• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kai

И моите 5 стинки по темата.
При мен "пламна" в 20 литров аквариум с 30-40 подрастващи гупи, от едноседмични до около 2 месеца. Отдавам го на не сменяната вода от около 10 дни, пък за този обем с голо дъно си трябва по добра хигиена. Лекувах ги на два пъти от по около седмица. Използвах малахитово зелено по предписание, слагах вечер, преди да изгася лампите. На другия ден смяна на 30% вода и пак лекарство. Най засегнатите рибки бяха по едрите, на тях правех 2 солни бани през 2 дни за тази една седмица. Температурата на 28-29 градуса. Повторих лечението след около 5 дни пауза, защото не се бяха изчистили напълно. Жертви от по голеите не съм имал. От по малките ако е имало охльовите не са ми оставили следи...

Longanlon

Опит от успешно лечение на ихтио с нистатин:

Купих си нови рибки и чак като ги пуснах в аквариума забелязах, че едната има няколко бели петна, характерни за ихтио. Разбира се, няма начин да хвана подвижна риба в голям аквариум пълен с растения... За няколко дни белите точки се разпространиха по няколко други риби. Говоря за по 2-3 точки на риба, не за някакви ужасяващи случаи дето виждам снимки. Наблюдавайте си рибите и реагирайте навреме.

1 опаковка нистатин от аптеката е 15 лв. вътре има два блистера по 10 таблетки. По 1 таблетка на 25 литра сложих, което при мен е точно един блистер. Не съм сменял вода. Не съм спирал филтъра. Само извадих колкото охлюва намерих и ги сложих в един малък аквариум.

Таблетките ги разтворих предварително в чаша топла вода. Номерът е да се разтвори вътрешността, а люспите с жълта боя, която ги покрива да паднат на дъното на чашата. Получава се мътилка, но това не е проблем, филтърът я изчиства бързо. Самите люспи са просто грозни, иначе едва ли нещо са вредни.
Спрях вентилаторите на аквариума и климатиха в стаята, за да се качи температурата на водата. Стана 27-8 градуса. Това се прави не "за да умре паразита", а напротив - той така живее по-добре и се размножава по-бързо, минава по-бързо през жизнения цикъл, който лекарствата прекъсват. Така аквариумът се излекува по-бързо.

След 3 дни още един блистер нистатин. 3 дни след втората доза няма следа от бели точки по нито една риба. Ще сменя 50% от водата след седмица (по толкова си сменям на седмица обичайно).
Жертви при рибите и растенията няма никакви (неони, родостомус, отоцинклус). Скаридите Orange Sakura които ги бях отписал, са живи и те. Така че, пълен успех.

Хората, които казват, че нистатинът не помага при ихтио просто бъркат заболяването с друго: Oodinium pillularis което пак е бели точки, но по-дребни, рибите приличат на поръсени с брашно. Има лекарство, което ги лекува и двете: eSHa Exit но не съм го пробвал.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

mushroom

Здравей,
много интересно. Лекувал съм Ихтио само с готов препарат. Но още по-интересно намирам приликата с другото заболяване ( Oodinium pillularis ). Мисля че последно имаше пост на колега/колежка и може би беше точно това заболяване, но не мога да кажа, защото няма обратна връзка как са се развили нещата.
P.S. Ааа ей го... намерих го.
https://aquariumbg.com/forum/bolesti/problem-beli-petna-po-stklen-som/
Като поръсени с брашно изглеждат на снимките.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

42878

Започната от kuka12


Публикации: 1
Прегледи: 2293

36504

Публикации: 7
Прегледи: 4892

9721

Публикации: 0
Прегледи: 3842

31721

Публикации: 5
Прегледи: 6480

3756

Публикации: 4
Прегледи: 12969