• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупи

Започната от zorko, 03.12.2013 14:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iuli

Не знам какво е това. Май не е колумнарис. Секи случай не е това, дето беше при мене. Не започваше от гърба до гръбната перка а в основата на самата гръбна перка. Или някоя друга перка или от муцуната. Побелява и същевременно перката или муцуната започва да се разпада - да се разпрашва просто. Като го видя че днеска една риба е заразена утре вече е умряла. Що не идеш в магазина дето си купил рибите. Разгледай внимателно. Ако там няма никакви подобни признаци, питай ги, каква им е водата. Гупите е добре да им се слага сол във водата. Може да са свикнали на солена и твърда, а при тебе да е по-различна.

Публикациите са слети: 10.01.2016 23:45

А колумнариса се лекува с калиев перманганат по два начина - единият е да сложиш голяма еднократна доза. А другият е да слагаш до леко розово, но всеки ден. И не минава веднага. Заразените риби си умират. Но заразата изчезва и останалите не умират. Ако е колумнарис, калиевия я лекува и не е трябвало да семняш лекарството. Обаче заразеното не може да се излекува. Ама ако е колумнарис, сигурно и молинезиите ще ги хване. Ако се разпрашва бялото петно може и да е колумнарис.

punk_girl123

Първо да уточня, че знам за проблема понеже съм съпругата на hood.
Второ може и да не е колуминарис, съдейки по твоето описание. При нас на рибките им побелява основно гръбната перка и им настръхват люспите в побелялата област. Като цяло това на пръв поглед не им пречи, защото си остават жизнени, докато не ги намерим на дъното. Черните молинезии и сомчетата са първите обитатели на аквариума, но при тях (да чукна на дърво) не са се проявили симптоми на нищо. Едната молинезия роди и успяхме да спасим 7 малки, от които едното умра понеже остана без опашка. Малко по малко му изчезна, но те са прекалено малки за да се види какво точно стана. Само се видя, че побеля и изчезна в интервал може би на 8 дни.
Мъжа ми също не е споменал, че преди калиевия перманганат сме слагали и метиленово синьо и малахитово зелено.
Яд ме е, че не можем да овладеем заразата и много красиви екземпляри си отидоха. Дано някой да помогне преди и московската двойка да се спомине!

DPI

С тези естествени багрила, направо сте разбили бойната слава на състава на водата. На първо място един Сера Токсивек и честа по малко смяна на вода.
Стои ли тоя бял участък като все едно е посипано с брашно? На мен ми прилича на оодиним, защото скоро се сблъсках с това точно при гупи. Интересното е, че пламна при гупите, а сомовете се разминаха. Ако бялото има вид на памук може и гъби да са.
Моето предложение е в комбинация за 3 дни:

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE&product=eSHa_Exit_20ml&n=1
и
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=eSHa&product=eSHa_2000_20ml&n=1

spark

Цитат на: zorko - 03.12.2013 16:26
Колеги, много ви благодаря за бързите отговори  :-)
Аз нямах предвид, че се изгърбват така като на оная снимка. Ако съм оставил грешно впечатление. Значи тя самата рибка не се изгърбва като тази гупа на снимката. А както mollies е казал леко се изкривява гръбнака. Абсолютно същото е и при мен както mollies каза , че е ставало с неговите. И при мен за сега по една ми умира, никога по две. Значи и при други колеги е имало същия проблем. В момента гупата още не съм я изхвърил , тя лежи на грунда и не мърда. И като тропна по прозореца да видя дали е жива помръдва лекичко, но едвам едвам. И мисля да я изхвърлям. Как ще е най-безполезнено за нея ? Да не се мъчи като я изхвърля ? А и имам снимки на всичките рибки дето са умрели , преди да ги изхвърля. Даже на тая малката , 2 см дето е , нея я бях снимал как плува.
Абсолютно същата работа с микроразбора галакси. Направих рестарт на аквата взех нови риби и проблема започна пак след 3 седмици след пускането на рибите. Винаги умира по една и след нея веднага се разболява друга. Имах проблеми и с гупи. Симптоми: хлътва корема, рибата плува трудно, тялото се деформира s-образно. Има ли лек за това заболяване?

iuli

Това са най-гадните истории, на които съм се отказал да им търся причината. Странното е че с микроразбората галакси си направил пълен рестарт и пак е почнала болестта. Вероятно или заразата си е била в рибите ти, които не си сменил; или си вкарал болестта отново, с купуването на новите риби. И при мене се е случвало това нещо с умирането винаги по една риба през месец два или повече. Умира като че ли най-слабата риба. Най-много ми се е случвало с дискуси. Но има все пак някои риби (индивиди), които не умират. Според мене е някаква упорита вътрешна заразна болест. На всичко отгоре може да са и повече от един вид болести.

