• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

питанка - болестите и температурата

Започната от k_oleto, 24.01.2010 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

k_oleto

Привет на всички,
вероятно ще бъда нахокан, ама......ще пробвам. Имам 60л. аквариум с изкуствени водорасли /налице са ми всички приспособления + знам как да го поддържам/ В него има двойка хелери, двойка молинези, 6 гупи /които още не са готови за размножаване/ и десетина молинези бебета. Както се забелязва - обичам живородките. Та.......аквариума ми боледува. Обикновено щом видя болна рибка й наблюдавам поведението един-два дни, събирам смелост и я "махам" /лечението струва по-скъпо от самата рибка/ Сега е поредния цикъл, в който отново виждам болни рибоци. Четейки из сайта и форумите - установявах и причините. Започвам да стигам до следния извод: бактерийте и всички видове болести се развиват в студени води. Нагревателя ми е подходящ по принцип, обаче на моменти е кучешки студ, а рибките са в неотопляема стая, близо до входната врата, където температурата пада до 22-23 градуса нощем /гледам да е между 25 и 27/ Та.....от тук ми е най-важния въпрос: ЗАЩО почти навсякъде се препоръчва при болни рибки да се вдига температурата на водата и това каква роля играе ?
Знам, че има всякакви препарати, обаче до сега не съм използвал и не съм търсил никакъв - причината я споделих по-горе

eraser

Еми попринцип повечето "вредни" бактерии немогат да живеят при много висока температура, за това опитай да вдигнеш температурата на 19-30 градуса може и да се оправят.

discus

Цитат на: eraser - 24.01.2010 21:14
.........вдигнеш температурата на 19-30 градуса ..........

Колега колко точно да вдигне. :duvar:

Bai Pe6o

29-30 ще да е. Печатна грешка вероятно  :-) .

eraser

Опа много се извинявам за грешката  :-[

k_oleto

добре, ама..........как влияе това на рибите ? Аз се опитвам да разсъждавам логично   *HELP* Най-нормалното нещо е бактеройте и всички видове болести да се развиват по-бързо при по-топло време /когато слагаме пилето в хладилника, идеята е да не се развали бързо/, а при рибите - колкото е по-топло, толкова по-здравословно ? На всичкото отгоре, кисларода би следвало да е по-малко в по-топла вода ?

Тук поста ми е по-скоро от любопитство

vasso

Както от студа, така и от високата температурата бактериите измират. Не мисля, че повишаването обаче е главната причина за лекуването, има други по-ефективни начини. Никой никъде не съм видял да казва ,че е здравословно за рибите при висока температура. Всяка си има изисквания към водата.

Асен Евгениев

Защо човек вдига температура при някои болести? За да унищожава вирусите. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Здравков

Цитат на: akapulko - 25.01.2010 22:46
Защо човек вдига температура при някои болести? За да унищожава вирусите. :-)
Това е най-обяснимо!   :-)

discus

Температурата се вдига за ускоряване на жизнения цикъл на паразита. Което в комбинация с лекарственото средство ни помага за 2,3,4 дни да сме излекували рибите. При бактериални инфекции повишаване на температурата в аквариума няма да ни помогне. *DRINK*

Similar topics (4)

22687

Публикации: 1
Прегледи: 3979

17257

Публикации: 3
Прегледи: 4349