• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Молинезиите умират - помощ.

Започната от Aragorn, 25.07.2005 11:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aragorn

Така, малко информация за аквариума - 30 литра, с вътрешен филтър.
Рибките - 16 (бяха) черни молинезии, 3 сомчета Анциструс (двете още са малки) и две сомчета Хоплостернум торакатум.  Редовно сменям 1/3 от водата (веднъж седмично). Имам тези молинезии от над година, най-нови са 2-те малки Анциструси - от месец и половина.
Преди 3 дена започнаха да умират молинезиите. Никакви предварителни симптоми - рибите са активни, хранят се  изведнъж губят координация, започват да се блъскат  и до 10 мин са мъртви. Умират по 2-3-4 на ден, днес умряха 4 и ми останаха само 2 молинезии.  Отделих ги всичките в карантинен аквариум, смених отново 1/3 от водата но няма разлика - както са активни, така си умират. Нямат никакви външни симтоми, петна, язви ....
Сомовете всички са добре, активни, и нямат никакви признаци за каквото и да е заболяване.
Помогнете с идеи какво може да е това и как да ги спра от измиране (ако не е късно вече де).

tishovsx

Без да съм специалист, но това ми мерише на отравяне от хлор !!! и ниско PH....
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flongy.hit.bg%2FFAQ%2Famonia%2520toxic.jpg&hash=c2030b79a0a0a5fa7d870a96b17bd45c06de1b42

не съм сигурен, че е това, но го имай предвид.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Aragorn

PH е 7.5 , GH - 5  
За съжаление нямам тестове за хлора, нямам идея, може и да е това. Но това не влияе по никакъв начин на сомовете. Молинезиите ли са по-чувствителни ?

Longanlon

съмнявам се да е отравяне с хлор, честно казано. той силно дразни хрилете на рибите и те започват енергично да се чешат в разни повърхности. а ти не споменаваш подобно нещо.

аз предполагам (само предполагам), че рибите ти са се отровили с амоняк не защото имат симптомите, а от принципни съображения - просто аквариумът ти е доста малък за двайсет риби, пък молинезиите доста цапат, а ако няма и повечко растения...

а да бе - да си пръскал случайно скоро за хлебарки или нещо такова в апартамента? да си боядисвал нещо, ацетон да си размирисвал в стаята? да си пипал някакъв разтворител или нещо такова и после да си бъркал в аквариума? да си мил примерно камъните от аквариума с препарат за съдове или сапун? щото тия вещества всичките са си отровни...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Aragorn

Не мисля, че е от амоняка, тъй като гледах толкова рибки в този аквариум над година , може би дори година и половина. Досега съм имал един смъртен случай, на първата ми черна молинезия, която беше наистина доста стара (преди това имах друг аквариум).
А сега за 3 дена измряха всички без една.
Не съм мил, или нещо подобно, не съм и пръскал.
Единственото, което ми идва на акъла е храната, но дори тя е купена преди повече от месец, а и от нея ядат всички рибки.

Живко

Aragorn
съжалявам за рибите.
много ме е яд като срешна проблем с заболяване на риби,който не мога да си обясна,дори рибите да не са мои.
има няколко варианта.
първо не си прав,че не може да е натравяне с амонии.може да натрупваш такива в продължение на година,докато стийностите станат убийствени.симптомите ги има във FAQ.
второ.ако не си хранил с някаква жива или различна храна от тази с която казваш,че си купил преди месец.не може да е проблем с храната.спомни си добре дали нямаш поне едно такова хранене.дали не може някой друг да ги е хранил с нещо друго.
ако в същото време не си вкарвал и риби или растения или каквото и да е в аквариума,не може да се говори и за заболяване.е може,но е малко вероятно.
третото положение е някой от твоя дом да е извършил дейностите,които спомена лонганлон:
"а да бе - да си пръскал случайно скоро за хлебарки или нещо такова в апартамента? да си боядисвал нещо, ацетон да си размирисвал в стаята? да си пипал някакъв разтворител или нещо такова и после да си бъркал в аквариума? да си мил примерно камъните от аквариума с препарат за съдове или сапун? щото тия вещества всичките са си отровни..."
лично аз предполагам,че анцитрусите са по-издръжливи на амонии и други химикали от молинезиите.фиксирам дишането на двата вида.

опитвам да не ти давам съвети.
дано разсъжденията ми ти помогнат. :)
Никой не се е родил научен.

sk4

незнам и при мен беше така когато започнах да гледам рибки имаше период когато на 2 пъти гупи и мулинези масово мрът вече ми не е зор гледам само златни  :lol:

jkk

Преди около месец и при мен се случи горе-долу същото- загадъчна масова смърт на риби. Първо хелерите, после молинезиите, барбуси, сомчета, плати....като резултат 90% от рибата си замина за 3-4 дни. През това време вода сменях, препарати слагах и всички необходими мероприятия но никакъв ефект- рибата си измира и това е. Чудих се какво да правя, хората казват прилича на отравяне с препарат за насекоми , е да ама аз не съм пръскал........ най-накрая жената каза: ми  аз малко ей тука с един RAID ..... разбрах ме се ний после moral  moral  moral  moral Така че, Aragorn може и при теб така да е станало
350 л Малави, 120 л растителен

Similar topics (5)

27431

Публикации: 2
Прегледи: 2927

10851

Публикации: 3
Прегледи: 2544

2174

Публикации: 7
Прегледи: 6259

43103

Публикации: 2
Прегледи: 1854

10386

Започната от gery_cherry


Публикации: 11
Прегледи: 6886