• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Няколко въпроса за гупите

Започната от sh1k3ra, 10.10.2010 00:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sh1k3ra

10.10.2010 00:56 Last Edit: 10.10.2010 10:58 by sh1k3ra
Здравейте!
От скоро решихме да си гледаме гупички, купувахме от зоо-магазин и все умираха една по една, купувахме нови и така, докато едната ни гупичка не роди и решихме да спрем да купуваме, защото доколкото знам повечето са заразени и попадаме в омагьосан кръг...Гупите умираха различно, някои както си бяха жизнени и на сутринта намирахме по 1 умряла, скоро на една мъжка й опада опашката и си умря :( До вчера мислех, че вече си имаме само здрави рибки + 20 малки бебчета ... но  *dontknow*
Първият ми въпрос - гупата като роди става ли грозна, всмисъл те женските по принцип не са много красиви ама тая като роди и ми изглеждаше много дълга, защото и корема й стана плосък...Роди и я пуснахме при другите рибки. Днес я загледах и ми се видя една като че ли отдолу леко "настръхнала" (не много) и ми се виждат някакви бели неща по телцето, които не са топченца както някои ги описват...Иначе си плува като здрава рибка...Не знам болна ли е, не е ли? Бяха 2 мъжки и 2 женски, в момента еднaта женска е отделена в родилното и сега тя е единствената женска. Единия мъжки много агресивно я преследва, на нея май не й е приятно, жал ми е :( Мъжкия долу ли трябва да се цели (където е петното), защото имам чувството, че тоя се цели по нагоре и сякаш я кълве, да не я умори. Толкова агресивно ли изглежда любовната игра при гупите  =-O Кажете, да отделя ли и тая женска и ако останат само 2 мъжки ще се нападат ли?
А женската като роди мога ли веднага да я пусна като разбера, че раждането е приключило или да я оставя да си почине в родилното.
Много дълго стана. Благодаря, дано ми помогнете, защото се притеснявам за женската, дали е болна.   :'(

tomatomov197

 Когато раждат твърде млади се повреждат гупите в повечето случаи.  Може и водата да не ти е наред, кажи по-подробно за аквариума .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

sh1k3ra

Понеже писах много късно и не можах да дочакам отговор, реших да я отделя и сега я видях, че е умряла :( Не изглеждаше много млада, не знам на какво се дължи - може и да е стрес, защото постоянно я местехме докато беше бременна - ту в буркан, после в саморъчно направено родилно, после водата беше много студена там и купихме родилно и там си роди. Като роди я пуснахме, сега пак я бях отделила...кой знае...А междудругото всички 17 бебета, които роди са живи  :-P Рибата като роди може ли веднага да се пусне в общия аквариум?
Ами аквариума е към 50 литра, с години гледахме в него 2 принцеси, едната като умря решихме да гледаме гупи. Сега принцесата е в 10 литров, а гупичките са в нейния, като водата е сменяна частично и дъното е почиствано.
Единствената ми женска гупа е с голям корем, но петното отзад не е много кафяво. Четох някъде, че не е задължително да имат петно - вярно ли е? Или да я връщам в аквариума? Отделих я, защото се криеше покрай родилното и избягваше мъжките...нали като дойде време да раждат гледат да са осамотени?
Като започнаха да ни умират гупичките купихме Метиленово синьо и оттогава в продължение на 5 дена слагаме към 30-40-50 капки. Това грешно ли е? Да не сме прекалили? Жената от зоо-магазина каза, че трябвало по 1 капка на литър вода в седмицата веднъж, ама на мен ми се стори малко :)
И последно - нали не е фатално като в момента има само 2 гупи пуснати в аквариума и те са мъжки (постоянно кръжат около родилното) :)

nikolaytoshev


sh1k3ra

Обем на аквариума: 50 (не съм сигурна, може и 60 да е)

Височина: 60 см.

Грунд
Дебелина на дъното: 2 см.
Размер на камъчетата: различни камъчета по 1-2-3 см.

