• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибите се изгърбват и умират

Започната от click1, 15.10.2015 22:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

click1


Здравейте - моля за помощ. Преди два месеца едното данио се "изгърби" и след около месец и половина умря. Реших , че може да е била стара рибата и и е дошло времето, но след него още едно данио получи подобно изгърбване. То умря по-бързо. Сега виждам най-веселото данио, че започва да се изгърбва по подобен начин. Четох доста по форума, но все пак да попитам опитните акваристи - каква е тази болест и как да лекувам. В момента лекувам с нистатин за ихтио - за това водата е такава мътилка. Предварително благодаря!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fhjwk9pb0r%2F12166653_10153152493176404_776042217_n.jpg&hash=6b1707453e91b124d7089d8ea906268b3ccd574e

yasenst

Много е вероятно, да е от лоши параметри на водата. С каквото и да лекуваш, рибката едва ли ще се изправи. Е може и доста време да живее така. Няма да е лошо да дадеш малко повече информация за аквариума и обитателите, за да могат колегите да се ориентират и да дадът точни съвети, какво да правиш. Успех :-)

click1

Благодаря. Ще си купя тестове, но има ли смисъл да правя тестове сега при положение че последните дни вътре е слагано Costapur i Nistatin и водата е сменяна няколко пъти по 40% - когато слагах лекарствата. Да не говорим , че седя и се чудя какво да правя след като приключа лечението - дали изобщо някаква полезна бактерия е оцеляла - това няма ли да е все едно рестарт на аквариума? Видях че трябва да взема активен въглен да обере лекарствата

yasenst

Прочетох и другата ти тема, с голямото количество храна. На мен, точно това ми направи впечатление на снимката, натрупаната органика. Опитай да го изчистиш със смени на водата през ден. Според мен, ако имаш къде другаде да гледаш рибките за известно време, по-добрия вариант е рестарт. Но нека и някой с по-голям опит, да си каже мнението. Успех :-)

click1

О, да - в ужас съм от това че изсипах повече храна в аквариума - знам че не трябва да се прехранват - много треперих някоя да не умре от преяждане. Опитах да сифонирам, - излезе някакво количество, но и доста остана...За сега всички са живи.Вчера не давах храна. Гледам че има някакви налепи по разстението и се чудя дали да не го изкарам и да го измия на течаща вода? Толкова много им се радвах и обмислях покупка на още по-голям аквариум, но това ихтио-дето толкова време стои по опашата на боцията - направо ме отврати - има ли смисъл да мъча животинките щом е толкова трудно да им създам нужните условия...

yasenst

Случва се човек да допуска грешки, особено в началото. Колкото и старание да полагаш, винаги може да се обърка нещо. Продължавай да обмисляш идеята за по-голям аквариум, поддържай си и този (идея си нямам колко е голям) и продължавай да четеш. Щом имаш желание, ще се получат нещата  :-)

click1

Благодаря за насърчението! Измих растенията и почистих налепите по стените на аквариума - не знам как да изчистя грунда и водата - или да  сменя пак една част. Боцията още има бели точки на опашката. Растенията ми изглеждат увредени - някак си тъмнозелени като попарени... Аквариума не е голям 25л, а и не е мой... Беше ми оставен да го гледам за извесно време - почи три месеца станаха вече, и за това обмислях да си купя за мен. Но тази болест ми дойде в повече или отрезвяващо... не знам...

niki_o

Боция в 25 литра :duvar:
Колега,този който ти е оставил аквариума ти е оставил бомба със закъснител.Нека това да не те отчаива от хобито-в един нормално стартиран и зарибен аквариум такива неща са рядкост.

click1

О, да - прочетох вече за боцията като вид и видях че мъчим рибката, но... Наистина нямам участие в купуването й. Купих обаче тестове и видях, че нитратите се бяха покачили на ръба на приемливото - смених 30% от водата и отново добавих нистатин. Точките по боцията си стоят. Но аквариума вече не е толкова гаден за гледане, въпреки че миризмата на лекарствата от водата е отвратителна. Какво имаш предвид под "бомба със закъснител"? Защото хората се завърнаха и вече мога да им върна аквариума.

Обаче водата е мноооого твърда - но няма как в Пловдив да налея "мека" вода - някакъв съвет за това?Видях вече че и  това е мнооого лошо за боцията.

click1

Четвърти ден от смяната на 1/3 от водата - правя тестовете всеки ден - няма нитрити, само нитратите леко се повишиха, но все още са в границата на нормалното под 50. Това означава ли че азотния цикъл си съществува?

Ivan_S

Вероятно това означава, но си провери и амоний/амоняк, ако искаш. Ако и там е ОК, да речем, че има азотен цикъл :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

spark

Колега, за съжаление рибите ти са заразени с рибна туберколоза. Симптоматиката е следната, плуват хаотично, спират да се хранят, тялото се огъва, по някога очите и тялото се подуват. Никога рибите не се разболяват едновременно. Лечение няма единствено дезинфекция и рестарт на аквариума. Някои риби придобиват имунитет и могат да оцелеят, но ще имаш големи загуби. Изгубих 20 галаксита в продължение на една година, оцеляха само две, които имат имунитет явно.

click1

Благодаря за отговора, но рибите не плуват хаотично - много са жизнени - плуват си весело из аквариума с изключение на болната от ихтио боция, която си седи повечето време под корена. Ядат с голям апетит - дори се чудя дали ги храня достатъчно, защото въпросното изгърбено данио започна и то да рови грунда като кокошка за храна. Това огъване се случва обикновено на фона на добър апетит

spark

Може и да е нещо друго, но при мен изгърбването започна с една риба, след това друга и така 18 жертви.

petq3515

И аз имах същият проблем с розово данио. Измряха ми всички мъжки, и по слаби женски. Едрите женски които редовно хвърляха хайвер оцеляха както и всички др видове риби които имах. Попитах човека от магазина от който ги купих и той ми каза, че било някакъв генетичен дефект при даниото, били  ГМО-та. Не знам до колко е вярно това но и из нета прочетох подобна информация. От тогава не гледам данио.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

Similar topics (5)

32020

Публикации: 10
Прегледи: 4953

7481

Публикации: 3
Прегледи: 3043

27989

Публикации: 10
Прегледи: 4050

5604

Публикации: 2
Прегледи: 2930

58612

Публикации: 9
Прегледи: 4278