• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 17:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

asito

Сложи активен въглен след лечението,във филтъра,поне за 24 часа.След това слагай бактериите.

SCAR_FACE

Аз съм с вътрешен филтър и почти нямам място в самия филтър. Той е механичен с гъба в него, не е биологичен с разни :керамика, биотопки, пясък...

asito

Е как да няма.Пълнеж няма ли някакъв.Махаш гъбата и слагаш въглена.Най-правилно след лечение на аквариум е да се сложи активен въглен да обере остатъците от лекарството.

SCAR_FACE

аааа ееее, като махна гъбата(пълнежа) ще има място  :-|. Мерси  *THUMBS UP*

kaloqn_0998

Аз също пипнах болестта вчера доста рибки умряха през нощта. Днес си купих Нистатин на актавис и сложих две таблетки аквариума е 60л. Температурата е малко над 28 градуса. Кога да добавям пак таблетки и кога да сменям вода? Таблетките ги сложих днес към 1-часа на обяд. И кога да спра да сменям?

bunzip2

Цитат на: kaloqn_0998 - 05.12.2014 20:00
Аз също пипнах болестта вчера доста рибки умряха през нощта. Днес си купих Нистатин на актавис и сложих две таблетки аквариума е 60л. Температурата е малко над 28 градуса. Кога да добавям пак таблетки и кога да сменям вода? Таблетките ги сложих днес към 1-часа на обяд. И кога да спра да сменям?

Много късно си взел мерски. Болестта се е появила преди дни. За 1 ден не умират рибите от ихтио.
А за отговора на въпроса ти - беше ти отговорено в твоята тема. А тази прочете ли я цялата?
Освен това, това е толкова популярен проблем, че ако използваш търсачката, ще намерищ сигурно 20 подобни теми от където можеш да се информираш за няколко метода за борба с тази болест.
Има много препарати, които се справят чудесно и ги има и в най-малките зоо магазинчета.

kaloqn_0998

Еми засега ще се придържам към лечението с Настатин ако оцелеят-оцелеят сега пък няма да се тепам. Това е възникнало преди няколко дни но понеже не съм се заглеждал пък и рибките си се хранеха нормално не ми е направило впечатление. А има би някаква причина от която да възниква тази болест?

Caxapa

Отговора е стрес. Рязка промяна температурата на водата. Често бъркане в аквариума и все едни такива.

kaloqn_0998

Ясно мерси! Може би и това е оказало влияние че рибките са повече от 3 вида, което не е допустимо и всички са пасажни обитаващи средните слоеве.

bunzip2

Цитат на: kaloqn_0998 - 05.12.2014 22:41
Ясно мерси! Може би и това е оказало влияние че рибките са повече от 3 вида, което не е допустимо и всички са пасажни обитаващи средните слоеве.

Ако са съвместими видове, едва ли има проблем че са повече. По-скоро пренаселване и разни други подобни фактори с влошаване параметрите на водата. Спомни си и какво си внасял последните дни в акварума. Бактерията по принцип я има и може да се развие, може да не се развие. Като вкараш заразен индивид, вкарваш готова развита бактерия и заразата тръгва и по останалите. Преди да пуснеш нещо ново, се пази и карантина.
Така или иначе вече е късно за изводи, така че, надявай се на лечението. И обръщай повече внимание на рибите в аквариума, за да избегнеш такива проблеми още в ранен стадий!

Caxapa

Явно се забравят някои  основни правила.  а те са:
1) Ежедневен технически преглед
1.а)Ежедневен биологичен преглед:Животните в аквариума трябва да са бодри и в естествени за тях пози... и прочие..следва  улазание и за растенията и за насекомите и т.н.Марк Махлин /Декоративно рибовъдство/
2)Седмичен преглед
3)месечен преглед
4)Годишен преглед

kaloqn_0998

Ами в последните дни не съм вкарвал нищо в аквата освен че смених част от водата в понеделник и сложих течен тор друго не съм правил. А за ампуларията има ли проблем ако я пусна в аквата да не се отрови от лекарството сега е в буркан страх ме е да я пусна в другия аквариум, за да не зарази и там рибите ако има нещо по нея?

Caxapa

Лекарството трепе охлюви и не е препоръчително да се вкарват в лекуваният аквариум до отшумяване  на проблема и след като сме сигурни, че не е останала следа от медикамента.

kaloqn_0998

Добре че не ги пуснах днес сложих още две хапчета и смених 10л. от водата. Охлювите съм ги пуснал в 20 литровия аквариум. Вече родостомусите имат тук-там някоя точка по перките неонките и анциструсите имат доста все още. Утре трябва ли да слагам пак от хапчетата?

Caxapa

Similar topics (5)

42878

Започната от kuka12

Публикации: 1
Прегледи: 3097

36504

Публикации: 7
Прегледи: 6305

9721

Публикации: 0
Прегледи: 5308