• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 03:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Гупите ми са покосени от болест.

Започната от TiratroN, 13.10.2010 22:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Височина:30 см.
Грунд
Дебелина на дъното:3 см.
Размер на камъчетата:0,3 - 0,5 см.
Осветление:15 вата SunGlo

Филтрация

Вътршен филтър л/ч:300 приблизително
Аерация
Система за СО2: няма

Филтрите работят непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума:преди повече от година

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
добавен аквариумен корен,засадени водорасли
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:не са ползвани

Вода
Сменям по 20 литра  на всеки    7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е със стайна температура. За конкретния период - 23 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 23градуса.

Храна
Видове храна:Суха гранули и люспи
Колко често храните рибките си:два пъти на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:няколко минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:50 процента
Колко % от дъното са бързо растящи:няма бързорастящи
Колко плуващи:няма плуващи

Риби:
Полово зрели(видове, брой):10 мъжки 10 женски
Млади риби(видове, брой):доста подрастващи и около 20-30 дребосъци
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):2 ендлерови гупи и 2 обикновени , доста по-рано

Единият ми аквариум е само с Гупи и от няколко дни измират една след друга.Проблемите започнаха един ден след като реших да ги храня със замразена храна стояла в хладилника от доста време.По същото време сложих вътре и един корен за аквариум стоял на сухо почти година.
Бях писал тема относно това,но тъй като тя има друга насока (храната или корена) пиша тази, защото сега вече нещата са сериозни.
Симптоми:
Свита опашка,бели участъци по тялото,които се подуват.Появяват се вътрешни подутини ,понякога рибата се изкривява заради тях.Някои имаха подутини под хрилете.Някои имат бели участъци по плавниците.Сравнително бързо влошаване.
Във всеки един момент има съвсем здрави риби и други които са болни.Някои от малките са с побелели опашки (не плавника на опашката) , други са си добре.
Ядат нормално ,мъжките Гупи гонят женските .
След като видях че няколко риби умряха , започнах да слагам лекарства няколко дни.Сменях по 20 литра вода всеки ден , три дни поред.Вдигнах температурата до 27 градуса,махнах филтъра като оставих аерацията.
Лекарствата не помагат.
В момента има само две ,три женски гупи големи които не са болни ,5-6 мъжки които не са болни и доста дребни рибки,като виждам болни от тях две, три.
Две мъжки големи се държат зле.

Странното е че преди седмици си купих две ендлерови гупи  и женската отново се разболя. Защо казвам "отново" ? Преди време накупих няколко такива гупи и всички женски свиват опашките и по тях се появяват бели точки . Точките не са ихтиофтириоза и другите риби не се разболяват. С големи мъки успях да излекувам една от Женските но останалите се деформираха и една по една измряха. Не мога да разбера какво им става на тия Ендлери? Също така не съм сигурен дали тоя път не тръгна някаква зараза от тях. Лошото е че в един момент бяха сменени няколко фактора и няма как да се разбере кой от всички е бил причината.
-Купени Ендлерови гупи
-хранене със стара храна
- слагане на корен в аквариума
Нищо друго не се е сменяло а рибите преди това си бяха напълно здрави.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimage.org%2FodS_S.jpg&hash=95ec76372c155dc77ccf2d7a60595eff5d32a709
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimage.org%2FodVv0.jpg&hash=fc8614198f60c8a48ad467790e7401002ab1765d

Тази риба е така от два-три дни и преди малко умря.

nikolaytoshev

Какви лекарства си използвал? Може и от замразената храна да се е получило. Какъв вид е тя?

TiratroN

Лекувах с Bactopur и Omnipur. Малко е трудно да се разбере дали има новоразболели се риби или те просто са били болни без да съм ги забелязал. Обаче все още се срещат умрели по дъното. Затова предполагам че лечението все още не действа. Днес сложих и Costapur. Или ще се излекуват или ще станат химици :) Чудя се дали да вадя здравите за да запазя малко популацията или направо да ликвидирам болните ?!?! Лошото е че нямам къде да ги сложа дори и да реша да ги вадя (здравите).

raiko

Това най-вероятно е неонова болест (Plistоphora hyphessobryconis). Въпреки , че името и е "неонова", плистофорозата често се среща и при гупите.
http://www.petshealth.ru/pets/fish/veterinar/sprav/plistoforoz.shtml

TiratroN

Махнах една умряла, две-три малки които бяха с бели участъци по тялото.Огледах се за други потенциално болни и с малки забележки не намерих такива.
Едната мъжка гупа има леко удебеление под хрилното капаче,друга си свива опашката.Една женска има някаква вътрешна деформация около стомаха,но външно си е наред. Някои от малките се стрелкаха и триеха по растенията.
Общо взето в момента няма риба която да си личи че ще умира.
Ще наблюдавам и утре и ще видя накъде вървят нещата.