Осветление: 40 W

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): Не
Аераторна помпа (с гъба): Да
Вътршен филтър л/ч: Не
Външен филтър л/ч: Не
Система за СО2: Не знам

Аераторната помпа с гъба работи непрекъснато, като понякога изключвам през нощта

Дата на стартиране на аквариума: Само с гупи е стартиран на 15.09.2010. Преди това там живяха 2 принцеси. Едната умря и другата живя сама към 1 месец, след което я преместихме

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: Не
Смяна на 1/3 от водата на 06.10.2010

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Метиленово синьо по 30-40 капки почти всеки ден в продължение на 4-5 дена.

Вода
Сменям по 30% на всеки 14 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 25 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25-27 градуса.

Храна
Видове храна:...........
Колко често храните рибките си: 1-2 пъти на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 10тина минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: Много малко, защото скоро е стартирам с гупи, а принцесите ги ядяха.
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи: Повърхността е около 30%

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 3 гупи – 2 мъжки и 1 женска (в момента)
Млади риби(видове, брой): 19 бебета гупи
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 5 гупи

nikolaytoshev

Първо - грунд се наричат камъчетата, които се намират на дъното ти (ако дебелината на грунда е само 2см. е прекалено малко за да се развива добра коренова система на растенията в аквариума ти).

Второ - тези аератори с гъба се използват за да раздвижват водата и вкарват въздух в аквариума, но са надживели времето си. Вземи си най-добре един китайски филтър за около 12-14лв, който ще ти върши чудесна работа.

Трето - Казваш, че си използвала метиленово синьо. Какво заболяване си лекувала? Без да бъде диагностицирано едно заболяване не се използват никакви препарати. Не ги слушай така наречените "специалисти" по магазините, а наблегни на четенето.

Четрърто - Обикновено се сменя 25-20% от водата в аквариума веднъж седмично, което е добре да се комбинира със сифониране на грунда.

Пето - не си написала видовете храна с които храниш рибките и най-вероятно са в едни прозрачни пликчета с неизвестен
произход и качество. Използвай маркови храни(Sera, Tetra, Dajana Pet), богати на протеини, витамини и т.н. Едно пликче от 12гр е около 2лв.
Достатъчно е по веднъж на ден да ги храниш и то с малко количество, което се изяжда до 2-3 минути максимум. Рибките умират от преяждане, но не и от глад. Това е аксиома в акваристиката.


sh1k3ra

Благодаря за съветите, ще си взема поука.
Но не получих отговори на въпросите си, които съм написала с удебелен шрифт. Благодаря

nikolaytoshev

ЦитатРибата като роди може ли веднага да се пусне в общия аквариум?
- да, иначе ще изяде малките

ЦитатЧетох някъде, че не е задължително да имат петно - вярно ли е? Или да я връщам в аквариума?
- ако няма петно няма да роди

Цитаткупихме Метиленово синьо и оттогава в продължение на 5 дена слагаме към 30-40-50 капки. Това грешно ли е?
- да

ЦитатА женската като роди мога ли веднага да я пусна като разбера, че раждането е приключило или да я оставя да си почине в родилното.
- пускай я в общия

sh1k3ra

Оф, снощи забелязах, че едното бебе гупа плува, плува и после пада с корема нагоре. Така беше снощи, на сутринта вече беше умряло. Сега се прибирам и гледам има още 2 умрели бебета  :duvar: Какво им става? С какво да ги лекувам, метиленовото синьо става ли?! Тъй като бебчетата са в родилното в общия аквариум, да не са прихванали нещо от тях? Моля ви, помогнете ми, че започна да ми писва ;(

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Similar topics (5)

36748

Публикации: 7
Прегледи: 4040

30640

Публикации: 0
Прегледи: 2206

12342

Започната от mita6ki


Публикации: 10
Прегледи: 7658

8597

Публикации: 0
Прегледи: 2270

2581

Публикации: 14
Прегледи: 7411