• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 07:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Re: Моля за помощ за златната ми рибка

Започната от Lulana, 27.11.2012 20:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lulana

 Здравейте!
Съжалявам, че не ви писах скоро, но имах много работа покрай училище.
Знам, че въпросът не е за темата, но е много спешно, а и нямам много време. Събота, майка ми и един наш семеен приятел ме изненадаха с нова златна рибка. Породата и е ''bubble eye'' [ http://www.google.bg/search?q=bubble+eye+goldfish&hl=bg&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=Vv-0UMDSEumG4ASVrIDQCA&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1440&bih=766 ]. Рибката изглеждаше болнава още от самото начало. Още на следващия ден започна да показва индикации, че нещо и има. Или лежеше на дъното, или върху накое от листата на едно от водораслите ми. Люспите и са леко настръхнали, но не мисля, че е воднянка, защото изобщо не е подута. Появи се бяло петно на гърба и, а плавниците и се накъсаха и обезформиха. Отделих я в 10л кофа с престояла вода. Проблемът е, че съм доста болна и няма да мога да купя лекарствата. Единственият вариант е да взема морска сол. Ще свърши ли работа и колко е дозировката? Моля за помощ, защото наистина е спешно.
С искрени благодарности: Люляна

raiko

По време на карантината (2-3 седмици) може да добавиш 0,3% сол ( 30 грама/ 10 литра вода).

Lulana

 Благодаря много!
Въпросът ми е дали солта може да убие рибката? Още нещо, което ме притеснява е фактът, че няма апетит. Какво да правя? Страх ме е да не почине от гладуване. Не знам дали изобщо е яла от събота. Но не ми изглежда отслабнала. Според един мой приятел избеляването и накъсването може да е заради достигане на полова зрялост. Но на мен повече ми прилича на нападната от някакъв вид бактерии.
Последният ми въпрос е на колко време да сменям водата и по колко литра. Най-вероятно утре ще я сменя, но проблемът е, че вече не мога да използвам кофата, в която слагах водата за смяна и престоялата вода, защото рибката е там. Останала ми е още една по-малка кофа, която мога да използвам, но трябва да сменя и водата в аквариума, защото не съм я сменяла от около миналия четвъртък. А майка ми не ми дава да нося 10л кофа, защото имам здравословни проблеми и не мога да нося тежко. Бих могла тази вечер да напълня малката кофа с вода за аквариума, да престои до утре и на сутринта да я сменя, а после пак да я напълня и на вечерта да сменя водата в кофата, в която е рибката, но майка ми има много работа и няма да успее да ми помогне и за двете неща. Според вас кое да направя първо?

П.С.  Рибката не изглежда да се е влошила от вчера, но не се е и подобрила. Само малко е избеляла.  Видях, че се е изходила доста, така че не мисля, че задържа отпадъците в тялото си.
: 28.11.2012г 16:04ч
Един мой приятел ми препоръча метиленово синьо. Ще свърши ли работа и каква е дозировката за лечение и профилактичната дозировка на 10л?
: 28.11.2012г 17:05ч
Вече мога да дам по-ясно описание на рибката. Това на гърба и не е бяло петно, а са паднали люспи. Преди малко видях, че въпросното петно се е разпространило, а на някои места на мястото на люспите са се появили малки ранички. Иначе освен да не изглежда особено добре, рибката няма голяма промяна в поведението. Плува си в кофата съвсем нормално, но има и моменти, когато лежи на дъното. Забравих да кажа, че рибата е внесена от чужбина.

Моля Ви, помогнете ми! Много се привързах към рибката и не искам да почине. Метиленовото синьо ще свърши ли работа? Ако не, тогава ми кажете кое лекарство ще помогне.

Similar topics (5)

38146

Публикации: 0
Прегледи: 2006

6147

Публикации: 6
Прегледи: 5524

29781

Публикации: 0
Прегледи: 2922

60066

Започната от leviev


Публикации: 10
Прегледи: 2455

703

Публикации: 39
Прегледи: 18221