• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 22:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Странно поведение на данио

Започната от Betta fan, 16.07.2008 19:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Betta fan

Здравейте,има ли някой идея каква може да бъде причината за следното:
8 бр. данио, 1 анциструс и 2 охлюва в 40 л. аквариум, малко растения, помпа редовно работеща. 2 риби от даниото от 2 седмици се държат изключително странно - стоят на дъното с корема нагоре, а когато тръгнат да плуват се движат с изключително резки и хаотични движения.Не се забелязват никакви петна по тях,абсолютно нищо.Не се хранят, постоянно се въртят по дъното или лежат с обърнати кореми.Очаква се една риба като обърне корема да приключи бързо,моите го карат така вече 2 седмици.
Заедно с тях в аквариума преди месец и повече имаше 10 бр. неони,които по неизвестна причина измряха. По тях също не се забелязваше нищо особено, но може би защото бяха много малки.Ако има някой идея - да казва, ако не - ще експериментирам докога ще изкарат рибите.

NO CARRIER

Има една формичка в началото на раздела. Попълни я и да помислим.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Betta fan

Обем на аквариума - 40 л.
Грунд:
Дебелина на дъното - 2-3 см.
Размен на камъчетата - ситни, кварц
Осветление - няма
Филтрация:
Аераторна помпа с гъба - 1 бр.
Вътрешен филтър - 300 л/час
Система за СО2 - не
Филтрите работят непрекъснато
Дата на стартиране на аквариума - преди 4-5 месеца.Преди това в него имаше други риби,които преместих в по-голям.До преди местенето нямаше проблеми с тях, сега в новия аквариум също няма.
Промени в аквариума - преди може би месец след преместването на старите риби си взех 10 бр. неони и 8 бр. данио, 1 анциструс, 2 охлюва.Не е правена смяна на водата след преместването на старите риби и преди заселване с новите.
Използвани препарати или лекарства - няма
Вода:
Смяна по около 20 % на всяка седмица с престояла вода от чешмата.Сифониране на дъното - редовно при смяна на водата.Не знам колко градуса е водата.
Храна: Sera vipan
Честота на хранене - всеки ден, един път дневно
Изяждат храната за около 1-2 мин./слагам по малко/
Растения - сравнително малко в единия край на аквариума.Имам 2-3 вида,които не знам как се казват.
Риби:
8 бр. данио, 1 анциструс, 2 охлюва
Десетте неона измряха почти веднага след закупуването им, за което си писахме с един колега в неговата тема за неоните.Имаше същия проблем като мен или аз имах същия проблем като него,както и да е.Прежалих неоните - нямаше видими следи от болест по тях.
Тъкмо си помислих,че всичко е ОК и едната риба от даниото почна да плува като зашеметена, след това втора.Другите са си много добре,хранят се нормално.Напоследък забелязвам,че останалите риби се скупчват около едната зашеметена все едно я нападат ама не виждам никакви следи по нея - няма нещо нагризано.Две седмици тези риби стоят обикновено по гръб с обърнат корем и тъкмо си помисля,че са се отървали от мъките си и като се загледам - те още дишат!
Това е вече третата им седмица.Не знам дали ще се оправят,все мисля,че има надежда и затова не ги вадя,че поне да ги избавя от мъките им.
Ще се радвам ако някой сподели идея на какво може да се дължи това нещо.Не вярвам да са натровени защото няма от какво. :-(

ico

И при мен се е случвало, идеални условия, по  15 л вода на рибка, стар аквариум и няколко риби правиха подобни номера. Оправих ги с един едър черен нож, който пуснах в същия аквариум. Така и не намерих обяснение за проблема. Ама другите риби не се "повредиха" след това. Поне известно време, докато ножа не се научи да хваща и здрави рибки.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Betta fan

Това ли е единствения изход? Ако е така направо да ги вадя от аквариума,поне да им съкратя мъките.Трябва все пак да има обяснение какво им е.

ico

 *offtopic Аз поне не намерих. Аквариума им тогава беше пълен с корени и тревички, та нямаше как да се извадят. Най-добре е, да не ги мъчиш, ако може лесно да се хванат.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

kapacitet

ЦитатАко има някой идея - да казва, ако не - ще експериментирам докога ще изкарат рибите.

Betta fan мисля, че ние сме двамата със еднаквите проблеми. И на мен ми беше мъчно да гледам как умират, но в крайна сметка като поразмислих започнах да вадя с кепа всеки заподозрян. Ако бях търсил до сега отговор на въпроса "какво им е", сигурно щяха да гътнат всички.

Какво направих аз?

