• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с хелери

Започната от KSMxGh0stly, 04.08.2008 17:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSMxGh0stly

Преди седмица отново реших да се занимавам с акваристика и тъй като желя да си припомня това онова реших да взема хелери и гупита като за начало, тъй като те са най-лесните рибки за отглеждане(поне за мен :-D ) . Малко късно и то след като баща ми ми се скара осъзнах, че съм направил грешка като купих 2 мъжки и 2 женски хелера. Още от 1вите дни единият мъжки започна да гони другия и в последствие преследвания мъжкар започна да стои само по ъглите и да се крие по дъното. И както бях свикнал с липсата на неговото присъствие снощи го видях на дъното умрял с изяден корем....Веднага изхвърлих рибката и се зачудих къде пък е 2рата женска....започнах да разбутвам декора и тя излезе...ужасих се като забелязах, че едното и око е покрито с полу-прозрачен бял слой, които се чудя какво е  *HELP* . Останалите 2 хелера нямат никакви проблеми или симптоми на каквото и да е заболяване за момента.
     Имам кофти съмнение, че това се получи защото баща ми донесе 10-тина гупита покрай растенията, които му поисках за аквариума...Нищо чудно да е докарана някоя болест в аквариума ми.

Обем на аквариума: 44литра

Височина: 35 см.

Грунд
Дебелина на дъното: 1-2 см.
Размер на камъчетата: закупена от магазин червена ситна мозайка

Осветление: 2 флуоресцентни лампи

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): не
Аераторна помпа (с гъба): да
Вътршен филтър л/ч: не
Външен филтър л/ч: не
Система за СО2: не

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума: 27.08.08г

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: AQUASANA GOLD

Вода
Сменям по 10 литра (процента) на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е (престояла) . Водата е с температура 26-28 градуса.
Температурата на водата в аквариума е  26-28 градуса.

Храна
Видове храна: не знам точно. препоръчаха ми я от зоомагазина. в пликче е и не знам как се казва
Колко често храните рибките си: всеки ден по 2-пъти
За колко време рибките изяждат порциите си: почти веднага

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:  20-30%
Колко % от дъното са бързо растящи: ....
Колко плуващи: 20%

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 2 гипита и 3 хелера
Млади риби(видове, брой): 8 гупита
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):10 гупита

acho

Не са ли ти малко множко рибките за този съд????? *dontknow* *dontknow* *dontknow*

KSMxGh0stly

Наистина са много, но не мисля, че това би убило 1 рибка и да направи окото на друга бяло  :-| А и гупитата са  1-1.5 см (доста са мънички още) чакам да ми върнат лампата и ще направя отделен аквариум за тях специално  :-[ Но проблема с рибката в по-важен от това колко са те все пак ;(

ico

Риби трябваше да пуснеш след 10-20 дни. Аератор с гъба е слаб филтър за тоя обем. Нищо не си прочел, а има толкова полезни статии. Едва ли е зараза, по-скоро рибите умират от неподходящите условия и собствената си мизаерия. Вземи си подходящт филтър и прочети всичко в "Отговори на често задавани въпроси".

Нещата са елементарни, просто трябва някаква заинтересованост, а не "Дай риби, дай вода... Що умират?".
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Stupid_boy

колеги, само чакате някой да каже броя на рибите си и веднага - много били. та това са 13 рибока на 44 литра! модерното правило не беше ли по литър на сантиметър риба? тези 8 млади гупи ли го пълнят толкова?
acho, ти поне видя при мене какво е.


KSMxGh0stly, мисля че е ясно, че във всеки аквариум освен желаните гадинки живеят и много болестотворни. те си живеят и не притесняват никой до момента, в който условията станат неблагоприятни за желаните животинки. тогава лошите атакуват. не е необходимо задължително да идват отвън ( всъщност, идват дори с всяка смяна на водата, но това е друга тема ). помисли малко за тези условия. започни от филтрацията, помисли как ги храниш, температури, нитрифициращи бактерии, ей такива неща.
че е било рано да пуснеш рибите, съгласен съм с останалите, макар че едно време сменяхме по 90% от водата веднъж на 2-3 месеца и пак нямахме ( редовни ) проблеми.