tomatomov197

Цитат на: raiko - 13.10.2010 23:21
Това най-вероятно е неонова болест (Plistоphora hyphessobryconis). Въпреки , че името и е "неонова", плистофорозата често се среща и при гупите.
http://www.petshealth.ru/pets/fish/veterinar/sprav/plistoforoz.shtml
Ако е тази болест , ще трябва да изхвърлиш всичко и да извариш аквариума  :-(
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

TiratroN

Цитат на: tomatomov197 - 14.10.2010 01:25
   Ако е тази болест , ще трябва да изхвърлиш всичко и да извариш аквариума  :-(
Те това го разбрах-добре са го написали братушките :)
Така , моментно състояние на ...състоянието :)
Днес ,женската гупа която имаше вътрешни деформации и бучки в коремната област беше получила бял налеп и люспите отдолу на корема и се бяха настръхнали. Много не му мислих - изхвърлих я.
Мъжката гупа която се държеше странно , се държи все така странно .
Няма трупове (охлювите веднага се сбират около тях). Няма видимо болни малки рибки.Мъжката с подутото хрилно капаче все още е с такова.
Когато им дадох храна , всички се нахвърлиха с изключение на въпросната гупа дето изхвърлих.Всички ядат здраво и не личи да са болни.
Сложих поредна доза Costapur.Тъй като няма как да определя точната болест и тъй като е възможно болните риби да са се разболели от вторични зарази и тъкмо тях да виждам, лекувам с определен препарат няколко дни , след което го сменям.Лошото е че за времето в което рибата може да умре, не мога да сменя три различни препарата и поради това с всеки лекувам по-кратко от колкото трябва. При това условие рибите може да се повлияят от дадено лекарство и точно тогава да реша да го сменя с друго . Това е лошо. Но не съм учил за ветеринар все пак.
Наблюдението продължава.

Между другото- гупата която изхвърлих не си свиваше опашката, не правеше змиеобразни движения,не стоеше на едно място и прочие симптоми показващи че и има нещо. Просто плуваше и не искаше да яде въобще.

Събота 16.10.2010
Смених две пети от водата.Сложих Бактопур (Установих че съм "хакал" двойна доза от Костапур-а).Рибата която се държи странно , лежи на листата на растенията.Една от двете наскоро купени риби стои с леко отворена уста (другата я няма отдавна - явно се е гътнала).
Неделя 17.10.2010
Смених две пети от водата.Не слагам вече лекарства защото рибите ми вече завършиха магистратура по химия.По-нагоре няма накъде :)
Рибата с отворената уста явно ще последва съдбата на онази на по-горе посочената снимка.Нещо се развива в главите или устите им от което се подуват.Седем дни взевъзможни лекарства не успяха да го предотвратят. Странно.Отделих я. Намерих една умряла малка рибка.Отделих и мъжката дето ходи странно , защото легна на дъното.

Всички останали риби се държат нормално ,нямат налепи по тялото и се хранят добре.
Мисля да спра с лекарствата защото от няколко дни няма умрели и видимо болни, а преди това умираха по 4-5 на ден и риба която единият ден беше здрава, на другият ден видимо личеше че е болна.
Надявам се ако има някоя болна то тя да умре а останалите да позакрепнат от чистата вода.
Ще уведомявам своевременно.

TiratroN

Днес реших профилактично (може пък да съм станал хипохондрик ) да прочета за болестите по рибите поради тук таме някоя гупа с хлътнал стомах дето гледам да плува в аквариума ми.
Лека полека стигнах и до моята стара тема - тоест тази.
И като гледам че съм писал че ще уведомявам своевременно, и като ме хваща яд за толкова много теми в които така и не става ясно дали човека е успял или не , защото просто го е домързяло да напише...та си казах да взема да напиша аз :)
Явно лекарствата са помогнали , защото повече умрели риби нямаше и до ден днешен все още си живеят. Мисля си че ако са се натровили от старата храна, то това не може да е било заразно и се чудя защо се разболяваха една след друга.
Но пък всичко е наред и това си остава един кошмарен спомен :)
Ако някой желае да дискутира , не го спирам , но принципно пиша тук само за да си изпълня обещаното :)

Morphined

 *BRAVO* Отървал си се.
От това,което бе описал,докато не стигнах до последният ти пост,мислех че всичко ще умре.
Смени си грунда с по-едър да не задържа много боклук,че от там идат много болести.

kiril ivanov

пробваи да ги лекуваш с трипафладин аз така излекувах неона си!

Similar topics (5)

10922

Започната от oooo


Публикации: 9
Прегледи: 4402

2642

Започната от ballbreaker


Публикации: 23
Прегледи: 10595

2311

Започната от chocho_service


Публикации: 11
Прегледи: 6290

42229

Публикации: 4
Прегледи: 2903

24895

Публикации: 7
Прегледи: 3348