• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

филев

Здравейте! Минах и аз по реда, с точките и лечението с тези хапчета. Някои риби оцеляха,някои-не.Процента е добър,смятам го за успешно,но се появи проблем с водата-стана голям батак.сменях я на 30%,после на 80%.....ефект -нула. Накрая махнах всичката,измих пясъка,всичко ок,кристал 2-3 дена и сега пак е същия киреч......нямам идея,от къде идва. Ако има някой с предположения,моля да удари рамо със съвет.....

d256h

По съвет на стари приятели, почетох как се постъпва във ветеринарната медицина, при рибовъдството.
Експериментирал съм с до критични или направо смъртоносни концентрации антибиотик Гентамицин. При правилно дозиране резултата е отличен, а при предозиране може да се спре временно растежа на висшите водни растения и рибите, дори гръбначни изкривявания може да се образуват. Обаче, на фона на вредите които нанасят всички отровни оцветители, това лекарство е за предпочитане. Дори, след третиране с него, някои риби, вероятно грешно повлияни, сякаш има хормони за стимулиране на хвърляне на хайвер, започват да снасят хайвер. От ветеринарните аптеки, различните антибиотици за инжекции, струват от стотинки до няколко лева, а прехвалените лекарства за акваристика имат успеваемост 50:50, което мен не ме устройва. Също има няколко книги на тема, влияние на неразтворими антибиотици върху аквариумните животни и растения. Описани са, как антибиотици, които няма как дори теоритично да влияят на рибите, не само влияят, но оказват и спасителен ефект. Темата е дълга и интересна.
Ако някой иска да се задълбочи в темата, може да си купи справочник за антибиотици, определител за болестотворни гъбички и бактерии в акваристиката и да експериментира, сигурен съм че ще бъде възнаграден за усилията в обучение.

Tony_JB

И мен не подмина и отивам за хапчета.Обаче да питм ако прехвърля охлювите в аквариума с бебета ще се заразят ли и те?Как да си съхраня охлювите че нямам друг аквариум освен този с бебета?
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

IcyLand

Бих идкала да споделя моя опит при лечение на ихтио. Той е елементарен. Научих го от баща ми навремето, който развъждаше риби и птици през '80-90г. Миналата зима и аз се сблъсках с това и излекувах рибките си (геофагус, дискус, неон, тетра) по неговия метод, а именно:
На 10л.вода 1с.л морска сол и 3капки йод. Повишете температурата до колкото е възможно. Оставете 3 дена така. След 3 дена направих 50-70% смяна на вода и още веднъж. Дори да сложите повече йод не е проблем. Аз за 330л използвах 33с.л морска сол и 120к йод. Още на 24ч се вижда подобрението.
Дано съм ви била полезна.
Аз само така лекувам ихтио, макар че във всички години само 2-3 пъти съм лекувала. Първия път беше с антибиотик, но след това забравих за него.

d256h

Болестта е много прилепчива, но не разбрах въпроса, охлювите или рибите ще се заразят ли?
Принципно започни лечението с метода на IcyLand, той е по-естествен и щадящ. Но трябва да се почете допълнително, за да се прецени какво точно и как се прави. Ако имаш скъпи водорасли, които не понасят температури над 23 градуса, загряването на водата е неприемливо. Също, ако имаш чувствителни видове охлюви, йода е силен окислител и може да ги убие. Изхода е да си направиш таблица с видовете риби, охлюви и растения и за всяко, в първа колона, да нанесеш максималните допустими температури, втора колона - максимална допустима концентрация за антибиотик. Примерно анциструси и др. дънни фитофаги издържат ултра неблагоприятни условия, дори човек се чуди как остават живи, докато по-редките видове харациди мрат като мухи..
Охлювите може спокойно да си живеят в буркан, ако се налага разделяне..
Още малко... продаваните хапчета в магазините са нож с две остриета. На опаковката не пише точно какво съдържат, ясна концентрация на активното вещество и практически се работи по метода проба/грешка... ако не измрат рибите, значи си уцелил дозата..
За по-любознателните и тези на които им се занимава, може да си купуват препарати от ветеринарните аптеки, защото върху опаковките им пише всичко необходимо за дозиране, състав и против какви болести са...
P.S.
Nistatin убива всички охлюви като Мелания и подобни на нея, абсолютно неподходящ препарат за аквариуми с тези видове охлюви!

Tony_JB

Вече започнах с Нистанин,но преместих охлювите в малкия аквариум.Резултат от тази сутрин е че на някои риби изчезва точките на други няма ефект.След 7 часа ще подменя 20% от водата и мисля да сложа втората доза като за 60 литра вода сложих 2,5 разтворени във вода предварително хапчета.
Ще изчакам 3-4 дни и пак смяна и почистване.
След като вчера третирах стана като боза вътре но бързо се поизчисти водата.
Други съвети?
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

d256h

Да не се увеличава дозата Нистатин, нека бъде колкото е по норма. По-голямата концентрация няма да доведе до по-бързи резултати, важното е да мине време, за да се прекъсне цикъла на размножаване на болестта. В зависимост от рибите, може температурата да се вдигне до 28-29 градуса (ако могат да я понесат). Такава температура е много неприятна за болестта и допълнително ще я отслаби.

geshi


Tony_JB

Привет пак :)
Да повиши аерацията даже и температура до 30. Днес смених 20-25% от водата,но до тук не виждам промяна в състоянието на рибите.Точките са си там демек.Сега след втората доза Нистанин чакам 4-5 дни пък ще видим.За охлювите действа иначе добре.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Amev

Ако имаш УВ лампа се спира , ако има и активен въглен във филтрите се маха...

Tony_JB

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

lochesco

zdraveite iskam pomosht imam problem s ribite nqkoi ot tqh sa pokriti s beli tochki akvariyma mi e 100litra chetoh za nistanina iskam da znam kakva dozirovka trqbva za 100 litrov akvariym i kolko vreme trqbva da go pravq blagodarq predvaritelno!!!


lochesco

postavih tri tabletki v akvariyma temperatyrata na vodata e 30 gradysa v produljenie na kolko dni trqbva da postavqm tabletkite i dali se namalqvat kato dozirovka

d256h

Сложи още една за да станат 4 бр. общо!
Внасянето в аквариума на таблетки Нистатин трябва да се направи, не като ги цамбурнеш просто така, а като ги разтопиш в чаша вода и съдържанието и внимателно да се разлее из цялата повърхност на аквариума..

Similar topics (5)

30229

Публикации: 3
Прегледи: 4199

3377

Публикации: 2
Прегледи: 5066

24843

Публикации: 2
Прегледи: 2102

22588

Публикации: 5
Прегледи: 5741

16997

Публикации: 1
Прегледи: 2280