• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 03:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Физическа рана - пангас

Започната от etg, 06.08.2004 10:42

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

etg

06.08.2004 10:42 Last Edit: 11.12.2009 02:26 by Живко
С какво да третирам много сериозна рана, за момента няма възпаления, гъбички и т.н :(

Boby_

Според мен на първо време е добре да отделиш рибата и да и осигуриш вода с колкото може по-високо съдържание на кислород и колкото е възможно по-малко стрес (други риби, движение покрай аквариума, шум и т.н.). Добавянето на метиленово синьо или друг слаб дезинфектант ще помогне мисля. И следи за инфекции - ако се появи нещо по-сериозно, трябва и по-сериозно лечение.

sho

намажи и самата рана с йодна тинктура, трипафлавина също е добър за предпазване от вторични инфекции, по въпроса със среса имай предвид че ако е стадна риба ако я изолираш напълно това също ше я стресира -в такъв случай добре е аквариума  дето ше я отделиш ако може да е долепен до другия
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

niky

Аз лично ползвам калиев перманганат. Ама слаба концентрация, че ще отиде ...
И го правя само за някоя по ценна риба де, иначе си я оставям в божиите ръце :lol:

aqua

Здравей etg,
Защо не пишеш за каква риба става въпрос. Тогава отговорите ще бъдат по-конкретни.

etg

Рибата е ценна . 35 см 3 год. Пангас.
Понеже си е много плашлива и се беше одрала много зверски, след което явно здраво са яли нейните съквартиранти .
В момента зее страховита дупка със стърчащи меса, ако оцелее ще е чудо , но дано.
В момента съм я  отделил и съм сложил SERA Aquatan и трипафлавин, включил съм аератор и съм покрил с одеяло по-голямата част от аквариума.
Мислех си и за сол(но нали е сом все пак) и за калиев перманганат.


Дали не трябва да се третира с някакъв антибиотик с цел да се избегне ежентуална инфекция. :?:

aqua

За начало пробвай със слаб разтвор на калиев хиперманганат.
Приготвя се, като в чиста вода (напр. една чаша) се слагат няколко кристалчета от хиперманганата, но толкова, колкото се събират на върха на игла за шиене. Когато вдигнеш разтвора към светлината от прозореца пигментацията да е слабо различимо розово. Можеш да опиташ на вкус и усещането трябва да е, като от наличието на кръв в устата.
Ако направиш по-силна концентрация на разтвора - по-тъмен, рискуваш да изгориш епитела от дихателния апарат на рибата.
Понеже рибата ти не е от най-подвижните видове може да пробваш да я отделиш в аквариума ти в отделен съд. Има такива пласмасови, които се използват за родилни съдове. В малкото пространство сипвай внимателно от разтвора, а още по-добре, ако рибата ти позволи, да намажеш раната с тампон, натопен в разтвора.

Успех в третирането и ни дръж в течение на ситуацията. Според това, което пишеш може да е критично. Всъщност от колко време е тази травма?
:?:

Boby_

Ако не е тръгнала инфекция, мисля, че е по-добре за момента да пропуснеш антибиотика. Ще поемеш малко риск, но ще спечелиш от това, че няма да унищожиш нитрифициращите бактерии, а ако сложиш антибиотик, рискуваш да се повишат нивата на амоняк и нитрити.

etg

Aqua написа:
ЦитатПонеже рибата ти не е от най-подвижните видове може да пробваш да я отделиш в аквариума ти в отделен съд. Има такива пласмасови, които се използват за родилни съдове.

Не знам дали си зпознат с пангасите , но това е много бърза, силна и мощна риба с голяма склонност да изпада в амок и да се блъска с всичка сила в стените на съда, в който е поставена. Пробвах с впръскване на разтвор от морска сол и трипафлавин директно в/у раната , иначе третиране с тампон е почти немислимо.

Колкото до нитрифициращите бактерии, те не ме вълнуват , рибата е в нов аквариум (голяма борба беше докато я хвана с ръце- нямам голям кеп) с химикалите и ще сменям водата често.
Затова си мислех за антибиотик , за да пресеча всякаква инфекция , защото тръгне ли при тази рана мисля ,ч е изхода е един за съжаление.

Boby_

Ако ще пробваш с някакъв антибиотик, пробвай с бензицили - рибите го понасят добре, а и не съсипва съвсем азотния цикъл. Дозата е едно шишенце на около 100 л. Аз бих сложил половината от това количество - все пак няма явна инфекция, целта е профилактика.

aqua

Запознат съм с тези риби, но до колкото знам екземпляри с размери, като твоята риба по-трудно изпадат в това състояние, което си нарекъл амок.
Относно антибиотика Bobi_ е прав.

etg

Да при този размер по-рядко изпада в амок, но пораженията са стократно по-големи когато стане това.

Този бензицили в аптека ли се продава ( течен ли е-каква разфасовка)?

Boby_

Продава се в шишенца и е на прах - за инжекции е и се разтваря с физиологичен разтвор преди инжектиране. На теб няма да ти се наложи да го правиш.  :wink: Разтваряш прахчето в малко вода и го изсипваш. Толкоз.
Продават го в нормалните хуманитарни аптеки.

etg

06.08.2004 16:48 #13 Last Edit: 16.12.2009 11:07 by Живко
Много благодаря за помощта в пон. ще информирам за резултата. Дано...




Резултат:
Рибата се е възстановила напълно

Similar topics (5)

21687

Публикации: 24
Прегледи: 12635

22789

Публикации: 7
Прегледи: 5420

8759

Започната от theater


Публикации: 11
Прегледи: 5071

39296

Започната от svetlyo_89


Публикации: 10
Прегледи: 4457

56601

Публикации: 3
Прегледи: 2384