• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Метили по хрилете?

Започната от ogi, 01.12.2009 19:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogi

Здравейте,
От известно време рибите ми стоят често до повърхността на водата и дишат учестено, което ме кара да мисля че са заразени с метили по хрилете. Въпреки това, не съм напълно сигурен, тъй като рибите се хранят нормално и нямат поведение на болни. Аквариумът ми е 370 литра, в него гледам 4 подрастващи астронотуса и един хипостомус, ежеседмична смяна на 15-20% от водата и т.н., така че вариантът с недостиг на кислород отпада. Кажете според вас някакъв сигурен признак,че рибите са заразени с метили, за да знам дали да започна лечение.
Благодаря предварително

sliven

Ако можеш-качи снимка.
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

raiko

Най-сигурния начин е с микроскоп, но тогава трябва да се жертва една от рибите. При дискусите при наличие на хрилни паразити рибите прилепват единия си хрилен капак(и не го отварят при дишането) а с другия дишат по-учестено.  Можеш да повдигнеш хрилния капак на някоя от рибите си и да видиш какъв е цвета на хрилете им. При здравите риби хрилните пластини са равномерно оцветени в интензивен червен цвят, ако се видят някакви по-бели участъци е възможно да имат паразити или бактериално гниене на хрилете.

discus

Едно уточнение, хрилни паразити може и да има, но метили със сигурност не те са на друго място и при други живи организми. Преди всякакъв вид лечение аз бих се уверил, че причината не е в параметрите на водата. Не казваш нито с какво филтрираш, нито колко е стар аквариума.Това че сменяш 15-20 % добре, ама дай подробно описание, освен параметри, филтрация кажи и с какво храниш.

Similar topics (5)

23483

Публикации: 1
Прегледи: 3561

3311

Публикации: 20
Прегледи: 11527

35169

Публикации: 2
Прегледи: 3163

14863

Публикации: 12
Прегледи: 7720