Какво би трябвало да се прави? Да се експериментира. Но преди всичко да се спазват общи правила. Първо гупите на зорко. Жалко че се е отказал, по принцип не би трябвало това нещо да го сполетява все пак. Аквариумът му не е пренаселен. Смяна на вода - приблизително една трета в месеца. Престояване на водата - един ден е достатъчно. Желателно е новата вода да се налее на няколко пъти в аквариума, защото рязката смяна на параметрите се случва точно тогава. Старата вода има лечебни свойства за рибата. Аз имам и риба, която е в малко вода, при ниска температура, храня я през ден два или повече, почти не сменявм вода, няма никаква техника - аератор или канистер и рибата упорито си живее и не ще да умира. Примерно от три години имам един анциструс десет сантиметров, който живее при двадесет градуса през зимата в няма и пет литра вода. Смяна на половината от водата - четири пъти в годината. Но в аквариума, където уж всичко трябва да е точно, анциструсите понякога умират.
Специално гупите обичат твърда, алкална вода, в която да се добави чаена лъжичка сол (аз слагам морска) на около десет литра вода. Не се знае, това как ще се отрази на някои растения. Но може и по-малки дози сол в краен случай, някакъв междинен вариант.

А иначе. Каквато и да е риба, без значение, дали има болест или не, дали сме вкарвали нова риба скоро или не е добре, да се третира профилактично с лекарство. Едно от най-универсалните лекарства е калиевия перманганат. В продължение на около седмица се слага от предварително направен концентриран разтвор по колкото водата в аквариума да порозовее слабо. Всеки ден по толкова, като се наблюдават най-вече растенията. Те могат да адаптират на постепенно увеличаваща се доза.
Видя ли риба, че само започне да проявява някакви начални признаци на такива криминални болести, които първо почват с промяна на поведението - изхвърлям я без да се замислям. Защото това е зараза по презумпция и е по-добре рибата да бъде ефтаназирана, с изхвърляне в кенефа, отколкото да ми умират и другите риби.

spark

Благодаря за съветите, но нека оставим параметрите на водата и да не коментираме тях, Амоняк-0, Нитрити-0, Нитрати-0,25мг/л, Фосфати 0,1мл/л, PH-7.4, Карбонатна твърдост-10, Обща твърдост-12. Сменям 1/3 от водата всяка Събота. Пробвах различни препарати за вода и бактерии за азотния цикъл, резултат няма, хранех с различни храни замразени, артемия, микро пелети, люспи пак резултат няма, добавях витамини във водата в храната без резултат на седмица по една жертва. Гледах Галаксита близо година без жертви, след това исках да ги размножа и купих 4 риби от Бургас първо нямаха никакви признаци на болест. След месец се започна с умирането на риба на всяка седмица, симптомите бяха хлътнал корем, подуване на тялото(Воднянка) при някой риби не при всички, и изкривяване на тялото. Купих други десет пак същата работа, накъде към 50 рибока уморих преди да попадна на една статия за заболяване, което се нарича Микробактериоза, сега ще превеждам статии за нейното лечение.

punk_girl123

Добре бе човек, колко по често от 2-3 дни по 20-30%?!? Всеки ден ли?
Освен това какво са избили оцветителите? Те ги дават и за подобрение на водата. Освен това според тестовете единственото нещо над норма е общата твърдост на водата, което в случая е ок, понеже и гупите и молинезиите обичат по твърда вода.
Ако е водата, как само гупите умират? В крайна сметка първите обитатели на аквариума са 2 молинезии, които да чукна на дърво са в добро здраве. За сметка на това вече 20тина гупи измряха.
То като четеш, само пари за лекарства даваш, които между другото не са евтини, щото аз като се разболея минавам с по-евтини лекарства и се оправям, рибите продължават да умират една по една. В момента имам една уникална тигрова женска, която и липсва половината тяло и вече предава богу дух. Та с фуранол я лекувахме, та с калиев перманганат, та със синьо и зелено, солни бани и пак умира. Сега да почна и по 20 лв. препаратчета да взимам да пълня гушите на производителите на лекарства и накрая пак резултата е един. После не било това ми може да е другото.
Как няма един компетентен да каже това е, лекувай го така и рибите да се оправят?!? Аз не съм ветеринарен лекар да пиша дисертации на тема "болести по рибите", че да прекарам няколко седмици в четене и сравняване и експериментиране в лечението.
Извинявам се, ако тона ми звучи заядливо, не ми е това целта, но ми омръзна да мъча животинките без резултат.

