• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с гупи

Започната от zorko, 03.12.2013 14:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zorko

Здравейте!  :-)
Аквариума ми е 32 литра, чисто вода има към 25л.
Имах само 2 голями гупи и 2 голями плати , и другите рибки са поколенията на двете гупи.
Преди 2,3 месеца имах 2 плати, мъжката умре.
След това след няколко седмици, и една малка гупа умре, беше 2 см.
И после пак след няколко седмици ми умре голямата мъжка гупа.
Аз си купих мъжка плата , и вчера си купих мъжка голяма гупа.
Но наблюдавам, че женската ми голяма гупа се държи по същия начин по който другите рибки се държаха преди да умрат.
Странното е, че всичките рибки дето изброих до сега, че са умрели, са умрели през различни седмици и месеци, но по един и същи начин. Имам предвид, че по един и същи начин се държат преди да умрат. Имат едни и същи симптомии.
Всичките рибки до сега, които умреха , преди да умрат се държеха по странен начин:
- Опашката им се избледнява, става по прозрачна и се губят ярките цветове.
- Корема им се вдлъбва всякаш не са яли от седмици, не че знам какво е да не са яли от седмици, защото всеки ден ги храня.
- Изгърбват се, корема им се вдлъбва а гръбнака се изкривява.
(Сега намерих снимка от google, която показва горе долу какво искам да кажа)
http://s21.postimg.cc/rduk3hn6v/kriva_cr.jpg (Не е реклама)
Ето така изглеждат, но по-малко изкривени. И пак така плуват , както тази е застанала.
- Не плуват нормално, а плуват чрез поклащане на цялото тяло. Плуват почти изправени както тази гупа от снимката, която поставих по-горе.
- Зениците им стават много голями, черни.
Имате ли идея от какво може да се дължи това ? Това болест ли е ? Какво е ?

Така искам да питам още няколко неща
Значи на гупите в аквариума сега гледам, че около хрилете им е синьо, а на платите лилаво, червеникаво. Това с лилаво, червеникаво знам, че е недостиг на кислород, но при гупите това синкавото ? Като цяло защо са им така оцветени и дали е някакво натравяне или недостиг на кислород? Имам филтър 350л. на час, а аквариума е 25 литра чиста вода. Много е знам. Флейтата съм я направил да мести повърхността, така вкарва ли им достатъчно кислород?
Също така искам да попитам за храната. Преди по-малко от 1 година, когато започнах с акваристиката си купих храна , обикновена, тая от 20,30 ст. в малките пакетчета дето е , няколко пакетчета различна си бях взел. Сега имам още от нея доста, и всеки ден давам от различно пакетче, за да е разнообразна храната. Искам да попитам тези храни имат ли срок на годност? Дали е изтекъл и те да ми натравят рибките? Също така ако всичките пакетчета ги изсипа на едно място и ги разбъркам , ще стане нова храна, от всичките видове дето имам. С нея ако храня всеки ден по-добре ли е ще е отколкото така всеки ден различна. Също така съм си купил Tetra Pro храна. Която е на гранули, троша я на ситно и им я давам. Но тия месеци скоро не съм им давал от нея. Като цяло от коя храна е по-добре да давам? И тая tetra pro съдържа май всички неща , от нея мога ли да давам всеки ден ?
Да попитам и за гупата ми дето сега се държи по същия начин както предишните, които умряха. Какво да я правя? Има ли как да я спася ? Или да я изхвърлям да се не мъчи ?
В аквариума имам 10 гупи от 2 см,1 гупа от 1 см, 1 гупа 3 см, 1 гупа 4 см (тая болната дето писах за нея по-нагоре) 2 плати по 3 см, 2 малки плати по 1 см (Бебетата на големите плати)
Това е което искам да ви попитам за сега, благодаря  :-)

sVGNsali

Да споделя моето скромно виждане:
МНОГО риби, МАЛКО вода/литраж. Или се оборудвай с по-голям съд, или намали броя на риби, чрез благотворителст ;)

Не си казал нищо за:
- оборудване - нагреватели, филтри, помпи;
- температура на водата;
- растения - изкуствени или истински;
- някакви параметри на водата - тестове ако си правил;
- колко често и как сменяш водата. С каква вода?
- грунд и камъни имаш ли, какви?

