• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сингапурски ихтиофтириус!

Започната от Milaitzia, 28.11.2011 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Milaitzia

Здравейте! Отварям нова тема, т.к. наличните не ми дадоха отговори на всички въпроси.
Аквариумът е стартиран преди около 3 месеца - 120л. Външен филтър Сера 250+УВ - 750л/ч.
Обитатели - 5 малки дискуса с тенденция да ги намаля като поотраснат на 2-3( не ми се карайте за избора на риби спрямо литража).чифт рамирези, 2 анцитруса, 2 коридораса и кардинал. Проблемът настъпи когато незнайно защо реших да взема и черен неон. Още на първия ден плъзнаха точките. Отидох на др.ден в магазина да видя там неоните на какво дередже са, същото- масово. Човекът каза, аз ги взех преди 2-3 дена..Внася от Сингапур..Та започнах аз с костапур на Сера и действах по инструкция с подмени на водата преди всяко дозиране. Дозирах 1,3 и 5 ден..Симптоматиката на болестта изцяло изчезна и аз си рекох, успях! Да ама не. След седмица пак забелязах точки по кардиналите този път..Новости не е имало никакви. Купих Пунктол на Джи би ел, т.к. четох за него добри отзиви и третирах 1,3,5, и 7 ден. Нищо и половина..Онзи ден преустанових лечението, за да не скапя съвсем азотния цикъл и растенията да не измрат тотално, а те са - анубиас нана, елеохарис първула, ехинодорус тенелус, бакопа аустралис, явански мъх и при последното ми ходене до БГ купих и паричка, лудвигия и лотос нимфея. 14 дни лечение с пунктол - 7 дози през ден, без светлина реших че стига. Смених 40% вода , засадих последните изброени растения т.к. престояха 2 седмици в изчакване и светнах новото си осветление, което даде на аквариума съвсем друг облик. Тук искам да изкажа благодарности на Вили Савчовска за помощта!
Изплакнах керамиката с аквариумна вода, изпрах гъбите , сложих въглен и нитрифициращи бактерии и вкл Ув-то. Така, обаче, болестта е още факт. Сега не знам какво да правя. Четох за нистатина, но тук не знам дали ще намеря а и да намеря , дали няма съвсем да срина азотния цикъл с толкова продължително лечение..Днес купих протазол на Сера. Искам да попитам. т.к. в инструкцията и това което четох , пише да се изкл. и изпразни филтъра..Но така няма ли да се получи рецидив после? Не е ли по-добре да върти лекарството през филтъра и после да добавям нитривек?
We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

VDO

Здравей!аз имах същият проблем преди време-признаците на болестта изчезнаха и след 1-2 дена пак се появиха.Проблема го реших с : http://zoo-paradise.com/shop/index.php?category=fish_vitamins&product=Tropical_CMF_30ml&n=1 Трябва стриктно да се спазва упътването и срокът на прилагане на препарата.При мен с малко перипетии помогна отлично/в началото малко прибързано скъсих времето за действие на лекарството/нямах загуба на нито една рибка вследствие на болестта,на филтъра му махнах ватата и въртеше водата празен/моят е вътрешен/Успех !!!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Milaitzia

Мерси! ЦМФ го няма тук, или поне магазините които посещавам, а и вече взех протазол, ще пробвам с него пък да видим..ще извадя лотоса както пише в инструкцията, осветлението няма нужда да се гаси доколкото разбрах от други ползвали препарата.
We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

Георги

Интересно ми е в Гърция (незнам в кой град си) дали се предлага като услуга определянето на болестта с микроскопски анализ или както се казва процедурата.

Занапред би било добре да имаш карантинен аквариум...

ceco

Ако ''въртиш лекарството през филтъра'' ще избиеш всички нитрифициращи бактерии. Източваш водата от филтъра и го затваряш. За 24 часа нищо няма да му стане. Аз поне съм го правил няколко пъти. След 24 часа сменяш 80% от водата и добавяш някакви нитрифициращи бактерии. Има и на Сера и на Тетра и на JBL. Бих ти препоръчал Baktozyn на Тетра. Успех !

Milaitzia

Може и да съществува услугата, но не съм запозната. В Солун се намирам и малко от магазините тук сса добре заредени и спазващи хигиена, както в случая магазина от който купих болните рибки. Най-близо ми е и ходя редовно и винаги се натъквам на ихтио там, даже казвам на персонала да вземе мерки.Естествено, оттам вече риби не взимам, само някои храни и препарати. Карантинен аквариум имам, но го стартирах 2 дни постфактум. Номерът е сега да се справя и вече ще внимавам :)
Цецо, а ако изкл филтъра, няма ли да преживее някоя гадина я в гъбата я някъде из дебрите на филтъра и пак да пламне болестта? Аз сипах лекарството в 14ч и след 30 мин се усетих че не съм махнала въглена от предишното лечение, което завърши преди 2 дни. Та го махнах..дано не съм намалила действието на лекарството. Сега освен да спра филтъра изцяло както ме съветваш
We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

zambo

Занапред ще знаеш , че ти трябва карантинен аквариум .
Сега вече е твърде късно да отделяш филтъра . Нека да работи . След края на лечението смени до 80 процента от водата и използвай готови бактерии .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Milaitzia

Да спомена, че вече трети ден след третирането с Протазол и положението изглежда овладяно..
We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

Similar topics (5)

2464

Публикации: 13
Прегледи: 7504

38345

Публикации: 12
Прегледи: 5275

13501

Публикации: 11
Прегледи: 7380

3638

Започната от Alexanderrr


Публикации: 1
Прегледи: 2706