• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво е заболяването?

Започната от v_tan, 13.11.2011 16:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

v_tan

Здравейте. Златната риба има бял налеп в основата на перките и бели точки по хрилните капачета. За хрилете разбрах, че най вероятно е мъжка, но налепа по перките ме притеснява. Казаха ми че е ихтио та лекувам рибата с Punktol ultra na JBL, но все пак бих искал повече мнения , а и успях да направя няколко снимки.
Рибата е в аквариума от около 15дни.
Филтъра е Aquael VERSAMAX FZN-2
температура на водата: 25*C
аквариума е 56л.
Растения има.



Надявам се информацията да е достатъчна.


Kirilorius

Здрасти колега,
При мен до скоро имаше същия проблем. Относно точките-мъжка е!
Белият налеп по перките е ихтио и аз лично си ги лекувах моите с ГолдМед на Тетра, тъй като е широкоспектърен и обхваща и други заболявания. При мен започнаха и да се обезцветяват перките. Много се бях уплашил, защото рибите станаха летаргични, апатични и мудни. Сложих им препарата и след 2 дни всичко беше ок, но карантината им е до днес(поне 5 дни). След това източваш 30% от водата и слагаш нова със съответните препарати - акватан,аквасейф или каквото ползваш. Задължително условие е по време на лечението да не се използва активен въглен(ако имаш такъв във филтъра). Махаш го и след като мине лечението и си сменил водата пак го слагаш. Ако не се излекува до 5 дни повтори лечението за още 5. Давай по-малко храна по време на болестта. Струва ми се, че можеш да намалиш малко температурата на водата да е около 22-24 градуса. Дано съм бил полезен. Ако има нещо питай. Поздрави.
Силата на вълните е в тяхното постоянство!!!

zvezdalin

Да се изкажа и аз понеже гледам от няколко години златни рибки, по точно за тези НАЛЕПИ по перките и брадавиците по хрилете. Наистини тука е има място за сериозни притеснения, тъй като заболяването е доста сериозно и неизлечимо, тъй като тя се е разболяла от мъжка полова болест, тоест рибата е мъжка (поне по всичко личи така), и ще бъде изядена от женската след като се чифтосат, така става при златни, след половият акт женската изяжда мъжката. Моят съвет е да я държиш далече от женски златни рибки, особенно през пролетта, тогава е най-опасно. Но да не забравяме най-важното, ако се опитваш да превърнеш мъжката риба в женска с тези химии, които им даваш, най-вероятно няма да стане (макар да има такава вероятност), но все пак не пречи да опиташ де  :popcorn:

v_tan

Благодаря за мненията. Утре мисля да пусна още една доза от препарата, пише да се приложи през 3-4 дни няколко пъти ако е необходимо, и след това ще изчакам да видя.. на анциструса му няма нищо за сега.

Desidy

12л Бета
30л Раци джуджета и ред чери

Similar topics (5)

23547

Публикации: 3
Прегледи: 3025

15239

Публикации: 3
Прегледи: 2320

9537

Публикации: 27
Прегледи: 17047

51035

Публикации: 18
Прегледи: 7181