Amev

Смени мястото от което взимаш рибки ...

iuli

Цитат на: punk_girl123 - 18.01.2016 11:46
Добре бе човек, колко по често от 2-3 дни по 20-30%?!? Всеки ден ли?
Освен това какво са избили оцветителите? Те ги дават и за подобрение на водата. Освен това според тестовете единственото нещо над норма е общата твърдост на водата, което в случая е ок, понеже и гупите и молинезиите обичат по твърда вода.
Ако е водата, как само гупите умират? В крайна сметка първите обитатели на аквариума са 2 молинезии, които да чукна на дърво са в добро здраве. За сметка на това вече 20тина гупи измряха.
То като четеш, само пари за лекарства даваш, които между другото не са евтини, щото аз като се разболея минавам с по-евтини лекарства и се оправям, рибите продължават да умират една по една. В момента имам една уникална тигрова женска, която и липсва половината тяло и вече предава богу дух. Та с фуранол я лекувахме, та с калиев перманганат, та със синьо и зелено, солни бани и пак умира. Сега да почна и по 20 лв. препаратчета да взимам да пълня гушите на производителите на лекарства и накрая пак резултата е един. После не било това ми може да е другото.
Как няма един компетентен да каже това е, лекувай го така и рибите да се оправят?!?

Има аз ти казах. Но гадните болести, са вътрешните, не външните. Ако е колумнарис, калиевият перманганат действа, да махнеш заразата и да изчезне болестта напълно. Това че на тигровата женска и липсва половината тяло ми говори, че може да е колумнарис. От снимките дето сте дали не се вижда добре. Ако ги видя директно ще ти кажа дали е колумнарис или не е. Колумнарисът е много характерна картинка. Когато го видях за първи път го сбърках със сапролегния, а тя не никакъв проблем. Обаче има разлика между двете и тя е че от колумнариса се разпадат плавниците, и части от тялото. Рибата която проявява признаците на колумнарис, вече е с увредени органи и ще умре. Не зная точно, как става заразяването. Допускам че може заразата да се поглъща от рибата и да започва да действа отвътре. Но когато третираш постоянно с калиев перманганат водата, калиевият перманганат стерилизира самата вода и убива причинителите във водата. И заразата не може да се разпространява. Но трябва постоянно да имаш калиев перманганат във водата. А калиевият перманганат е евтин.

ЩОМ ВИДИШ ЗАРАЗЕНА РИБА - ИЗХВЪЛЯЙ ВЕДНАГА ТОВА. ЗАЩОТО ОТ НЕЯ ЗАРАЗАТА ИЗЛИЗА ПОСТОЯННО И СЪС СИГУРНОСТ. А ТАКАВА РИБА НЕ МОЖЕШ ДА СПАСИШ ПО НИКОЙ НАЧИН.

Виж сега. Щом рибата ти мре така скоростно, е много вероятно да е колумнарис. Няма да сменяваш водата всеки ден или през ден - тука има хора дето нищо не разбират и веднага дават акъл. Водата сменяваш по една трета на месец или две седмици. Почиствйа често филтъра, защото органиката дето се е натрупала в него (всъщност и във водата има такава органика) издърпва лекарството и неутрализира калиевия перманганат. Водата трябва да я подържаш в аквариума да е постоянно розава. Ако стане тъмнокафява, това е понеже органиката е неутрализирала калиевия перманганат. Вие сте третирали сигурно веднъж с калиев и после сте сменили лекарството.

Слушай сега: АКО Е КОЛУМНАРИС, КАЛИЕВИЯТ ПЕРМАНГАНАТ ГО ЛЕКУВА! СЪС СИГУРНОСТ ГО ЛЕКУВА. ЗА ДРУГИ ЛЕКАРСТВА НЕ ГАРАНТИРАМ.

Освен това. Клалиевият перманганат лекува почти всичко, което е външна болест. Да не кажа всичко, че наскоро Райко ми направи забележка че не лекува шарнова въшка, въпреки че му извадих къде пишат разни специаллисти, че лекува и шаранова въшка.

hood

Здравейте, и аз да се включа
Колуминарис не би трябвало да е, понеже от всичко изчетено разбрах че при него рибата умира за под 1 ден, а точно тази "Тигрова гупа" вече е 10-ти ден със петно и все още си живурка!
до тук лечението се състои от:
1. 2-3 дена калиев перманганат по 1 път на ден до порозовяване на водата
2. furanol 250mg както си е курса на лечение... 5 дена без смяна на вода и добавяне на други лекарства
след което рибата отиде във малко аквариумче където и направихме солна терапия, понеже не ни се искаше да я хвърляме в кенефа докато е още жива.

