• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 08:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

дълги тинки червено-кървави ивички по дължина на опашката

Започната от xyzt2, 29.03.2006 01:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xyzt2

Нека започна от начало с малко интродукция: Аквариум 30 литра и в него отглеждам 1 златна (3 годишна) обикновена рибка, 2 анцитруса (всъщност вече са 3 има едно излюпило се от хайвера и оцеляло, но това е друга тема). Наскоро ми подариха още 1 златна (голямичка може би на 1-2 години и 2 малки златни рибока). И така започна дарамата. Понеже нямаше къде да изолирам новите рибоци ги пуснах в аквариума. Златната рибка - обикновената се разболя от нещо със следните симптоми:
1) бели точки по опашката
2) кървавочервен контур на края на опашката - окапа 10% от опашката й се разпадана и опашката се скъси :-(
3) има дълги тънки червено-кървави ивички по дължина на цялата опашка
4) На коремчето отдолу има също червени петна
Поведение:
седи неподвижна на дъното. Няма нарушена ориентация, плува нормално

Какво да правя, не знам какво й е и как да я лекувам. За сега пробвах със сол като я отделих в един 8 литров малък аквариум, нямаше напредък. Тази вечер добавих ContraIchthyo и утре ще видим. Лошото е че и другата голяма златна се присъедини към първата :-(.
Сега имам 2 болни рибока :-(
Ако някои се сеща каква е диагнозата да казва докато е време.

Longanlon

Ясно е, че не можеш да гледаш толкова много рибки (особено пък златни!) в толкова малък аквариум. Те са се стресирали от лошите условия и резултатът е очевиден - станали са податливи на дебнещите ги болести.

Даже и да ги лекуваш с лекарства, ефектът няма да е голям - лошите условия ще продължат да ги разболяват. Решението е да си вземеш един по-голям аквариум, ако искаш да гледаш тези риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

xyzt2

Да и аз стигнах до този извод. Лоша работа. Ама какво да се прави заварено положение. Решил съм да взимам по-голям аквариум може би 100-130 литра, но за сега ще се наложи да отложа малко във времето това събитие. Попрочетох тук и там и ще ходя да си купя тестове за нитрити и азот(Амонияк). Май май съм отровил горките рибоци. Много прилича на натравяне с азот .... :x

rookie_gyn

Тетрациклин.50 мг/1 л вода. Ама рибките ти наистина са зле- по описание на болестите имат червенка и ихтиофтириус. Затова терациклин дълготрайна баня 8-10 дни в горепосочената доза.Тетрациклина е от хуманната аптека, но да знаеш много цапа водата- затова ти трябва втори съд

xyzt2

Цитат на: "rookie_gyn"Тетрациклин.50 мг/1 л вода.... Затова терациклин дълготрайна баня 8-10 дни в горепосочената доза.
Какво точно имаш предвид под дълготрайна баня? Разтварям тетрациклин в отделен съд местя рибите за 10 мин в него и ги връщам в аквариума? Или пък слагам тетрациклин в аквариума?
Дайте малко жокери.

rookie_gyn

Ами ако нямащ друг аквариум тетрациклина го разтваряш  в този който имаш и махаш филтъра, оставяш само аератора.Но да знаеш че водата ще стане леш.Дълготрайна баня е 10 дни.

sho

Цитат на: "rookie_gyn"Тетрациклин.50 мг/1 л вода. Ама рибките ти наистина са зле- по описание на болестите имат червенка и ихтиофтириус. Затова терациклин дълготрайна баня 8-10 дни в горепосочената доза.Тетрациклина е от хуманната аптека, но да знаеш много цапа водата- затова ти трябва втори съд
При тая доза няма да остане една бактерия даже - какво ше прави с тоя аквариум после?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

xyzt2

Може да затваряте темата. Дълго време нямах възможност да ползвам Net-а и за това не съм писал. Но всички риби до една станаха жертви. Вече иамам само растения и охлюви.

Благодаря за съветите, но така и не можах да се възползвам от тях.

hyp

Цитат на: "xyzt2"Може да затваряте темата. Дълго време нямах възможност да ползвам Net-а и за това не съм писал. Но всички риби до една станаха жертви. Вече иамам само растения и охлюви.

Благодаря за съветите, но така и не можах да се възползвам от тях.

Ами да си жив и здрав ти! Жалко за рибоците... ще налееш малко пари и ще си купиш нови...

jim_morrison

И на мен златната ми рибка беше болна от същото нещо. Първо започнаха да се почвчват червени петна по опашката като напръскано, но понеже се е обезцветила вече от 3 4 месеца си мислех че е започнала да се оцветява. Ама не. За два дена цялата стана на червени ивици и се посипа с бял прах. Опашката и се накъса и си мислех че ще умре. Тея болести се развиват с часове. Не съм спала вчера и днес и се събуждах през 10 мин да проверя да не е умряла. вчера и сложих от тези таблетки които пишеше Sera bactopur direct и тази сутрин вече си плува и червените петна почти ги няма. Много съм щастлива и затова искам да кажа, че на моята риба и помогнаха тези таблетки. :)

Similar topics (5)

43138

Публикации: 4
Прегледи: 2972

8821

Публикации: 9
Прегледи: 6012

56794

Публикации: 6
Прегледи: 3845

33530

Публикации: 4
Прегледи: 4017

3950

Публикации: 3
Прегледи: 3396