без да те плаша, забравил съм имена на болести, както и лечението им, но коремчето на рибката ти е признак за паразити. окото на другата също. по спомени, окото говори за гъбична инфекция. ако се беше загледал в другата с коремчето, може би щеше да видиш съвсем малки и ефирни бели налепи, главно покрай хрилете, които май също бяха някакви гъбички. не се притеснявай за другите, тези болести атакуват слабите риби. тези признаци някога ги лекувахме с кратки бани в леко подсолена вода, но помагаше едва в около 50% от случаите. наличието на жертви обаче е ясен сигнал, че много спешно трябва да помислиш за подобряване на условията.

KSMxGh0stly

 *STOP* Не разбрах защо някои хора трябваше да се държат толкова низходително с мент.....Засега основният ми проблем е, че баща ми взе лампата зада и махне батерията и да работи направо с ток през трансформатор-а. Наистина е доста кофти вече 4-5 дни рибите нямат никаква светлина и напълно основателно някои растения започнаха да пожълтяват. Веднага щом получа лампата ще я инсталирам обратно. А за филтъра...когато отглеждах риби преди години си купих един вътрешен той беше за 80-100 литра и в 40-те ми вършеше идеална работа :) И не мисля, че аквариума е мизерен..в сравнение с преди. Тогава отглеждах една двойка цихлиди "негро" и успешно ги развъдих, като поколението беше над 60 парчета и никакви проблеми не съм забелязал при тях :) тогава нямаха грунт, осветление и тн. Сега с наличните финанси се старая постепенно да осъвършенствам аквариума за максимално кратко време :)

Stupid_boy

не виждам кой се е държал 'низходително', както и е казал че аквариума ти е 'мизерен'.
лампа ти трябва за растенията, не за рибите. факта че е на батерии леко ме притеснява, но ти си знаеш.

опитах се да те ориентирам къде да търсиш проблема, извинявай ако съм те обидил по какъвто и да е начин.

Лора

Цитат на: Stupid_boy - 04.08.2008 21:32
но коремчето на рибката ти е признак за паразити

Хм! Не съм много съгласна с това.Ами ако човека си има охлюв?! Те обикновенно,както и повечето сомове изяждат умрялата рибка.Ако няма охлюви,"изяденото коремче" може да се дължи на....как да го кажа за да не прозвучи смешно....ударите на другия мъжкар,който най вероятно е умъртвил рибката.
Ако по очите има дебело мътно покритие,тогава може да се говори за Ацидоза,макар,че малко се съмнявам Да е това.А може рибката да се е наранила някъде....
Но във всички случаи вината не е на гупите.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

KSMxGh0stly

@Stupid_boy не говорех за теб :) По въпроса с лампата : точно затова чакам вече няколко дни. Ще махнат акумулаторните батерии зада може лампата да използва директно трансформирания ток, а не да ползва този от батерията, която се изтощава за 1-2 часа работа..
@Лора : Въпреки, че мъжкарите се гонета и това, което ти казваш да звучи разумно в този случай ме съмнява да е така понеже самият хелер буквално беше кух  *NO* Тези малките гупита по никакъв начин не се занимават с който и да е от хелерите в аквариума а и ме съмнява да са му изяли корема след като е умрял...
      Женската с пробема с окото е много слабо активна. и тя се е скрила зад рапана и очаквам същото. Ще пробвам с малко сол, понеже не съм си разтворил още метиленовото синьо. Имам цял буркан с кристали от него *thanks

Stupid_boy

Цитат на: Лора - 04.08.2008 22:40
ударите на другия мъжкар,който най вероятно е умъртвил рибката.

възможно, макар че те не си ядат коремчетата приживе. при двубой пораженията са другаде. освен това човека уточни, че въпросната риба се е криела и е била умарлушена в последно време. другия вече не я е биел. това са все признаци за стомашна зараза, в резултат на която коремчето на рибката се пука. тогава другите риби, или дори бацилите, изяждат съдържанието, което не е опасно за здрава и силна риба. при такава зараза обикновенно са поразени първо хрилете, за това споменах и тях.