За храната - според мен давай, различна, редувай ги - един ден едно, друг ден друго. Едва ли проблема е в срока на годност, но ако те съмнява и имаш възможност, махай всичките и си купи нови, пакетирани от добри фирми-производители (без имена,за да няма реклама)
Аз моите риби в началото ги загубих по подобен начин, но моето беше от нестартирал азотен цикъл. А ти викаш, вече година от както си почнал..  *dontknow*
Не се отчайвай, давай повечко информация и ще ти се помогне. Дано да не се затрият повече рибки..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

zorko

Да, наясно съм, че съм с прекалено много рибки. Преди даже бяха повече, аз раздавах доста, даже имаше момент, в който имаше много риби , и трябваше да сложа част от тях в 18л туба за вода и си живееха там няколко месеца.
Тая гупата почти е умряла вече, изхвърлям я...
Значи ето го аквариума http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariumite-na-zorko/msg450617/#msg450617
Но сега го преместих на друг шкаф, продавах растения, и като го преместих го пренаредих и съм добавил 2,3 камъка.
Оборудване: 25w китайски нагревател с термореле
Филтър китайски , 350л. на час.
Имам и аераторна помпа, която преди ползвах преди да си купя филтъра.
Температурата на водата съм я направил да е винаги 24 градуса.
Имам истински растения, в темата с аквариума ми на една от снимките се вижда, че вътре съм сложил 2 изкуствени растения, но стояха за малко и ги махнах.
Параметри на водата не знам никакви, не съм правил тестове.
Всяка седмица сменям 30 % от водата с престояла вода от чешмата, оставям я да престой по 1 седмица.
Грунда е:
отдолу 2-5 мм фракция, после глина малки парченца и отгоре 1-2 мм
Обаче понеже много често вадих и садих растенията няколко пъти , и глината размътваше аквариума и сега е по-малко останала и едрия грунд, като вадя растенията , те го вадят отгоре и сега има и едър грунд отгоре.
Благодаря за бързия отговор :)

sVGNsali

Ами на мен ми изглежда наред, някой друг също да се изкаже.
Може би от многото пипане е станала работата. Стрес при рибите.
Предполагам имаш керамични рингове и гъба във филтъра?
Аз сменям 20%, но и 30% стават.
Многослоен грунд си иска доста познания според мен, иначе става разместване и накрая каша. Сифонирането също би било проблем според мен.
За мен си пренаселен колега, това е.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

mollies

Здрасти колега,
До преди година някъде имах проблем, подобен на твоя. Така и не разбрах защо... имаше винаги по една болна рибка, която постепенно заслабваше и й хлътваше коремът, започваше да плува по описания от теб начин и умираше, но без да се изгърбва като тази от снимката - начинът на плуване обаче беше същият - изкривяване на гръбнака имаше леко, без "бабуна". Та така, само по една рибка в даден момент - поболедува да кажем месец, отиде си, след 2-3 седмици симптоми развие друга, изкара и тя месец и т.н. Никога две едновременно. На времето бях решил, че това вероятно са паразити. Засегнати бяха само живородки и един вишнев барбус. Това нещо продължи поне 2-3 години с промени в темпото. От половин-една година в този аквариум не гледам живородки, а коридораси и неони, и проблемът изчезна  :-) Други промени не е имало. Системата работи от 10-12 или повече години без рестарт, с бързорастящи растения.

Интересно ми е дали ако отново сложа живородки проблемът ще се появи? Ще следя темата с интерес - може да се разбере какъв е причинителят :)

zorko

Колеги, много ви благодаря за бързите отговори  :-)
Аз нямах предвид, че се изгърбват така като на оная снимка. Ако съм оставил грешно впечатление. Значи тя самата рибка не се изгърбва като тази гупа на снимката. А както mollies е казал леко се изкривява гръбнака. Абсолютно същото е и при мен както mollies каза , че е ставало с неговите. И при мен за сега по една ми умира, никога по две. Значи и при други колеги е имало същия проблем. В момента гупата още не съм я изхвърил , тя лежи на грунда и не мърда. И като тропна по прозореца да видя дали е жива помръдва лекичко, но едвам едвам. И мисля да я изхвърлям. Как ще е най-безполезнено за нея ? Да не се мъчи като я изхвърля ? А и имам снимки на всичките рибки дето са умрели , преди да ги изхвърля. Даже на тая малката , 2 см дето е , нея я бях снимал как плува.

sVGNsali

Ако можеш прежалиш махай.
Аз лично, моите до самият край не можах... Чаках, чудо, но то не идваше.
Ти си решавай. Но шанс да се оправи (освен онзи минимален, дето зависи от Всевишният) няма си мисля аз.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Лоши условия, лоша храна, пренаселеност и близко родство са причините за изгърбване на тези риби. Като добавим стреса с почукването по прозореца/ стъклото на аквариума/   Само да вмъкна като  пример: Когато сме болни, никой не ни бута,  разтърсва по рамото, вдига шум  и създава стрес. Това не помага на рибката да започне да плува все едно нищо е нямало.
Кое е по-хуманно при евтаназията.?  Има няколко начина и всеки избира сам как да процедира освен при случаите, когато рибката-животното е опасно заразно и трябва да бъде евтанзирано само по един начин. НО в случая рибката не е толкова опасно болна за да стигаме чак до там.

Ivan_S

Цитат на: Caxapa - 03.12.2013 16:38
НО в случая рибката не е толкова опасно болна за да стигаме чак до там.