Прикачам и една снимка от вчера на гупата... бялото "петно" вече е дупка в дълбочина и няма люспи.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fgo4rp9ckn%2FDSC_1290.jpg&hash=f8a8f1c81b57f8e471493020ae1709157f958a23

iuli

Цитат на: hood - 18.01.2016 14:35
Здравейте, и аз да се включа
Колуминарис не би трябвало да е, понеже от всичко изчетено разбрах че при него рибата умира за под 1 ден, а точно тази "Тигрова гупа" вече е 10-ти ден със петно и все още си живурка!
до тук лечението се състои от:
1. 2-3 дена калиев перманганат по 1 път на ден до порозовяване на водата


Колумнарис е. Ниската температура, потиска болестта и рибата умира по-бавно и е по-устойчива. За това и гупата ти е умирала за повече време. При мене хелерите ги гледах с дискуси и държах температурата на 28 - 30 градуса. Можеш да свалиш температурата на 22 - 23 градуса, докато слагаш калиев перманганат. И следващия път като купуваш риба да внимаваш при търговецът да няма и минимални симптоми на колумнарис. Вече ще ги познаваш.

Почвай с калиев перманганат, но ако си слагал и други лекарства, направи петдесет процента смяна, щото калиевия може да реагира с другите лекарства и не се знае ква отрова ще се получи. И почисти филтрите. Не се престаравай много. След това почни по веднъж и дори по два пъти на ден да наливаш от концентриран, предварително приготвен разтвор калиев перманганат. Слагаш по толкова, колкото да порозовее слабо в началото. След два три дена, като видиш реакцията на рибата и като я адаптираш на калиевия перманганат от време на време може да наливаш и малко повече отколкото да порозовее водата.

Колумнарис - със сигурност. Чумата на рибата.

Публикациите са слети: 18.01.2016 14:58

Ето тука имаш хубави картинки. Недей да четеш нищо, няма смисъл, не съм баш съгласен с написаното. Пр мене побелялото ставаше по-пухкаво и се разпрашваше, тука картинките са подобни, но по-малко пухкави - вероятно, защото при мене температурата е била висока и условията са били чудесни за колумнариса.

http://www.aqa.ru/plants/publications.php?query=16

punk_girl123

Въпросната гупа е на температура от 28 градуса от близо седмица. Петното прогресираше, докато от вчера почна да се забелязва лека регресия, но поведението на животинката се промени. От днес седи по дъното и не може да изплува. Перките не са й прибрани и няма никакви следи от болест по тях. Петното не се разпрашава, а по скоро е като язва, но бяла. Сега като се събра малко, стой като дупка. От друга страна от 3 дни забелязах как една друга в общия аквариум подви перки. От вчера опашката й почна да капе и я преместихме при тигровата. На пръв поглед това което ги мори не е едно и също. Едната има следи по тялото а на другата и окапа опашката. Тигровата живее вече над 10 дни с петното, а тази с опашката се влоши точно за 3 дни.
Закупени са заедно от един магазин.

iuli

Картинките дето ти показах същите ли са като това което имате? Ако не е колумнарис, вероятността с калиев перманганат да излекувата рибата е голяма, каквото и да е.
Разбирам нежеланието ти да се разделиш с рибите, но моят опит е показал, че рибата трудно се лекува (освен при някои външни болести - повечето). Много пъти умира и при елемантарни външни болести. И е по-разумно, да я изхвърляш, защото иначе си поддържаш в аквариума зараза.  При упорита зараза, доказано проблемна за лекуване от самия тебе, това важи с още по-голяма сила.
Е, аз мисля да приключвам под тая тема, мисля че казах, каквото зная. Мисля че е колумнарис. Погледни хубаво картинките, дето ти дадох и се освободи от нежеланието си да елиминираш явно болните риби.

discusfen

Аз мисля ,че е това .Виж картинката, която се сменя.        http://aquariumok.ru/content/tetrahimeny

iuli

Цитат на: discusfen - 18.01.2016 21:41
Аз мисля ,че е това .Виж картинката, която се сменя.        http://aquariumok.ru/content/tetrahimeny

Разделът за болестите на тоя сайт ми хареса - большое спасибо!

Има и за колумнарис. А иначе ако е тая болест дето казваш (ама не е), вероятността калиевият перманганат да я лекува и нея е голяма. Е, не съм напълно сигурен.

Similar topics (5)

51296

Публикации: 4
Прегледи: 2557

45317

Публикации: 0
Прегледи: 1508

40436

Публикации: 3
Прегледи: 3039

3483

Започната от m5


Публикации: 4
Прегледи: 3579