуват два от Трофеусите.

Ще им пиша, дано да помогнат, че рибите хич не са от ефтините, дал съм по 17 евро за бройка от Германия:-(
: 05.01.2009г 17:05ч
Цитат на: Деян - 05.01.2009 17:32
Не разбрах кои риби боледуват, забелязвал ли си преди това да са били омърлушени или наранени.

Относно въпросът ти: лекувах ги за Маливи Блоут три от тях, като имаха всичките признаци за това, единственото, което се сещам е, че може би тази болест е отслабила имуната система на рибките и после са се заразили с нещо бактериално предполагам. Иначе умърлушването си е признак, който е съпроводен почти винаги с болната рибка. За наранявания не съм забелязал да имат по тялото преди това.

Живко

Бактопура кога го ползва?
Завърши ли курса на лечение с него?
С флажила направи ли пълен курс.
Колко риби бяха болни първоначално?
Никой не се е родил научен.

LusilSorel

Отначало беше една или поне толкова забелязах, като Трофеуса беше в много напреднал стадий на Малави Блоат. Беше се издул вече като балон и неможеше да мръдне от дъното. Още същата вечер започнах третиране с Бактопур Директ като цялата процедура беше 3 дена, като вкарах 8 таблетики от антибиотика. След това смених 50% от водата.
Проблемът на още три риби започна да набъбва след два дена след като третирах с бактопура. Започнаха да ми дават симтомите, за блоат - леко подуване, никакав апети, слузести и прозрачни изпражнения, учестено дишане и лежаха по-дъното на аквариумът. Тогава предположих, че Бактопура не си е свършил работата и започнах да третирам с Флажил. Направих 2 терапии една след друга, като рибките видимо се подобриха и стомашният уток доста видимо намаля. Първите два дена третирах слагах разтворени по 8 таблети във водата, като не хранех рибките, на третият ден сложих същото количество сутринта, а вечерта в една чаша разтварях таблетка и слагах малко храна като им давах на трофеусите. На четвъртият ден сменях 50% от водата и така повторих процедурата още веднъж. След това третиране бих казал, че едната се оправи нъпълно.

За другите две не бих казал същото въпреки видимото им подобрение. Едната имаше лека язва, която продължи да се увеличава и по-времето на лечението с флажил. Сега язвата е около 3 мм. и дупката продължава да нараства. Другата е с червени петна на същото място като на предната, все едно са наранявания, но си мисля, че това е може би първият стадий преди раната да започне да загнива или там каквото става докато не се получи голяма отворена язва на самата рибка.

Ilianidis

06.01.2009 21:10 #8 Last Edit: 06.01.2009 21:24 by Ilianidis
По принцип заболяла рибка с такъв симптом в напреднал стадий с поддуване и изпъкване на очите не се  лекува,рано или късно умира.Обаче стопирането на болестта в стадий язви е възможно.Особенното е,че има няколко такива болести с идентични проблеми и едни се лекуват с метронидазол,но другите,ако не си диагностицирал правиолно няма да се оправят дори с метронидазола.Той не е антибиотик,изтребва само отчасти някои бактерии.В такъв случай се ползва някакъв антибиотик, примерно хлорнитромицин,ципрофлоксацин. Аз лично успешно съм лекувал с тях.Опитни акваристи са споменавали за успешни опити с тетрациклин и ампицилин.При всички антибиотици трябва да се помни едно,сериозно увреждат биологичния цикъл и растителността!Ако в крайна сметка установиш,че нещата не се подобряват,те съветвам да преминеш към антибиотиците.

ПС: Блоута не знам да е свързан с поява на язви и дупки,той мисля е само поддуване и екзофталмус.
При друга болест свързана с неправилно хранене е липса на важни витамини,оттам отслабва имунната система и в последствие е нападната от камшичестите,които пораждат поддуването в резултат на блокирала функция на бъбреците.Язвите пък се получават най-често в областта на главата и по-специално челото и зад хрилете.Поради липса на минерали при хранене се редуцира хрущялната тъкан на тези места и се появяват кратери и дупки,които вторично се инфектират с камшичестите.
И не на последно място аквариуми с намалена растителност,където нитратите и нитритите се натрупват,се блокирва обмяната на веществата в рибата.Оттам поддуване,заболяване,нападане от гъбички.Някъде споменават при липса на йод за увреждане на областта точно зад хрилете под хрилните перки.Вижда се,че е доста трудно да се потвърди точния причинител на заболяването.Така,че успех в лечението.

LusilSorel

За съжаление, успехът с лечението на тези язви и дупки, беше неуспешен. Вчера и двете рибки здадоха багажа.
Относно Малави Блоата, рибите бяха 4, които имаха симтомите на тази болест. Първата умря още на следващият ден, но тя си беше наистина в много напреднал стадий, страшно много подута, зачервен и издут анус и т.н. Другите три след лечението с Флажил дадоха проблясък, като едната се възтанови напълно от болеста, дакато другите две, които умряха вчера, предполагам поради намелената имунна недостатъчност са отключили тези бактериални инфекции, които са довели до язви и после до дупки в тялото на рибката.
Проблемът е, че сам съм си виновен, понеже преди оклоло 3 месеца, спрях да слагам СЕРА Фиштамин и СЕРА Минерал Салт, във водата.  Може би намаленото количеството на минерали и витамини, които са неимуверно свързани и с живота на рибките, предполагам е довело и до отслабване на имунната им система и от там е отключило и съответните заболявания.

NO CARRIER

Да ти кажа моето мнение след свършения вече факт. Ако можеш да си го позволиш и все още не си изхвърлил рибите, вземи ги в едно пликче и потърси някой ветеринар, който да е навит да им направи аутопсия и да погледне нещата под микроскоп. Рибата не е човек, за да си каже какво я боли и може да се случи да бъде поставена грешна диагноза. Не е лошо да се знае точната причина за смъртта им. Както каза, рибите са една камара пари и ще си заслужат разходите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

abaro

Това е безсмислено Коко! Проби за микроскопски изследвания за флагелати трябва да се вземат само от все още жива риба. Дори и тогава май са много, много малко специалистите които могат да ги разпознават под микроскопа. Трябва да е някой специализиран в рибните заболявания, а повечето ветеринари се занимават основно с кучета и котки.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

22462

Започната от izmoren


Публикации: 4
Прегледи: 3179

2464

Публикации: 13
Прегледи: 7503

47937

Публикации: 6
Прегледи: 2945

43103

Публикации: 2
Прегледи: 1854

18501

Публикации: 11
Прегледи: 6286