+1  *THUMBS UP*

Щом на рибето му е дадено да живее, нека живее. Опасност от зарази надали има, само да не участва в размножителни процеси, за да не се задълбочат генетичните проблеми (ако има такива).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

mollies

Сахара, по принцип си прав... Но предполагам в случая на колегата има и друга причина (а за моя съм убеден, че причината е друга). Изгърбването от инбрийдинг не е това, което имах аз и което той има, съвсем различно изглежда. Когато е от близкородствено кръстосване не винаги има строг шаблон, по който се изгърбват, по-резки са извивките, стават S-образни и какви ли не Квазимодовци. В нашия случай по-скоро задницата им провисва, губи подвижност така да се каже - като частична парализа изглежда (т.е. могат да я движат, но сковано). Имал съм такива рибки, които са давали няколко здрави поколения преди да ги сполети това. Чак по едно време бях решил, че просто това е старческа болест с отказване на органи и т.н., а "само една рибка в даден момент" е голямо съвпадение.
Измествам пак към моя случай, понеже ми е по-ясен, за да търсим още причината. Храненето е било винаги качествено, условията - абсолютно стабилни - pH 7.5 - 8 по всяко време на денонощието, kH около 5, риби - молинезии. Растения голяма маса, малко видово разнообразие. Пренаселеност понякога, но дори при липса на такава за месеци разлика не е имало.
А и в крайна сметка дори недобри условия да са първопричината, каква би била вторичната причина? Т.е. защо коремът хлътва и подвижността на задницата намалява, а рибката се храни? И най-вече защо само една рибка в даден момент? Все едно "нещо" щъка из водата и се загнездва в най-слабата, която като умре, то я напуска и се заселва в нов гостоприемник  *CRAZY*

А за "евтаназията" - няма да стигне морето през тоалетната... ;) Според мен животните са с много по-силни инстинкти от хората, като инстинктът за оцеляване е от най-силните, и за тях евтаназията не би имала стойността, която би могла евентуално да има за човек - нека си изживее остатъка, това й е инстинктът.

zorko

А иначе да точно, абсолютно същото ама 1 към 1 е и при мен това със задницата, просто не знаех как да го опиша. Всякаш и се губи подвижността , и като плува се клати на ляво на дясно, може би е нещо като парализа наистина, нямам идея. Между другото, както казах снимал съм всичките рибки преди да ги изхвърля, и може да кача снимки и даже има клипче тая рибка 2 см където е как плува.
Рибката вече няколко часа се е забила под листото на хетарантерата и там стои, защото може би ще изплува, забелязал съм че и другите преди да умрът се забиват някаде за да не изплуват. Просто тя не помръдва, раздвижва си перките от време на време само. И според мен няма как да се оправи, смисъл няма как да стане чудо, но ще я оставя сама да си умре, обаче ме притеснява, като умре да не изпусне отровни вещества и да натрови останалите риби.
А и относно тази рибка 2 см. Първо като я видях, още в ранна степен от болестта (Ако това може да се нарече болест), я отделих в едно шише 2 литрово и добавих 1 лъжица сол. На сутринта се беше оправила , плуваше си нормално, корема и беше пак хлътнал , но си ядеше и си плуваше нормално. И си живя няколко седмици и после изведнъж изчезна, буквално изчезна. Имах много растения тогава и предполагам, че се е забила някаде и не съм я видял. Но миналата седмица като местих аквариума, всичките растения ги извадих, и пак не я намерих. Възможно ли е първоначално да е умряла и да се е забила някаде, и като не съм я видял да я извадя, да се е разложила и да не е останало нищо от нея и за това да не съм я намерил като извадих всичко от аквариума ? Благодаря на всички  :-)

mollies

Вероятно планорбисите са я изяли. Изглозгват до скелет, а той е доста прозрачен и труднозабележим. А и като мине малко повече време ако не е имало какво да я изяде рибката става на пихтия и почти се изгубва във водата - със заклещени и разложени така става... Малко неприятен привкус започна да придобива темата...  :-(

Вярвам с колегата много ще се радваме, ако още от най-опитните потребители се включат с идеи! Въпросът, поставен тук, така и не спря да ме човърка  :-)

zorko

Сега проверих какво съм снимал. Ясно се вижда как изглеждат рибките, на клипче се вижда една от тях как плува. Качеството не е много добро, защото съм снимал с телефона, но може да се добие представа горе долу.
Ако искате да ги кача , за да добиете представа горе долу как изглеждат и как плуват.
И аз много бих се радвал, ако разберем от какво идва проблема или пък каква е тази болест, защото така както е, след няколко седмици се очаква нова жертва , ако не предприема някакви мерки. Благодаря :)

Joro V

близкото родство е много често причина за този проблем и за съжаление няма как да се излекува..

mollies

Ама защо не четете... За друго говорим тук, съвсем различен проблем.

Similar topics (5)

12565

Публикации: 4
Прегледи: 5095

44415

Публикации: 14
Прегледи: 7233

9505

Публикации: 9
Прегледи: 7620

6696

Започната от mig


Публикации: 2
Прегледи: 4342

31568

Публикации: 7
Прегледи: 6524