Подробен оглед през свободното време.
Всяка риба която се поклаща, диша очестено или е започнала да избледнява отиваше в кенефа на секундата.
Смяна на водата през два дена по 10 процента. В края на седмицата смяна на вода 30/40 процента.
Подаване на кислород денонощно.
Две седмици никакви нови риби.
Хранене през ден и то по малко.

Резултата.

От 17 неона останаха два.
От останалите риби оцеляха 70 процента.
Седмица и половина без жертви.

За мен цвлия проблем дойде с неоните. Никакви следи от болест, водата с добри показатели, а рибите гътат бавно и мъчително.

Успех

Betta fan

Е да ама нали онова беше болест само по неоните и другите риби не можели да се разболеят от нея??? Пък и при неоните нямаше такива признаци - да плуват като зашеметени. Неоните директно умираха.Пък тези плуват безцелно вече трета седмица и лежат с корема нагоре,без да умират. Значи има някаква причина за това.Не че съм за две риби, но не мога просто така да оставя нещата.Утре ако купя други риби и ги пусна вътре, ако е болест те също ще се разболеят.Значи първо трябва да установя дали е болест или просто рибите са дефектни, а може да е и от някакъв фактор на средата, който трябва да премахна навреме.

kapacitet

Аз не вярвам, че онова е било болест само по неоните. В доста теми се споменава за измиране на неони последвано от измиране и на други риби. Неоните не умират просто така както си плуват и хоп на дъното. При мен в повечето случаи които видях, рибите си изглеждаха съвсем нормално, но в един момент започват да бъдат атакувани и така идва края.

ЦитатУтре ако купя други риби и ги пусна вътре, ако е болест те също ще се разболеят.

Е това ще е най- глупавото което можеш да направиш. Ако имаш съмнение за проблеми с биологичното равновесие в аквариума, първо локализирай проблема. Не може някой риби да стоят две седмици на дъното с обърнат корем и ти да вкарваш нови. Прави тестове на водата, изкарай видимо болните в друг аквариум.
В крайна сметка ти си решаваш  *dontknow*

Betta fan

Нееее,не казвам,че ще вкарвам.Казах ако реша да вкарвам нови риби в същия аквариум.Разбира се,че при наличието на нещо притеснително няма да купувам нищо ново докато не се реши проблема. Но утре да си представим,че двете проблемни риби загинат и ги махна, останалите са си ок и аз реша да купувам нови риби? Има голяма вероятност това,което тормози сегашните ми 2 риби да се прехвърли и на новите. Както и да е - при мен все още няма развитие на нещата, освен че едната от двете "умиращи" се поосвежи. Започна да се стабилизира и плува не толкова хаотично, дори плува вече на повърността с останалите риби.Наблюдавам и другата, може би и тя ще се оправи.Междувременно имам и нова радост - две нови миниатюрни охлювчета и покрай тази радост малко позабравих проблема с даниото.Дано да имам късмет.

sho

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6775.0.html - пъро виж тази тема, не е задължително да съвпаднат всички симптоми - имаш подозрение за заболяване - търсачката на форума или Google.com и четеш !
Едно е сигурно не умират от нищо ( ако си сигурен че не им е време от старост )  в смисъл проблем имаш - остава да го намериш - вземи предвид и други показатели освен болест - стресови ситуации и т.н. ....
Помисли няма ли нещо което да е възможно да отделя токсични вещества (  нещо метално например ), или гние -   различните видове понасят различно неблагоприятни условия - ако един неон си отиде за 2 дни една златна каракуда може въобще да не и се отрази ( поне видимо ). Не на последно място - съмнителни риби е хубаво да се  отделят възможно най бързо в карантинен аквариум( ако ти е жал да ги унищожиш ) , където може и да им се провежда лечение ( само ако си наясно какво правиш).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Betta fan

Благодаря за съвета, но рибите изненадващо се оправиха и затова не пиша вече. Даже ако темата не е полезна и за други ще е добре направо да се закрие.  *lock
Рибите ми са добре от една седмица и ги наблюдавам редовно - няма ги симптомите /поне засега/. Честно казано едната беше толкова зле,че я мислех за умряла. Сега са си ок, даже се хранят с останалите. Колкото до източник на токсини и отрови - не мога да измисля. Гледам двата си аквариума при едни и същи условия, редовно се чистят, сменя се вода, сифонира се, нямам много растения, дори храна не остава никаква. Даже си мисля,че поддържам прекалено висока хигиена в аквариумите. За мен ще си остане загадка какво им беше, важното е обаче, че сега са си добре и то без загуби.

Similar topics (5)

14562

Започната от funnybunny


Публикации: 3
Прегледи: 2616

5511

Публикации: 6
Прегледи: 4052

46917

Публикации: 1
Прегледи: 1677

35169

Публикации: 2
Прегледи: 3171

29781

Публикации: 0
Прегледи: 2941