• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Наранена или болна Златна рибка

Започната от krasi_varna, 12.08.2010 20:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

krasi_varna

Здравейте. Преди да започна с проблема малко фактология
Обем на аквариума: 120л
Височина: 45см

Грунд
Дебелина на дъното: 4см
Размер на камъчетата: 1.5-2см (ситен и едър)

Осветление: 2х24W

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): Да
Вътршен филтър л/ч: 450
Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: 15.05.2008

Използвани препарати, лекарства през последните 80 дни: FMC, Bactapur Direct, Micopur, Bactapur Direct+Coprynopur, Costapur+Ectapur

Вода
Сменям по 30-40 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 25-26 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 26-27 градуса.

Храна
Видове храна: Tetra premium goldfish - 4 вида
Колко често храните рибките си: 1-2 пъти дневно
За колко време рибките изяждат порциите си: 3-4 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 40
Риби:
Полово зрели(видове, брой): 2 - сомчета коридорас
                            1 - хипостомус
                            6 - златни


последните 3 седмици не са третирани с лекарства. Преди 3 дена въпросната риба се удря или се появява инфекцията.
От двете страни на коремчето се появяват червени петна наподобяващи кръвоизлив, и люспите в двете области са като настръхнали.
Има вече паднали 4-5 люспи. Наблюдава се и подуване според мен. Единствено тази риба има тези симптоми, а е най-голямата в аквариума.
Рибата е жизнена но се притеснявам дали не е някаква инфекция и в послдствие да заболеят и другите риби.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi33.tinypic.com%2F2br4mv.jpg&hash=222f8dbfacbbce547e11151ae5495538f4151e06

nikolaytoshev

Ако рибката е жизнена и се храни значи най-вероятно се е наранила сама. Иначе трябваше да има и други симптоми.

Раната, която се вижда на снимката нараства ли или намалява или си е същата?

Защо си използвал толкова много препарати? Какво заболяване си лекувал с тях?

ЦитатИзползвани препарати, лекарства през последните 80 дни: FMC, Bactapur Direct, Micopur, Bactapur Direct+Coprynopur, Costapur+Ectapur

Мерил ли си параметрите на водата?

На каква възраст е рибката?

Златните рибки обичат по студена вода (18-24о С).

Както разбирам проблемите са само по тази рибка и не се наблюдава при другите. Значи не е заразно и не е нужно да я местиш в карантинен аквариум.

krasi_varna

Мерси за отговора. Лекувани са за гъбични заболявния. параметрите на водата са добри. Единствено нитратите са малко в повече. Иначе pH, нитрити, карбонатна твърдост са в границите (7-7.5pH; 6 карбонатна твърдост). Прилагам едно клипче което е правено на 22.08.2010. Интересно е че от време на време хипостомуса отива да смуче въпросната златна рибка и незнам на какво се дължи

valnata

Рибата 100% е болна. На това място сигурно ще се появи дупка и люспите ще опадат.  Защо не отидеш до магазина на diskus.bg и не опишеш симптомите. Хората имат опит и ще ти дадат лекарство с което да опиташ лечение. На твое място щях да побързам, защото още малко време ще е жизнена.. :-D *dead

nikolaytoshev

Радвам се, че пусна клипче за да разбера къде е проблема. Болестта, която е сполетяла твоята рибка се причинява от бактерията Aeromonas и се нарича Аеромоноза (червенка).
Ето прегледай тази тема в която сме коментирали за това заболяване и начина на лечение.

krasi_varna

Мерси за бързия отговор. А лечението в отделен аквариум ли да го правя или да го проведа на целия аквариум. Ако е в друг явно трябва да си купя за целта защото имам един 6 литров който не е удачен за тази голяма риба

krasi_varna

Приложих антибиотик на JBL Furanol. Сега е втория ден от лечението. Май има подобрение. Но друга риба от аквариума започна да се държи странно. Утре ще приложа снимка или клипче по-добре, но седи с коремчето нагоре, жива е но на повърхността на водата. Май коремчето й е по едро. Някакви предположения.