другата е била с 'покрито с полу-прозрачен бял слой' око. ако налепа от спори, за който говоря, се извади от водата, става точно такъв.

не съм имал такива проблеми от 15 години, твърде вероятно е да греша.
тези заболявания са лесно лечими дори само с подобряване на жизнениете условия, за което и го посъветвах. те се развиват още по-лесно в нови рани, до което може вече да доведе и споменатия конфликт на хелерите.

сомчета и охлюви не виждам в описанието. за да изяде за 1 нощ коремче на полово зрял хелер, бая охлюв трябва да е, едва ли би липсвал неволно в описанието https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fforum.moto-zone.bg%2FSmileys%2Fdefault%2F11.gif&hash=ddf90a4a5dea442462f2241188c4a2da1782d204

освен че не са виновни гупите, според мен не е виновен и подбора на мъжки/женски.

KSMxGh0stly, внимавай със солта! казах, кратки бани в отделен съд с много малко сол, после за няколко минути в друг с чиста вода, не в общия. в по-големи количества е отровна и за риби, и за растения, границата се прескача много лесно. освен това, не помагаше винаги. по-добре не се занимавай със солта, а помисли в другата насока. дори да изчистиш сега някоя рибка, още утре ще имаш или същата, или друга проблемна.

KSMxGh0stly

Сомчета и охлюви все още нямам. Имам 1 аквариум 10 литра може да приместя рибето там и да го "лекувам" . Още нещо интересно за , което бях забравил да спомена :) Едва 1 ден след като закупих рибките една от 2те хелерки беше изцвъкала 5-6 хелерчета...Не ми стана ясно кога забременя, кога ги роди....и сега предполагам са поизмрели защото не ги виждам хич но ме съмнява това да доведе до смъртта на един голям хелер :)

Violeta

Нали не си мислиш, че е чакала да се настани в твоя аквариум, за да забременее  :-)
Шегувам се.
Живородките са така - постоянно бременни, ако са полово зрели, женските де.
Аз също смятам, че този съд е малък за 4 възрастни хелера. Не знам какви са условията, но лично аз очаквам ако няма промяна да остане един мъжки, т.е. той да се разправи и с двете женски. После ще почне да тормози гупите. Преди години имах подобен проблем с мъжки хелер. След като видя сметката на женската уби 2 възрастни трихогастера. Причината, разбира се, беше малкия съд.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

kratun

Цитат на: DOMMEIN - 05.08.2008 11:28
*HOWMANY*

DOMMEIN, в рамките на три минути си дал два отговора в различни теми, като и двата ти отговора са предимно с емотикони.
Аз смятам, че по този начин не помагаш на питащия съфорумец. Моля те, да добавяш и някакво лично мнение (ако имаш такова) поне в едно изречение и едва тогава да го гарнираш с картинка!
Благодаря за разбирането!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

KSMxGh0stly

Извинявам се за малоумния въпрос но как да видя колко рибки мога да гледам в аквариума си като си постнал само снимка...не си добавил URL таговете ... :'(

Живко

Това за всички читатели:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,5693.new.html#new

Това за KSMxGh0stly:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/board,52.0.html


Колкото и да бистрим политиката има два факта на лице.
Рибите са пуснати много рано. Не е стартиран аквариума.
Рибите са много за този аквариум.
Тези проблеми се решават с четене на секция литература и не са за този раздел.

Какво да направиш за болните риби.
Подобряване на условията за живот. Статиите ще ти помогнат.
Тази с мухлясалото око я извади и третирай с препарат за бактериална инфекция. Ако е лека форма ще помогне и метиленовото синьо. Може и фирмен да ползваш.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

51296

Публикации: 4
Прегледи: 2554

10387

Започната от yri


Публикации: 1
Прегледи: 3412

40510

Публикации: 4
Прегледи: 3099

14731

Публикации: 3
Прегледи: 3027