• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 12:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

help

Започната от harry, 24.06.2004 12:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

harry

Снощи преди да изгася лампите, наблюдавах рибите и всичко си беше ОК. Днес светвам и виждам че лявото око на мъжката ми велифера се е надуло като балон! РН - 7 ; температура - 25 градуса ; храня ги с тетра рубин и замръзен циклопс. Освен Велиферите имам неонки (черни и обикновени), анцитруси и калифорнийски барбуси. От какво може на е подуването и как мога да се справя с него :?: Благодаря предварително :!:

Boby_

Звучи ми като екзофталмия, която обикновено се причинява от лошо качество на водата в смисъл на неподходящи параметри. Провери от какво pH и каква твърдост имат нужда рибките ти и се погрижи да им ги осигуриш. Ако улучиш параметрите, нещата ще се оправят. Друга вероятност е паразит, но е много по-вероятно да се дължи на параметрите на водата.

Ето цитатче от едно сайтче:
"Pop eye (exophtalmia) can result from rough handling, gas embolism, tumors, bacterial infection, or vitamin A deficiency. Gas bubble or bacterial infection can be treated successfully with penicillin or amoxicillin. "

Ако искаш, потърси повече инфо в гугъла. Но както виждаш, причините могат да са най-различни - трябва да намериш твоята, иначе няма как да знаеш какво точно да правиш.

harry

Вода: 24-28 °С, dН 10-25 °, рН 7-8
твърдостта нямам възможност да я измеря (мноо са скъпи тея тестове и ми се къса сърцето), но съм сигурен, че не е толкова ниска защото имам 2-3 рапана. РН мога да го вдигна малко. Сменям 1/10 от водата всяка седмица. До вчера тази риба си се чувстваше много добре. :?

Boby_

Тогава дай да помислим за другите възможности. Тумор не е със сигурност - нямаше да се развие толкова бързо. Може да е газова емболия - ако си сменял вчера водата, е доста вероятно. Бактериалните инфекции се развиват по-бързо и все пак не ми се вярва за една нощ да се подуе толкова много окото. Но не бива да изключваш тази вероятност. Останаха две неща - недостиг на витамин А е едното. Щом храниш с маркова храна, това не би трябвало да се случи, още повече пък само с една риба и изведнъж. И накрая е най-вероятната причина според мен - механично повреждане, т. е. някой да е стиснал рибата по-силничко. Има и още една възможност - паразити. Но и това не би станало за една нощ.

harry

Не знам, мисля си да не би да я е нападнал някои барбус, защото са доста диви..:) Мислих днес да сменям вода, така че газовата емболия я изключвам. Препоръчай ми някои препарат за профилактика.
А още да кажа - рибата продължава да си е активна и поведението и е същото. Преди малко ги храних и апетита и е много добър. Само окото и е надуто. За пръв път ми се случва и не мога да разбера какво става :cry:

Boby_

Според мен няма какво да направиш в момента, освен да наблюдаваш и да чакаш. Ако е просто механично увреждане или газова емболия, ще се оправи сама. Ако е от кофти качества на водата, ще се прояви и при други рибки. Ако пък е от инфекция, ще се появят и други признаци.

harry

Мерси много за съветите. Надявам се да се оправи скоро :)

harry

Със задоволство мога да кажа, че днес рибата е в отлично състояние. Както се появи, така и изчезна подуването :D .