phoenixlm

Колега, на това на клипчето не знам как можеш да му кажеш жизнено.  Златните рибки наистина предпочитат по-студена вода, най-лесния вариант ти е с бутилка със замразена вода от камерата да слагаш в аквариума или просто им прави чести смени на малка част от водата със студена, видимо се чувстват по-добре. Скоро лекувах моите хубавци от червенка и друго, освен лекарството(Хлортетрациклин), което колегата ти препоръча не спасява положението. Можеш да си го поръчаш и онлайн, както направих аз, ако не ти се занимава да обикаляш, потърси в гугъл, доставката е до ден-два от датата на поръчване. Доза 10-20 mg/l, лечението се провежда за 5 дни и ако е необходимо, повтаряш. При мен, слава богу, не се наложи(и нямаше нито една жертва), което значи, че лекарството действа. Препоръчвам ти да направиш лечението в големия аквариум, а не да местиш в карантинен, при мен се разболяваха ту една, ту друга и определно е заразно. Ако имаш канистър или вътрешен филтър, махни пълнежите/гъбата, остави им само въздух или въртене на водата, за да не ги умориш. Хипостомуса се води тревопасно сомче, обаче може би смуче корема на рибката точно, защото загнива или нещо подобно. Аз също те съветвам да действаш бързо и по-добре не ги мори с този препарат, който си взел, обичайно комбинираните неща не действат при толкова упорити болести. Тази, дето е с коремчето нагоре. . . Нали знаеш как стоят умрелите риби? Действай по-бързо и успех  *THUMBS UP*

krasi_varna

въпросното клипче след 3ти ден от лечението с флуранол. незнам дали ще има ефект от това лекарство. от къде мога да си купя хлортетрациклин ако реша да опитам и снего. незнам след колко време мога да опитам и с него. да не стане по зле от колкот е сега. А относн температурата в момента се е стабилизирала на 25 градуса. по цял ден е пуснат климатик в стаята.

phoenixlm

Коремчето й определено изглежда по-добре. Изкарай лечението с препарата, с който си започнал и им дай малко пауза след това. Не знам по колко ги храниш тези рибки, обаче на мен ми изглеждат адски дебели (дори за златни). Най-добре им дай малко почивка и от хапването, ден-два, нищо няма да им стане. Колко годишни са? Знаеш ли им пола, на мен ми е трудно да видя каквото и да било по-ситно на клипчето, много мърдат, да не се окаже женска с хайвер тази с подутия корем и да няма мъжки около нея, които да й помогнат с хвърлянето? Ако правилно си спомням, май тогава се щураха насам-натам като бесни, но на твоята плуването изглежда затруднено. Два дни без хранене, довърши лечението с лекарството. След това смяна на колкото процента от водата пише в инструкциите му и не ги закачаш известно време, стига да е подействало, след което по-чести смени на водата и по малко, за да живнат. Пращам ти линка за хлортетрациклина на лично съобщение.

krasi_varna

аквариума е на 2 години  и малко. в началото ги храних по два пъти на ден. от едно известно време ги храня само сутрин. незнам как да определя пола на рибите.

митко

А дали не е вироза?Много често се появява по златни и кои. *dontknow*
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

krasi_varna

здравейте. след двата курса лечение и пауза от 3-4 дена между немога да определя дали има голям ефект. прилагам клипче. единственото което се наблюдава че анцитруса от време на верме засмуква златната рибка което не дава на раната да заздравее. незнам защо отива да я смуче така, но няма да им слагам повече лекарства. ще видим какво ще стане.

ivanchoy_mk

Напални аквариума с вода до горе до стаклото малко под ръба защото като гледам и аквариума ти е малак за 4-5 златни по 4-5 см.
Дава смвло *THUMBS UP*.

krasi_varna

в момента на клипчето сменях водаа затова е така. иначе го пълня догоре. този хипостомус е голяма напаст. няма отърване от него. когато не спи или не яде все се закача с другите риби и се опитва да ги смуче. и нали рибата с раната е най-голяма и по слабо подвижна тя е на прицел. тъкмо започва раната да заздравява и той я разбутва.

Similar topics (5)

42652

Публикации: 12
Прегледи: 6801

7802

Започната от Dranter


Публикации: 3
Прегледи: 3944

15573

Започната от AGENTO


Публикации: 9
Прегледи: 6022

40094

Започната от stellinka


Публикации: 1
Прегледи: 2111

6824

Публикации: 2
Прегледи: 3051